X-PSILIKATZOY

ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΄ΜΑΙ

Νέα Συμβολοκρατία

Posted by Constantina Delimitrou στο Αύγουστος 31, 2009

Για τα βασικότερα πράγματα της καθημερινότητας έχεις βήματα να κάνεις, θες δε θες. Από το λεμονάκι που θες να στύψεις μέχρι το αυτοκίνητό σου. Θες ας πούμε να οδηγήσεις; Για να το πάρεις το γαμοδίπλωμα διαβάζεις σήματα, δίνεις εξετάσεις, πληρώνεις τα κέρατά σου και παρόλο το λάδωμα, τα βασικά πρέπει ντε και καλά να τα μάθεις. Ξέρεις δηλαδή πάνω-κάτω τι σημαίνουν οι περισσότερες ταμπέλες, ξέρεις περίπου ποιος προηγείται, τα βασικά. Κι άμα δεν τα ξέρεις σκοτώνεις ή σκοτώνεσαι. Τόσα εκκλησάκια σε κάθε δρόμο το έμαθες πια. Ε, αυτή ακριβώς η ρημαδοσύνδεση χάνεται όταν μιλάμε για υψηλά νοήματα. Όσο ψηλώνει το νόημα τόσο χαμηλώνει η λογική.
Πάρε τη δημοκρατία. Αυτή τη γαμωδημοκρατία που δεν επιτρέπεται να την ακουμπάμε πια. Τόσο, που όλοι τη θαυμάζουμε και καμαρώνουμε αλλά άμα ρωτήσεις κανείς δε ξέρει κάτι πρακτικό γι’ αυτήν. Κανείς δεν έδωσε εξετάσεις, κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ελέγχει, να σταματά, να βγάζει φλας στον αποπίσω. Αυτός λοιπόν που δεν έχει ιδέα πως πηγαίνει το όχημα της χώρας του, γιατί ψηφίζει; Γιατί να δεχτώ να ψηφίσει την καταδίκη μου και να μου γαμήσει τη ζωή η κάθε μαλάκω χαζογκόμενα που δεν ξέρει πόσους έχει μέσα η Βουλή ή ποιον έχει πρόεδρο; Άμα ρωτήσεις, “ενεργός πολίτης” για τους περισσότερους τρέντηδες σημαίνει αυτός που κάνει ανακύκλωση και αγαπά το περιβάλλον. Αλλά μόνο αυτά.

Εννοώ, για να πάρεις ένα τόσο δα σκατοτιμονάκι στα χέρια σου πρέπει να έχεις δίπλωμα. Που δηλαδή τι δύναμη έχει ΕΝΑ δίπλωμα οδήγησης; Να σε σκοτώσει στη χειρότερη; Να πάρεις και πέντε – δέκα παραμάζωμα; Σιγά. Για να ορίσεις όμως την τιμονάρα ενός ολόκληρου κράτους, για να ψηφίσεις ποιος θα οδηγήσει εσένα, την οικογένειά σου και μαζί κάτι εκατομμύρια άλλους σε ένα κάρο γκρεμούς, πού στο διάολο είναι τα *δίδακτρα*, οι γνώσεις και οι εξετάσεις; Γιατί και στα πολιτικά δεν μπορούμε να έχουμε ένα τεστ κανονικό όπως με την οδήγηση και τα σήματα, τις απαγορεύσεις, τους κανόνες ασφαλείας και τις πρώτες βοήθειες;
Να ορίσουμε ότι άμα κύριε δεν ξέρεις τις πλήρεις πολιτικές θέσεις του κάθε κόμματος δεν σου επιτρέπεται να ψηφίσεις. Τόσο απλό.
Άμα δεν ξέρεις χριστιανή μου πόσο έχουν και οι άλλοι μανάβηδες τις πατάτες, πώς θέλεις να μου επιβάλεις να ψωνίζω από τον δικό σου μανάβη με το ζόρι; Εξετάσεις κανονικές. Κόπηκες θείε; Απαγορεύεται να πάρεις τιμόνι στα χέρια σου για τέσσερα χρονάκια. Τέλος. Αυτό λέω. Χρήσιμη δημοκρατία. Αλλά είναι ταμπού φυσικά να τολμήσεις να απαγορέψεις σε έναν πολίτη και μάλιστα μιας δημοκρατικής χώρας το ύψιστο των δικαιωμάτων όπως η ψήφος. Όσο όμως και να στολίζονται πολιτικοί λόγοι, ύμνοι και τραγούδια με πομπώδεις προτάσεις όπως η προηγούμενη, σόρι αλλά στην καθημερινότητα όλα αυτά δαγκώνουν.

Ξυπνάς ένα πρωί και αυτά με τα οποία είχες πάρε δώσε καθημερινά μέχρι χθες, ξαφνικά έγιναν ύψιστες ιδέες, σύμβολα, ποιήματα και στολίδια. Κι άντε εσύ τώρα να τολμήσεις να τα βρομίσεις χώνοντάς τα πίσω στην καθημερινότητά σου. Άντε, αφού φοβάσαι να τα ακουμπήσεις να καταφέρεις να επιβιώσεις χωρίς αυτά. Κι ας είναι τα πιο απαραίτητα πράγματα. Όχι, προσπάθησε να ζουλήξεις έννοιες όπως “δημοκρατία”, “εκλογές” ή “πολίτης”. Όχι, αλήθεια, προσπάθησε να φέρεις στα μέτρα σου αυτό το ρημάδι το “πολίτης” έτσι γραβατωμένο που το καταντήσανε.
Κι είναι τρομερά άδικο όλο αυτό γιατί ξέρω ότι θα υποφέρω που γίνονται σύμβολα, εγώ τη δημοκρατία, τις εκλογές και την ιδιότητά μου ως πολίτης δεν με παίρνει να τα χάσω, δεν τα ‘χω για μόστρα και δε μου περισσεύουν να τα στολίζω στα μπαλκόνια ή στους τοίχους. Δαγκώνουν άμα δεχτώ να μπουν σε βιτρίνα, πρέπει να μην αφήσω να σκουριάσουν. Να είναι χρήσιμα. Χρήσιμα όμως, όπως ο λεμονοστίφτης και η σφουγγαρίστρα μου, όχι χρήσιμα όπως “πολιτική ευθύνη”, “ξεκάθαρα μηνύματα” και “λαϊκή επαγρύπνηση”.

Εάν δεν ξαναγεμίσουν από νόημα και περιεχόμενο οι πιο χρήσιμες λέξεις δε βλέπω προκοπή. Ο κάθε επιτήδειος πείθει ότι διαθέτει δίπλωμα οδήγησης και μάλιστα επαγγελματικό κι εμείς τον κρίνουμε από το χρώμα και τη μάρκα της νταλίκας. Δε μας κόβει ότι κι εδώ ψοφάμε σαν τα κοτόπουλα, ότι κι εδώ κινδυνεύουν οι ζωές μας κι όλα αυτά, μόνο και μόνο επειδή δεν γέμισαν εκκλησάκια και οι κάλπες.Τσίμπα κι ένα τυχαίo post από το παρελθόν...

38 Σχόλια to “Νέα Συμβολοκρατία”

 1. aeipote said

  Ενδιαφέρουσα άποψη αλλά την τρώει λάχανο το «φευγάτη»! Δε γίνονται παιδάκι μου αφτά! Χρώμα σκουπιδοτενεκέ ξεγάνωτου διαλέγουμε εδώ και χρόνια. Ε! Όσο να ‘ναι ο πάσα εις μια ιδέα για χρωματάκια την έχει. . . Μια λύση θα ήταν δημόσια μαστίγωση μια φορά το μήνα στην πλατεία Συντάγματος για κάθε γραβατοφορεμένο «υψηλά ιστάμενο» κόπανο αλλά άντε να το οργανώσεις. . . Συνεπώς, ψυχραιμότης!

 2. Nikos said

  Έχεις δίκιο σχετικά με το δίπλωμα, θα έπρεπε να το κερδίζεις το δικαίωμα στην ψήφο. Αν και εδώ που τα λέμε, οι μεγάλες αλλαγές δεν έρχονται με τις ψήφους. Αλλά είναι κι αυτό ο,τι απέμεινε απο τη δημοκρατία, μια ρημάδα ψήφος. Ας μη την ξεφτιλίσουμε κι αυτή εντελώς..

  • Σωστά. Για να μην την ξεφτιλίσουμε λοιπόν τελείως και επειδή έγινε τόσο σημαντική λέξη γιατί εξασκούμε μόνο το δικαίωμα στην ψήφο ας πούμε, και δεν εξασκούμε και το δικαίωμα στον εξοστρακισμό; Γιατί την δεχόμαστε μισή; 😉

 3. The temp said

  Εγώ πάντως θα γυρίσω στους αρχαϊκούς χρόνους για τις τουτουνές εκλογές.

  θα ψηφίσω με πέτρες.

  στο κάτω κάτω οδηγώ χωρίς δίπλωμα… και ο Κωστάκης -το χω σίγουρο, με point system με κυβερνάει…

 4. πες το ψέματα…

 5. Βρε Ντίνα, το δέντρο κοιτάς…

  Τι να το κάνει το δίπλωμα ο Πολίτης, όταν δεν ξέρει που είναι οι πατάτες ο Πολιτικός;

  Διπλωματούχους πολιτικούς χρειαζόμαστε, αλλά κόβονται στις εξετάσεις ακόμα και με λάδωμα!

  Φιλιά! 🙂

 6. Γιόζεφ Κ said

  «Εξετάσεις κανονικές. Κόπηκες θείε; Απαγορεύεται να πάρεις τιμόνι στα χέρια σου για τέσσερα χρονάκια. Τέλος. Αυτό λέω. Χρήσιμη δημοκρατία.»

  Για σκέψου όμως ποιοί θα είναι οι εξεταστές, ποιοί θα ξέρουν από πριν τα θέματα, πώς θα λειτουργεί το αντίστοιχο, αδιάβλητο «ΑΣΕΠ» και θα αναφωνήσεις ευθύς «εντάξει, μια κουβέντα είπαμε».
  Να είσαι σίγουρη πως η πρότασή σου θα υλοποιηθεί όταν πάψει να έχει αποτέλεσμα το σημερινό σύστημα.

  Όπως είχε γράψει και ο αξεπάραστος Quino «Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα θα ήταν παράνομες»

  • Κι επειδή δηλαδή τίποτε δεν είναι αδιάβλητο να μας χειρουργούν χασάπηδες; Καταλαβαίνεις ότι πας στο άλλο άκρο. Επίσης εγώ δεν είπα να αλλάξει τίποτα με τις εκλογές, είπα να γίνονται τα αυτονόητα ρε γαμότο. Τα πιο βασικά, αυτά που περιμένεις από ένα νήπιο όταν του δώσεις ένα φτυαράκι, ένα κουβαδάκι και μπόλικη άμμο. Τα τόσο αυτονόητα.
   Από την άλλη, για να αλλάξουν τα πράγματα, έχεις δίκιο. Στην καλύτερη, μιλάμε για εικοσαετίες δουλειάς και αν.

   • Γιόζεφ Κ said

    Κατ αρχήν να διορθώσω τον εαυτό μου, αν κι εγώ το πρωτοείδα σε σκίτσο
    του Quino, το έχει πει ο Ένγκελς κατά το «γούγλη».

    Συμφωνώ με τον προβληματισμό σου, διαφωνώ με τη λύση που προτείνεις. Όσο αφήνουμε το μαχαίρι σ’ αυτούς που έχουν το πεπόνι, θα το κόβουν όπως γουστάρουν, πείθοντας τους αφελείς πως το κόβουν δίκαια. Αν δεν αφυπνήσουμε τον κόσμο, δε βλέπω φως. Και είμαστε τυχεροί αν το καταφέρουμε σε εικοσαετίες, όταν το παιχνιδάκι παίζεται με τον ίδιο τρόπο αιώνες, σύμφωνα με τα γραπτά των θρυλικών μας προγόνων που το εφηύραν.

 7. «Όσο αφήνουμε το μαχαίρι σ’ αυτούς που έχουν το πεπόνι, θα το κόβουν όπως γουστάρουν, πείθοντας τους αφελείς πως το κόβουν δίκαια»

  Γιόζεφ, μόνο αυτό δεν θέλω να συμβαίνει. Γι’ αυτό έθεσα ως παράδειγμα το δίπλωμα οδήγησης ή τέλος πάντων την τήρηση του κοκ. Όσοι λάδωσαν και δεν τον έμαθαν ποτέ, στην καλύτερη δεν οδήγησαν ή πληρώνουν συνέχεια ζημιές και στην χειρότερη σκοτώθηκαν σε ατύχημα. Αυτό που λέω είναι πως άμα επιτέλους αυτοί που καταλαβαίνουμε πως και η πολιτική αφήνει αληθινά θύματα, δώσουμε και στους υπόλοιπους να το καταλάβουν με «εξαναγκασμό» εκπαίδευσης στα πολιτικά, τότε σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο. Ή τέλος πάντων, μην κολλάς στα διαδικαστικά της σκέψης μου (ένα μυαλό το ‘χω κι αυτό όχι πάντα) αλλά στο πόσο ανεύθυνη είναι η ψήφος για παραπάνω από 50% του πληθυσμού (και λίγους λέω).

 8. Nikos said

  Το θέμα είναι κατα πόσο αξίζει να το πάρεις αυτό το δίπλωμα. Στην πραγματική οδήγηση (για να μη μπλέξουμε και τα μπούτια μας με τις παρομοιώσεις), μαθαίνοντας να οδηγάς, μαθαίνεις να καθορίζεις την πορεία σου. Όσον αφορά την ψήφο όμως, ξεκωλώνεσαι να «βγάλεις το δίπλωμα» για να συνειδητοποιήσεις οτι έχεις μόνο δυο δρόμους, δεξιά ή αριστερά, και οι δύο οδηγούν σε αδιέξοδο. Και τους έχουμε πάρει πολλές φορές αυτούς τους δρόμους, και πάντα πέφτουμε με όλο και μεγαλύτρη φόρα στο αδιέξοδο. Χαζέψαμε πια! Εγώ είμαι με τον The temp που σχολίασε πιο πάνω, να ψηφίσουμε με πέτρες.. (Λέγοντας να μην ξεφτιλίσουμε κι αυτή τη ρημάδα την ψήφο που μας έμεινε, εννοώ να μη τους τη χαρίσουμε. Γιατί αυτή είναι η ξεφτίλα, όσο δεν σεβόμαστε εμείς την ελευθερία, είναι αυτονόητο να μη τη σέβεται και κανείς άλλος. Ή όπως το είπε και ο Γιόζεφ, όσο τους δίνουμε να κόβουν το πεπόνι, θα το κόβουν όπως γουστάρουν. (Πολύ συμβολισμός έπεσε ρε παιδιά!..)

  • Οι δρόμοι αυτοί είναι. Η θ’αλλάξεις τα πράγματα προς περισσότερη ελευθερία σε περισσότερο κόσμο (αριστερά) ή θα γυρίσεις πίσω στη στάνη και τον τσοπάνη βελάζοντας (δεξιά).
   (*είμαι αριστερή με την ευρύτερη έννοια, αλλά το ψιλοσκέφτομαι*)
   Το πρόβλημα δεν είναι οι δρόμοι, οι πινακίδες είναι.

 9. Σύμπερασμα: Πρέπει να βρούμε «αρχίδια» για να αντιδράσουμε! Αλλά που;…

 10. Στου κουφού την πόρτα που λέει κι η παροιμία…

  Σκέψου μόνο ότι σε μπλογκ σχετικά νέου ηλικιακά «ανθρώπου» διάβασα πως το ΠΑΣΟΚ είναι γαμώ τα κόμματα γιατί πλέον αποτελείται από καινούριους πολιτικούς (μετάφραση: οι ίδιοι που απλώς τώρα φοράνε διαφορετικά κοστούμια γιατί άλλαξε η μόδα!).

  Όταν λοιπόν διαβάζεις τέτοια τραγικά και βλέπεις ότι κυκλοφορούν τέτοια «μυαλά», μάλλον θα έπρεπε πρώτα εμείς να δίνουμε εξετάσεις για το αν είμαστε ικανοί να ψηφίζουμε και μετά αν οι πολιτικοί είναι ικανοί να κυβερνήσουν εμάς τα γίδια! :p

 11. Έλλη said

  Βρίσκω εξαιρετικό το ερώτημα που θέτεις και τον τρόπο με τον οποίο εξηγείς τη σκέψη σου.
  Έχω 2 σχόλια-παρατηρήσεις να κάνω:

  1) Με το να μην επιτρέπεις σε κάποιον να ψηφίσει (παρά το ότι είναι απόλυτα λογικό αυτό που λες – και εγώ εδώ και χρόνια εκνευρίζομαι που κουβαλάνε διάφοροι γιαγιάδες, παππούδες και εγώ δεν ξέρω ποιον άλλο με προσημειωμένα τα ψηφοδέλτια να ψηφίσουν), αναιρείς εξ ορισμού τον όρο «Δημοκρατία»

  2) Το «δίπλωμα» που λες υπάρχει κατά κάποιον τρόπο και λέγεται «Απολυτήριο Γυμνασίου»… Όλοι μας έχουμε διδαχθεί Πολιτική Αγωγή. Τώρα γιατί δεν έχει αποτέλεσμα είναι άλλη, μεγάλη και πονεμένη ιστορία…

  Για μένα το θέμα είναι ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ και ξανά ΠΑΙΔΕΙΑ, όσο κλισέ και αν ακούγεται.. Εκεί ανάγονται όλα… Είμαστε αμόρφωτοι.

 12. amelinia said

  μου θύμισες αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι έλληνες ότι όλοι πρέπει να είναι ενεργοί πολίτες στην εκκλησία του δήμου κι όποιος δεν το έκανε χαρακτηριζόταν «ιδιώτης» λέξη που ισοδυναμούσε με βρισιά. συμφωνώ πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες, να συμμετάσχουμε, να ξέρουμε τι λεει και ποιος το λεει και γιατί το λεει, αλλιώς γινόμαστε υποχείρια του καθενός. κι εδώ χωράει κι ο φανατισμός, όταν υπάρχει άγνοια και ημι-μάθεια.

  από την άλλη όμως η καθολική ψήφος είναι κάτι για το οποίο χύθηκε πολύ αίμα. πάρα πολύ και για πολλά χρόνια. έγιναν αγώνες και θυσίες για να κερδηθεί. γιατί να αφαιρεθεί τώρα από τον οποιονδήποτε; γιατί στρέφεις τα πυρά σου μόνο προς τις γυναίκες; άραγε όλοι οι άντρες είναι έξυπνοι και ενεργοί και ενημερωμένοι πολίτες; όχι φυσικά.

  ο ρατσισμός και ο αποκλεισμός κάποιων ατόμων από τη ψήφο δεν είναι λύση ούτε θα φέρει καλύτερες μέρες. ο χίτλερ είχε προσπαθήσει να κάνει κάτι ανάλογο για τον εξευγενισμό του έθνους με την ευγονική εταιρία.

  δεν είναι θέμα ιερότητας των θεσμών ή των λέξεων όπως η δημοκρατία. είναι θέμα ισότητας των πολιτών και απόλαυσης ίσων δικαιωμάτων από όλους, είτε το αξίζουν είτε όχι και είτε μας φαίνονται χαζοί είτε όχι.

 13. Polykarpos said

  Μαζί σου, μαζί σου μπας και πέσει και καμιά συνειδητή ψήφος

 14. Rodia said

  (άργησα, αλλά) διάβασα αυτές τις μέρες το φοβερό βιβλιαράκι (110 σελίδες μονο) του Οργουελ «Το λιοντάρι και ο μονόκερως». Διάβασέ το και αν δεν βρεις εκει μεσα αναλογίες με το τι συμβαίνει σήμερα στο ΕΛλαντάν, να μου… τρυπήσεις τη μύτη! 😀
  Εχει κάτι φοβερά τσιτάτα, όπως π.χ. «Η κουζινα τους έρχεται απο το Παρίσι και οι ιδέες τους απο τη Μόσχα» «…υπήρχε πραγματική ώθηση από κάτω να αλλάξει το σύστημα και (…) οι υψηλά ιστάμενοι είχαν εκπαιδεύσει εαυτούς να είναι αδιαπέραστα ηλίθιοι πάνω στο θέμα» κλπ κλπ

 15. Rodia said

  Α! και «οι κρατούντες στρογγυλοκάθονταν στις καρέκλες τους και δήλωναν ότι όλα γίνονταν για το καλό μας»
  (εχω σημειώσει πάνω από 100 παρομοια)
  ..δεν έγραψα λέξη για το ποστ σου; Ε, αφού ξέρεις, να μη σε λιβανίζω και πολύ!!! :))

 16. provato said

  αχ πόσο χρυσόστομη είσαι; πόσο; όχι, πες!

 17. Νίκο φυσικά και αξίζει να πάρεις οποιοδήποτε δίπλωμα, πόσο μάλλον αυτό, διότι μόνο τότε θα καταλάβεις ότι έχεις παραπάνω από δύο δρόμους και πως αυτά που εσύ πλέον θέλεις δεν χωράνε καν σε δρόμους. Θεωρείς λοιπόν ότι μη γνωρίζοντας γρι για τα πολιτικά δεν πάει χαμένη η ψήφος από το να γνωρίζαμε έστω τα βασικά; Το ξεφτιλίσαμε όντως με τον συμβολισμό αλλά γουστάρω. 😛

  Kat ίσως να είναι το μοναδικό πράγμα στον κόσμο που δεν θέλει αρχίδια αλλά το αντίθετο. Λογική και σκέψη. 🙂

  Μάγισσα άσε, αυτό με τους νέους πολιτικούς στο λαιμό μου έχει κάτσει. Αυτά λοιπόν τα μυαλά που (σύμφωνα με το συμβολισμό) πάνε να σε πείσουν ότι ο δικός τους χασάπης είναι καλύτερος γιατί έχει καθαρότερο μαγαζί θα καταρρεύσουν αμέσως μόλις κάποιος κάτσει και ασχοληθεί σοβαρά με το τι πρεσβεύουν. 🙂

  Έλλη
  1. Ο όρος δημοκρατία αναιρείται από τη γαϊδουριά μας να τον ξεφτιλίζουμε με τον τρόπο που την ασκούμε και αυτό που λέω είναι απλά να την ασκούμε υπεύθυνα.
  2. Το απολυτήριο Γυμνασίου μας λέει ότι μπορούμε να ψηφίζουμε κάθε 4 χρόνια π.χ. αλλά δε μας λέει τι σημαίνει ΛΑΟΣ και πόσο λαμόγια είναι. 😀
  Παιδεία, “δίπλωμα οδήγησης”, υπεύθυνη χρήση της δημοκρατίας, μέσα είσαι.

  Amelinia
  λες:
  “μου θύμισες αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι έλληνες ότι όλοι πρέπει να είναι ενεργοί πολίτες στην εκκλησία του δήμου κι όποιος δεν το έκανε χαρακτηριζόταν “ιδιώτης” λέξη που ισοδυναμούσε με βρισιά. συμφωνώ πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες, να συμμετάσχουμε, να ξέρουμε τι λεει και ποιος το λεει και γιατί το λεει, αλλιώς γινόμαστε υποχείρια του καθενός. κι εδώ χωράει κι ο φανατισμός, όταν υπάρχει άγνοια και ημι-μάθεια.”
  μην το πας ρε συ στους αρχαίους, καμία σχέση η δημοκρατία τους με τη δικιά μας. Η λέξη και μόνο που χρησιμοποιούμε είναι τόσο ωραιοποιημένη γι’ αυτό το πράγμα που έχουμε σήμερα που μου θυμίζει κάτι ιατρικούς όρους που όταν ήταν στη μόδα οι αρχαίοι τους έβαζαν όπου λάχει για να φαίνονται κυριλέ.

  “από την άλλη όμως η καθολική ψήφος είναι κάτι για το οποίο χύθηκε πολύ αίμα. πάρα πολύ και για πολλά χρόνια. έγιναν αγώνες και θυσίες για να κερδηθεί. γιατί να αφαιρεθεί τώρα από τον οποιονδήποτε;”
  Από το αίμα που χύθηκε για την καθολική ψήφο μέχρι την κάθε θείτσα και θείτσο που δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα έχει χαθεί η σύνδεση. Πρέπει να το ξανακερδίσουμε αυτό το δικαίωμα αν θέλουμε να του ξαναδώσουμε αξία. Είναι σα να μου λες ότι επειδή χάλασες 3 κιλά αλεύρι εγώ πρέπει να κάτσω να φάω 3 φρατζόλες κάρβουνο για να μην πάει χαμένο. Μπα; 🙂

  “γιατί στρέφεις τα πυρά σου μόνο προς τις γυναίκες; άραγε όλοι οι άντρες είναι έξυπνοι και ενεργοί και ενημερωμένοι πολίτες; όχι φυσικά”
  Μωρέ μην κολλάτε σε λέξεις. Τα πυρά μου τα στρέφω σε όλους. Και η μαλάκω χαζογκόμενα και οι τρέντηδες που γράφω στο κείμενο, τα ίδια σκατά έχουν στο κεφάλι τους.

  “ο ρατσισμός και ο αποκλεισμός κάποιων ατόμων από τη ψήφο δεν είναι λύση ούτε θα φέρει καλύτερες μέρες. ο χίτλερ είχε προσπαθήσει να κάνει κάτι ανάλογο για τον εξευγενισμό του έθνους με την ευγονική εταιρία.
  δεν είναι θέμα ιερότητας των θεσμών ή των λέξεων όπως η δημοκρατία. είναι θέμα ισότητας των πολιτών και απόλαυσης ίσων δικαιωμάτων από όλους, είτε το αξίζουν είτε όχι και είτε μας φαίνονται χαζοί είτε όχι”

  Ώπα! Ποιός ρατσισμός; Ούτε χαμηλής νοημοσύνης είναι ούτε αναλφάβητοι. Κανονικότατοι είναι σαν εσένα κι εμένα που άμα θέλουν να συμμετέχουν στην ισότητα και την δημοκρατία, να στρώσουν τον κώλο τους κάτω και να ασχοληθούν υπεύθυνα και ισότιμα με όλους όσους γανιάζουν καθημερινά να ξεμπροστιάζουν όλους αυτούς τους χασάπηδες που μας φόρτωσαν. Απλό είναι.

  Πολύκαρπε συνειδητότατες είναι και τώρα. Άμα της βολέψουνε της θείτσας το γιόκα σε καμιά δημόσια υπηρεσία ξέρει πολύ καλά τι κάνει.

  Ροδιά ρε γμτ δεν το ‘χω διαβάσει. Στα υπόψιν λοιπόν. Να ‘σαι καλά (θα σου γράψω εντυπώσεις). 🙂

  Πρόβατο για να μιλήσω στη γλώσσα σου: άρονο. ρίλη. 😛

 18. Rodia said

  Επανέρχομαι να θυμίσω κάτι «θείτσους» και κάτι «θείτσες», που τις σέρνουν στα παραβάν για να «ψηφίσουν» κάτι ανεψούδια που… «ξέρουν»!
  Για τούτο δεν αλλάζει τπτ. Επειδή ΟΛΑ τα κόμματα συμφωνούν στην… αλτσχαϊμεριανή ψήφο! :Ρ

 19. nicholas said

  πρόσθεσε σε κείνες τις φράσεις πολιτική ευθύνη και λαική επαγρύπνιση κλπ και το «απλετο φώς» αλλά και το ανεκδιήγητο «μαχαίρι στο κόκαλο» και δέσαμε…

 20. Γιόζεφ Κ said

  Λοιπόν, ή κάποιος διάβασε το post σου ή ο καιρός γεννά το συγκεκριμένο προβληματισμό:
  http://pitsirikos.blogspot.com/2009/09/blog-post_02.html

  Εξακολουθώ όμως να υποστηρίζω πως αν εμείς οι «υπεύθυνοι» πολίτες ζητήσουμε να αρθεί το δικαίωμα ψήφου στους «ανεύθυνους», το πελατειακό-εξουσιαστικό κατεστημένο (ακούγεται κλισέ, αλλά τι να κάνω;) θα το αφαιρέσει από εμάς και όλους τους αντιφρονούντες.

  Κατά τη γνώμη μου προέχουν άλλα.

  1)Έλλη:»Για μένα το θέμα είναι ΠΑΙΔΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ και ξανά ΠΑΙΔΕΙΑ, όσο κλισέ και αν ακούγεται.. Εκεί ανάγονται όλα… Είμαστε αμόρφωτοι.»
  2)Να βρεθεί τρόπος τα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης (Τζιπάκος) να πάψουν να πιπιλίζουν τα μυαλά όλων μας και απλά να κάνουν τη δουλειά για την οποία τους δώσαμε τις συχνότητες.
  3)Ίση χρηματοδότηση και χρόνος προβολής για όλα τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές ή καθόλου χρηματοδότηση και πλήρως διαφανή, αναρτημένα στο internet τα οικονομικά τους μέχρι και το τελευταίο ευρώ διαρκώς.

  Υπάρχουν πολλά ακόμη, αλλά δε γουστάρω τα σεντόνια.
  Υ.Γ.1:Ωραία συζήτηση γίνεται πάντως.
  Υ.Γ.2:Να πω επίσης πως είμαι fan των κειμένων σου. Έχω να διαβάσω τόσο ζωντανό λόγο από το Φύλακα στη σίκαλη.

 21. Rodia said

  Πάντως, εδώ που τα λέμε, είναι πολύ ωραίο να ψηφίζουμε όλοι!
  ..για σκέψου.. αν αρχίσουν οι περιορισμοί ψήφου σε μερικές ομάδες.. μετά θα ακολουθήσουν κι άλλες, κι άλλες.. και στο τέλος θα πετύχουμε την εφαρμογή της παγκόσμιας δικτατορίας..
  Αλλά πάλι, θα μου πεις, και με την αποχή από τις εκλογές το ίδιο περίπου δεν συμβαίνει; Οταν αφήνουμε άλλους (και αυτους που σερνουν τις θειτσες στη καλπη) να αποφασιζουν για μας τους έξυπνους που δείχνουμε τη δημοκρατικότητά μας… απέχοντας απο τις διαδικασίες;..
  Μπα, το λογικό -νομίζω- είναι η τόνωση του ενδιαφέροντος για τα κοινά. 😀

 22. Nα γιατί σ αγαπώ… γιατί βάζεις τις λέξεις στη θέση τους. Τις ντύνεις με το νόημά τους, δεν τις ωραιοποιείς σαν πλαγόνες!

 23. Rodia

  Ο Όργουελ λέει πάντα τρελές αλήθειες και νομίζω πως παντού και πάντα θα βρίσκουν εφαρμογή (δυστυχώς).

  x-psilikatzoy

  Μωρέ εδώ έχουμε άχρηστους πολιτικούς και άχρηστους ψηφοφόρους. Αν οι μισοί από αυτούς που ψηφίζουν σκεφτόντουσαν λίγο τι κάνουν κι είχαν φιλότιμο θα αυτοκτονούσαν (όπως και οι πολιτικοί βέβαια εδώ που τα λέμε). Κάποιοι ψηφίζουν βασισμένοι σε γεγονότα που έγιναν 2 δεκαετίες και βάλε πριν (μα που ζουν;), κάποιοι άλλοι ψηφίζουν βασισμένοι στα λεγόμενα/πιέσεις των γονιών τους (να τες πάλι οι 2 δεκαετίες και βάλε πριν), κάποιοι άλλοι ψηφίζουν βασισμένοι στις πιέσεις των παιδιών τους (εδώ παίζει ρουσφέτι μάλλον) και κάποιοι ψηφίζουν βασισμένοι σε ωραία – κούφια – λόγια γιατί ελπίζουν σε μια αλλαγή που είναι αδύνατον να γίνει με τον τρόπο που την ονειρεύονται. Θα κάναμε ένα ωραίο τσίρκο βέβαια – γιατί για κάτι παραπάνω δεν μας βλέπω…

 24. Ροδιά, και πολύ καλά έκανες. Όχι που θα τους αφήναμε έξω αυτούς.

  Nicholas, εγώ γελάω πολύ με το κκε. Αγχώνονται να χώσουν μέσα όλα τα κλισέ που στο τέλος ξεχνάνε να κάνουν τη δήλωση.

  Γιόζεφ για το λινκ που δίνεις, δεν είναι μόνο ο Πιτσιρίκος, πολλοί το σκέφτονται αυτό τέτοιες μέρες.
  Για το δικαίωμα ψήφου εξακολουθώ κι εγώ να υποστηρίζω 😛 ότι αυτός ο μόνιμος φόβος που ακολουθεί τους Έλληνες για το οτιδήποτε (μας την πέφτουν οι Τούρκοι, μας παίρνουν την Μακεδονία, θα ξαναμπουκάρουν στην Κύπρο, ποιός φυλάει τα Ίμια ρε παιδιά) είναι ο κύριος λόγος που δεν προχωράμε σε τί-πο-τα. Είδες τι έγινε με το βιβλίο ιστορίας. Αντί να γίνουν αλλαγές αποσύρθηκε όλο και επανέφεραν το παλιό. Δε λέω να τα αλλάξουμε όλα ριζικά αλλά τουλάχιστον ας αρχίσουμε να συζητάμε μερικά πράγματα. Έρχεται Σαββατοκύριακο, κρατιούνται λίγο ακόμα οι Εχθροί. 🙂
  Συμφωνώ απόλυτα με τα τρία σημεία που επισημαίνεις και γράφε όσα σεντόνια γουστάρεις. Δεν πληρώνουμε φράγκο δηλαδή (ζήτω η παγκοσμιοποίηση, μη ξεχνιόμαστε).
  υ.γ. Ευχαριστώ πολύ πολύ. 🙂

  Ροδιά, πολλά τα διαδικαστικά αλλά ξεχνάμε την ουσία. Διάβασε αποπάνω τι λέω και στον Γιόζεφ.

  Δημήτρη όχι που θα τους αφήσουμε να μας κλέψουν την σφουγγαρίστρα μας. Θα τους πάρει και θα τους σηκώσει. λοβ γιου μπακ. 🙂

  Ιοκάστη ακόμα προσπαθώ να ξεπεράσω το σοκ από το 1984. Κορυφή ο Όργουελ. Έχεις δίκιο για τα υπόλοιπα, απλά αυτό που λέω είναι ότι άμα ψιλοενημερωθούν οι μάζες ίσως δεν καταντάμε με τέτοιους πολιτικούς.

 25. An-Lu said

  Στις ξει-ΠΑ που αγαπάμε να μισούμε, αν δεν μπορείς τουλάχιστον να διαβάσεις το Συνταγμα της χώρας, δεν αποκτάς δικαίωμα ψήφου 😉

 26. Οι ψηφοφόροι λοιπόν ψηφίζουν αγνοώντας τις θέσεις των κομμάτων; Αν είναι έτσι, τότε είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα, γιατί όποιου η ψήφος συμπίπτει με το κύριο προϊόν της άγνοιας, το πρώτο κόμμα, μετράει για περισσότερο.
  Νομίζω πάντως οτι τα πράγματα είναι πιό σύνθετα. Γνώση υπάρχει. Η κρίση είναι που περνάει μονίμως κρίση, και η μνήμη που αναπαύεται στο μνήμα…

 27. Παλιά η ανάρτηση, αλλά τώρα την είδα… Λες σε σχόλιο:

  Άμα της βολέψουνε της θείτσας το γιόκα σε καμιά δημόσια υπηρεσία ξέρει πολύ καλά τι κάνει.

  Επομένως δεν είναι ζήτημα ότι δεν ξέρει για ποιο λόγο ψηφίζει αυτό που ψηφίζει… 🙂 Μία χαρά έχει εκπαιδευθεί τόσα χρόνια και έχει πάρει «δίπλωμα οδήγησης», αλλά μόνο για ΙΧ…
  Και ναι στην αρχαία Ελλάδα όπως και στη Ρώμη ήταν υποτιμητικό να ιδιωτεύεις ως ιδιώτης που λέει άλλος σχολιαστής-τρια, εξ ου και idiot σε αγγλικά και λατινικά, ίσον πνευματικά καθυστερημένος.

  Αυτός που λειτουργεί ως ιδιώτης, που δεν συμμετέχει στα κοινά αποχαζεύει. Επομένως είναι απλά ζήτημα μόνο γνώσεων για να πάρεις το δίπλωμα του πολίτη;

  X – Ψιλικατζού μου λες τα κομματικά μέλη π.χ. να μη γνωρίζουν όλo το πρόγραμμα του κόμματος που ψηφίζουν; Αμφιβάλλω. Μία χαρά το γνωρίζουν, αλλά μαζί με τη θείτσα που τις βάζουν το γιο στο δημόσιο έχουν κάτι επίσης να περιμένουν…

  Προσοχή, η αγανάκτηση μερικές φορές μπορεί να είναι κακός και «επικίνδυνος» σύμβουλος ως προς τις λύσεις που φτάνουμε να σκεφτόμαστε 🙂 Το να έχουμε όλοι ή μεγάλη πλειοψηφία την ίδια άποψη για το τι είναι σωστό και καλό για ένα τόπο και μία κοινωνία έχει όνομα και έχει υπάρξει στο παρελθόν: ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ. Δηλαδή καθολική ενσωμάτωση σε μία κρατική οντότητα που ξέρει και σε «διαπαιδαγωγεί» για «το καλό σου» και συνέβη και στις δύο πλευρές της αποκαλούμενης δύσης.

  Ισχύει εν μέρει και για τις σύγχρονες δημοκρατίες και τον τρόπο που άμεσα και έμμεσα διαπαιδαγωγούν τους πολίτες τους -υπηκόους…-, αλλά σίγουρα δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό. Οταν ζητάς, εν είδη πλάκας, ξέρω, να δίνουν εξετάσεις οι πολίτες για να κριθούν εάν είναι άξιοι να ψηφίζουν πού θα τις δίνουν αυτές τις εξετάσεις; Αν τις δίνουν στους ίδιους σημερινούς μηχανισμούς να είσαι σίγουρη ότι θα περάσουν όλοι…

  Τώρα για την προσπάθεια του καθενός για 365 ημέρες του χρόνου – κι όχι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση – του να αλλάξει τη νοοτροπία του διπλανού του για να μην υποστεί τις συνέπειες των επιλογών του χρειάζεται υπομονή. Η δημοκρατία είναι αργό πολίτευμα. Γρήγορες εξελίξεις, με συνοπτικές διαδικασίες έχεις μόνο σε ολιγαρχίες ή στη δημοκρατία των αρίστων, αλλά από εκεί και μετά υφίστασαι και όσα συνεπάγονται τέτοιου τύπου πολιτεύματα.

  Ομως είσαι ένα παιδί της εποχής σου. Μίας εποχής που βιάζεται για όλα. Βιάζεται να προλάβει, βιάζεται να κάνει τα πάντα. Βιάζεται, βιάζεται, βιάζεται… Να φτάσει πού Κωνστατίνα μου; Χωρίς να το καταλαβαίνεις σε έχει καταπιεί κι εσένα και όλους μας η ταχύτητα. Βιαζόμαστε να φτάσουμε πού; Τι κοινωνία θέλουμε;

  Δεν αφηνόμαστε να χαρούμε τη διαδρομή με όλες τις τίς δυσκολίες. Εχε υπόψη ότι όπου και να φτάναμε πάλι θα υπήρχαν προβλήματα. Στη βιασύνη μας όμως θέλουμε να πάψουν να μας κρατάνε πίσω όσοι δεν σκέφτονται σαν και μας. Κι εμένα με θυμώνει που κάποιοι κρατάνε τη χώρα εκεί που την κρατάνε. Αλλά νομίζω ότι η σημασία δεν βρίσκεται στο να φτάσουμε κάπου, αλλά το πώς θα φτάσουμε. Διάβασα τα μεταγενέστερα κείμενα σου και αυτό για Καβάλα και τα τότε σκηνικά. Και το ΠΑΣΟΚ βιάζεται και χώνει στον ντορβά όποιους του φέρνουν ψήφους και βιαζόταν από το 1974 να φτάσει στην εξουσία. Με όποιο κόστος… το οποίο πληρώνουμε όλοι. Ήθελε γρήγορα αποτελέσματα. Τα πληρώνουμε…

  Δεν έχω λύσεις. Μερικές σκέψεις κατέθεσα όπως κι εσύ, αλλά σίγουρα καθόλου δεν συμφωνώ για το «δίπλωμα οδήγησης» του πολίτη. Εχω αγανακτήσει πολλές φορές και έχω φτάσει να πνίγομαι και θα ήθελα να αφανίσω ανθρώπους που δεν σκέφτονται σαν και μένα, διότι τους νιώθω εμπόδια στο δρόμο μου. Χωρίς τα εμπόδια όμως δεν θα καταλάβαινα πού πάω… Δεν θα αντιλαμβανόμουν τα όρια. Κι αυτό είναι το κέρδος της δημοκρατίας. Οταν είναι πραγματική… Και είναι πραγματική όταν επιτρέπει σε όλους να έχουν άποψη και αυτή η άποψη να εκφράζεται αναλογικά όχι όπως με τους εκλογικούς νόμους που μαγειρεύουν… Διότι δεν σου φταίει μόνο τι ψηφίζει η κάθε θείτσα, αλλά και άλλες θείτσες που δεν φαίνεται η ψήφος τους στο αποτέλεσμα λόγω εκλογικού νόμου που μαγειρεύει τα αποτελέσματα υπέρ αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

  Τα φιλιά μου!

 28. Κατα τη γνωμη μου, με τα απλουστερα λογια που εχω και παρολο που φυσικα συμφωνω με ολους σας, νοοτροπια πρεπει να αλλαξει ο Ελληνας. Ψιλικατζού τα συγχαρητηρια μου στα εχω δωσει ξανα!

 29. An-lu, προφανώς μιλάς για τους ξένους που θέλουν την ιθαγένεια.

  Μαύρο πρόβατο μάλλον ζούμε σε πολύ διαφορετικές περιοχές. Κρίνω από την πλήρη άγνοια που βλέπω γύρω μου και κυρίως την μηδενική διάθεση για τα κοινά. Σαφώς και τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Από μένα γιατί περιμένεις να μπορώ να τα περιγράψω δεν καταλαβαίνω. 😛

  Coolplatanos όλα αυτά που λες είναι σωστότατα μιλώντας ως μια γυναίκα με την δική σου πορεία, γνώσεις, συναναστροφές και ηλικία. Είσαι όμως εξαίρεση κατ’ εμένα καθώς τουλάχιστον από αυτά που βλέπω εγώ π.χ., το εκλογικό δικαίωμα είναι κάτι που σου χαλάει την Κυριακή σου, είναι κληρονομικό (η οικογένειά μου ψηφίζει τάδε – άρα κι εγώ ψηφίζω τάδε), το ενδιαφέρον κρατάει μέχρι το βράδι των εκλογών που είναι μια καλή ευκαιρία για πίτσα με φίλους και οπαδικά συνθήματα ενώ η συζήτηση συνήθως στρέφεται στο χρώμα του μπάνιου στο νέο σπίτι. Μιλάμε για εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες. Αν δηλαδή από όλους αυτούς αύριο στερήσεις το εκλογικό τους δικαίωμα, παίζει να τους φύγει και ένα μεγάλο βάρος γιατί θα έχουν ελεύθερο το τριήμερο 3-5 οκτώβρη. 🙂

  Kammeno tost κεφάλι ολόκληρο πρέπει να αλλάξει ο Έλληνας. θενκς. 🙂

 30. Μπα, να είσαι σίγουρη ότι αυτοί που το βλέπουν ως χάλασμα και μόνο της Κυριακής ήδη δεν πατάνε να ψηφίσουν. Οι άλλοι που ψηφίζουν κληρονομικά συνεχίζουν πράγματι έτσι, αλλά δεν παύουν να αποτελούν άποψη και στάση ζωής και να εκφράζουν μία πραγματικότητα που σαφώς και δεν μου αρέσει, αλλά δεν θα τους στερούσα την ψήφο. Θέλω να ξέρω πού βρισκόμαστε… κι όχι να τους βγάλω από το μέτρημα των κουκιών. Διότι απλά θα τους συναντήσω πάλι μπροστά μου… σε υπηρεσίες και στην καθημερινότητα μου… Οταν έχεις χρόνο δες αυτά http://www.tvxs.gr/v235 τα βίντεο. Ίσως και να τα έχεις δει βέβαια, αλλά αν δεν… αφιέρωσε 4 ωρίτσες να τα δεις.

 31. Νίκος said

  …Το θέμα πάει ακόμα μακρίτερα. Αν θες να το δεις, γενικότερα η δημοκρατία πάσχει.
  Το ίδιο θέμα μπορούσε να έχει τίτλο «Γιατί να μπορεί ο κάθε ένας να κάνει παιδί;» και να αναφέρεται στο γεγονός οτι ο κάθε τρελλός/ανεγκέφαλος/προβληματικός/βίαιος/κομπλεξικός μπορεί να κάνει παιδί, το οποίο θα μεγαλώσει όπως θέλει, χωρίς να έχει εμπειρία και το παιδί να καταντάει πειραματόζωο του, και πιθανότατα να βγει προβληματικό και το ίδιο. Αλλά για πες το αυτό στις μανάδες, και γενικά τους γονείς. Οτι αν θες παιδί πρέπει να περάσεις σχολή παιδικής ψυχολογίας και διαπεδαγώγησης. Εσύ, το δέχεσαι; Μπορεί όχι, και όμως. Είναι απαραίτητο. Γιατί αν η κοινωνία βασίζεται στην οικογένεια, και και το ψάρι βρωμάει απο το κεφάλι, τότε οι γονείς φταίνε για όλα. Ο κάθε έκαστος. Γιατί έκανε παιδί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν. Και τον μεγάλωσε με τα δικά του πρότυπα: κομπλεξικός, βιαστής, αναρχικός, φασίστας, δεξιός, αριστερός, μισογύνης, μαμάκιας, ότι θες εσύ.

  Η Δημοκρατία είναι ένα πολύ ωραίο πολίτευμα. Αλλά απευθύνεται σε άτομα με επίπεδο. Όταν την επιβάλεις σε άτομα χωρίς, είναι οχλοκρατία.

  Θέλω πραγματικά την άποψη σου, ως γυναίκα, και ως άτομο που κρίνω οτι κρίνει αρκετά σωστά τις καταστάσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: