X-PSILIKATZOY

ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΄ΜΑΙ

Οι Χείριστοι

Posted by Constantina Delimitrou στο Σεπτεμβρίου 22, 2009

Χρειάστηκε να διαβάσω αυτές τις μέρες για τις χειριστικές προσωπικότητες και ήταν αδύνατο να μην τις συνδέσω με τα debate. Τώρα καταλαβαίνω ότι το Απόλυτο Τίποτα που μου άφησαν, δεν ήταν και τόσο Τίποτα για αρκετούς ανθρώπους. Βρίσκονται εκεί και λένε αυτά που λένε κυρίως γιατί ακολουθούν πεπατημένες που δουλεύουν. Ξανάνοιξα μια πρόχειρη σελίδα και ξαναδιάβασα τα χαρακτηριστικά της χειριστικής προσωπικότητας. Bingo! Μεταφράζω εντελώς πρόχειρα και επιγραμματικά. Ρίξτε μια ματιά και βρείτε την εικόνα:

Άρνηση
Ποτέ ο χειριστικός δεν θα παραδεχτεί ότι έχει κάνει κάτι κακό.

Επιλεκτικό ενδιαφέρον
Ο χειριστικός κάνει ότι δεν ακούει, δεν απολογείται, δεν ενδιαφέρεται και δεν συμμετέχει σε θέματα που δεν προωθούν την ατζέντα του.

Εκλογίκευση
Πάντα για να καταφέρει τους σκοπούς του, ο χειριστικός θα προσπαθήσει να εκλογικεύσει τις πράξεις του με πλήθος επιχειρημάτων που φαινομενικά είναι λογικά.

Αντιπερισπασμός
Όταν δεν του αρέσει το αντικείμενο, είναι εξαιρετικά επιδέξιος στους ελιγμούς για να αλλάξει το θέμα και θα το κάνει αυτό, όσες φορές χρειαστεί, με μεγάλη επιμονή καθιστώντας αδύνατη μια καθαρή απάντηση.

Ψέμα
Ακόμα κι αν αποδεδειγμένα κάποιος φέρει αντιμέτωπο έναν χειριστικό με κάποιο ψέμα του, δεν θα το παραδεχτεί. Αντιθέτως, είναι ικανός να λέει όσα επιπλέον ψέματα χρειάζεται για να πετυχαίνει τους σκοπούς του και μάλιστα χωρίς ίχνος ενοχής.

Εκφοβισμός
Σπάνια ο χειριστικός θα επιδείξει επιθετική συμπεριφορά. Θα προτιμήσει το φόβο, τις ενοχές και την πλάγια επίθεση για να επιτύχει υποταγή.

Μετάθεση ενοχών
Ο χειριστικός ξέρει πολύ καλά πώς, εκμεταλλευόμενος το συναίσθημα και τις ενοχές, να κρατά πάντα τα θύματά του φοβισμένα, με αγωνία και αμφιβολία για τις ικανότητες και την αυτοπεποίθησή τους.

Ντρόπιασμα
Υπόγειος σαρκασμός, υποτίμηση και ευγενικές υποδείξεις είναι τα κύρια όπλα του για να κάνει τα υποψήφια θύματά του να νιώθουν διαρκώς ντροπή και εν τέλει ευάλωτα.

Ρόλος του Θύματος
Ο χειριστικός πολύ συχνά παίζει το αθώο θύμα, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και επιστρατεύοντας κάθε συναίσθημα για να κερδίσει την συμπαράσταση των άλλων.

Ψευδής Άμυνα
Φαίνεται στους τρίτους ότι η συμπεριφορά του χειριστικού είναι μία εύλογη και δικαιολογημένη άμυνα στις συμπεριφορές άλλων. Έτσι, ο χειριστικός κερδίζει εύκολα τη συμπαράστασή τους.

Ρόλος Του Υπηρέτη
Ο χειριστικός προσπαθεί συχνά να φαίνεται σκληρά εργαζόμενος για την ευημερία των θυμάτων του, κάνει ότι ενδιαφέρεται και δε χάνει ευκαιρία να χρησιμοποιεί και να υπενθυμίζει αυτήν την εικόνα για να πετύχει τους σκοπούς του.

Αποπλάνηση
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του χειριστικού, είναι η γοητευτική του προσωπικότητα η οποία μαγνητίζει τα θύματα. Φαίνεται ευγενής, ηθικός και κερδίζει την εμπιστοσύνη τους προτού αρχίσει τις υπόλοιπες τακτικές.

Μετάθεση ευθυνών
Ο χειριστικός πάντα ψάχνει έναν τρόπο να διαστρεβλώσει τα γεγονότα ώστε να μεταθέσει τις ευθύνες στους άλλους.

Μινιμαλισμός
Είναι η μόνιμη προσπάθεια του χειριστικού να μειώσει το αντίκτυπο των πράξεών του ή να πείσει ότι δεν κάνει κακό, ότι έχει αγαθά κίνητρα, ότι έχει συναισθήματα.
(αναλυτικά, εδώ)

Σκεφτείτε τώρα, ότι όποιος επιδεικνύει τα αποπάνω, χρειάζεται να ακολουθήσει ειδική θεραπεία διότι ΔΕΝ είναι υγιής η συμπεριφορά του. Κι εμείς όχι μόνο την δεχόμαστε αλλά την επικροτούμε κιόλας. Είναι τόσο πολύ ακριβής η περιγραφή των συμπεριφορών στην πολιτική, που ειλικρινά φοβάμαι να ψάξω και τις υπόλοιπες διαταραχές.Τσίμπα κι ένα τυχαίo post από το παρελθόν...

Advertisements

11 Σχόλια to “Οι Χείριστοι”

 1. Μήπως χρειαζόμαστε κι εμείς «θεραπεία» λόγω του εθισμού σε χειριστικούς τύπους;
  Χωρίς πλάκα, οι τύποι δεν είναι χειριστικοί υποχρεωτικά και στην πραγματικότητα, στις προσωπικές τους σχέσεις δηλαδή. Υποδύονται ένα ρόλο στη δημόσια σφαίρα, διότι αυτόν αναμένει ο ψηφοφόρος να υποδυθούν ή έτσι τους συμβουλεύουν οι image makers και λοιπές τέτοιες ειδικότητες.

 2. Δεν ξέρω για τους πολιτικούς, αλλά αυτή η ανάρτηση μου θύμισε πολλούς πρώην! :p

 3. Συνέχισε το ψάξιμο, μέχρι στιγμής τα έχεις «πιάσει» όλα τα θέματα!

 4. Kammeno Tost said

  Ή το ότι μας έχουν (σχεδόν) πείσει πως δεν μας κλέβουν (οικονομικά, ηθικά, κτλ..) και το κάνουν οι κερατάδες τόσο πολύ με το γάντι, και μας έχουν παπαριάσει το μυαλό με υποσχέσεις και μεγαλεπήβολα σχέδια για το καλό της χώρας! Έλεος. Δεν έχω ούτε το κουράγιο, ούτε την διάθεση να συμμετάσχω σε τίποτα επί του θέματος γιατί πολύ απλά με αηδιάζει η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα! Όλο το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο και με τρομάζει πραγματικά ότι υπάρχουν τόοοοσα άλλα που δεν ξέρουμε. Έχει αρχίσει να μην μου αρέσει επικίνδυνα. Αλλά για να ελαφρύνω, σε διαβάζω ανελειπώς. Με εκφράζεις.

 5. Χειριστικοί; Manipulative που λένε στα ήνγκλις;
  Εμένα μου αρέσει το «χειραγωγοί» για τον όρο manipulative κι ας είναι λίγο καθαρευουσιάνικο – ρέει ωραία στη γλώσσα.
  Οσο για τις ηγετικές θέσεις, τραβάνε τους χειραγωγούς όπως το σκατό τραβάει τις μύγες. Και λίγο να κοιμηθεί ο κόσμος, έρχονται, τον καβαλάνε και τον ποτίζουνε αφιόνια να μείνει κοιμισμένος κι εξαρτημένος. Και τι αφιόνια: Ηρωϊκή Εκατομμυριόχρονη Πατρίδα, Αγία Ορθόδοξη Θρησκεία (το ισχυρότερο και το πιό κερδοφόρο), Αγία Ελληνική Οικογένεια, Γαλάζιο ή Πράσινο Εθνορχικό Τοτέμ, Θύρα Ν (όπου Ν ακέραιος μικρότερος του 50 – ελαφρό αλλά σε οδηγεί στα πιό σκληρά), Νεοελληνική Ιδιαιτερότητα (απίστευτης ισχύος παραισθησιογόνο), ΕκσταSakis και πολλά-πολλά άλλα. Για να βρεις δύναμη να τους διώξεις, πρέπει να απεξαρτηθείς πρώτα, αλλιώς θα σου κουνήσουν τη ντρόγκα και θα τρέξεις χαρμάνης και στερημένος να γυρίσεις πίσω.
  Θέλουμε όμως ν’απεξαρτηθούμε; Εδώ σε θέλω…
  (*μαλακίζομαι, το ξέρω…*)

 6. Coolplatanos όντως, το θύμα του χειριστικού χρειάζεται περισσότερη θεραπεία από τον ίδιο. Όσο για τις προσωπικές τους σχέσεις, έχω τους ενδοιασμούς μου. Δεν νομίζω δηλαδή ότι στους κύκλους τους τολμάνε πολλοί να τους πουν ότι είναι αρρωστημένο όλο αυτό το παιχνίδι που παίζουνε και επίσης, δεν είμαι σίγουρη ότι ένα κουστούμι ρόλου μπορεί να μπαινοβγαίνει τόσο πολύ εύκολα για χρόνια από έναν άνθρωπο. Όλο και κάποιο καπελάκι θα ξεχάσεις στο κεφάλι, όλο και λίγο μακιγιάζ θα μείνει από την παράσταση. 🙂

  Μάγισα ειλικρινά πρώτη φορά γνώρισα χειριστικό άνθρωπο μέσα από μια σχέση φίλης και είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που θα μπορούσα να πνίξω ευχαρίστως με τα ίδια μου τα χέρια. Αν έπεσες σε τέτοια περίπτωση, ειλικρινά μπράβο που ξέφυγες.

  Juanita τα τρία έχω πιάσει αλλά δεν τρέχει. 😀

  Kammeno Tost δεν ξέρεις τι βρισίδι έριχνα σε κάθε debate, τα νεύρα μας κρόσια έχουν καταντήσει με τις πίπες τους.

  Pygoskelis Militans ακριβώς αυτοί. Μανιπιουλάτορες. 🙂 Ναι ρε γαμώτο, ένα κωλοστερεότυπο χρειάζεται να πετάξεις στα πρόβατα και τα σέρνεις εσαεί απ΄τη μύτη. Όπως το λες, ντρόγκα, έτσι επακριβώς περιγράφεται από την ψυχολογία το συναίσθημα που ζουν τα θύματα των χειριστικών (καθόλου δε μαλακίζεσαι). 🙂

 7. χειριστης εκσκαφεα said

  !!!!!!!!!!!!!!

  τοση αμπελοφιλοσοφια αντι για το απλο και ξαστερο:

  «ειμαι μαλακας και με δουλευει το καθε αρχιδι…..»

  !!!!!!!!!!!!!

 8. koulpa said

  χαχαχα με τέτοια κάλυψη απόκρηψη και παραλλαγή.. ο καθένας μας θα μπορούσε να ταιριάζει στην περιγραφή.. :):)
  χαχααχα ο χειριστής εκσκαφέα.. τα γκρέμησε όλα με την λακωνικότητα της δήλωσής του.. :):)
  την καλησπέρα μου :):)

 9. Aχ εχεις δίκιο, γάντι ταιριάζει η περιγραφή στους πολιτικούς μας αλλά έχω καεί τόσο πολύ από φιλία και σχέση με τέτοια άτομα που λέω να μην σχολιάσω παραπάνω :p

  Καμιά συμβουλή για να πεις σε φίλο ευγενικά ότι μάλλον γέρνει προς τα εκεί αλλά επειδή τον αγαπάς και πιστεύεις πως το κάνει από αφέλεια και σίγουρα όχι από κακία δεν θες να τον στείλεις;

 10. amelinia said

  έχεις απόλυτο δίκιο!! είναι σαν μάθημα «πολιτικής για νέους πολιτικούς 1». όλοι είναι χειριστοι κι εκείνοι που δεν είναι επιθυμούν διακαώς να γίνουν..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: