X-PSILIKATZOY

ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΄ΜΑΙ

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (2)

Posted by Constantina Delimitrou στο Αύγουστος 17, 2006

(VS Συμβατικές και Βιολογικές Καλλιέργειες)

Σε γενικές γραμμές, μεταλλαγμένα τρόφιμα σημαίνει γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα που διαθέτουν επιπλέον ιδιότητες, ανάλογα την ανάγκη που θέλουμε να καλύψουν. Είτε αυτό αφορά ποσότητα και μέγιστη εκμετάλλευση των αγροτικών εκτάσεων, είτε θρεπτική αξία και ανθεκτικότητα των προιόντων σε καιρικές συνθήκες, ασθένειες ή επιθέσεις εντόμων. Ψιλοεπιστημονική φαντασία, δηλαδή.

Έχοντας στο μυαλό μου τα τετράγωνα καρπούζια, το άσπρο ποντίκι με το τερατώδες αφτί κολλημένο στην πλάτη του, κατατρόμαξα ακούγοντας όλες αυτές τις πρακτικές. Τί να το κάνω, αν έχω μπόλικο φτηνό καλαμπόκι που όμως έχει υποστεί «ακατανόητα» πειράματα και δεν ξέρω αν αύριο με σκοτώσει; Το δικό μου καλαμπόκι το θέλω να προέρχεται από τα χέρια ενός γερούλη αγρότη που δεν έκατσε να του χώνει ενέσεις και να το ταίζει χάπια σε ένα μυστικό υπόγειο για να με σκοτώσει.

Η λέξη ποικιλία και μετάλλαξη δεν είναι καθόλου νέοι όροι στις συμβατικές καλλιέργειες. Αυτά τα καινούργια Χ-crops δεν προέκυψαν από κάποιο ευφάνταστο κόμικ και δεν τα τρώμε πρώτη φορά. Οι εκστρατείες κατά των μεταλλαγμένων, δυστυχώς λειτουργούν σαν μια διαφημιστική καμπάνια. Οι λέξεις «τοξίνες» και «αλλεργίες» είναι προφανώς πολύ πιασάρικες για να πείσουν τον πληθυσμό να τα απορρίψει.

Παλιότερα φυσικά, δεν γίνονταν τέτοια πράγματα. Παλιότερα όλα ήταν αγνά και απολύτως φυσικά. Well, guess again. Ένα παράδειγμα «νέας» τροφής είναι το kiwi ή ακτινίδιο. Δεν υπήρχε κύριοι οικολόγοι τέτοιο φρούτο πουθενά πριν το 1960. Θα μπορούσαμε φυσικά να ισχυριστούμε ότι το τροποποίησαν τίποτα μυστικά εργαστήρια κάπου κοντά στην Area 51 παραδίπλα από τα πτώματα εξωγήινων αλλά είναι κοινή πρακτική για όλους σχεδόν τους γεωπόνους, ο πειραματισμός σε ποικιλίες, διασταυρώσεις και αναπαραγωγή προιόντων.

Το kiwi ήταν ένα φυτό που έβγαζε μικρά άνοστα μούρα στην Κίνα. Οι «μεταλλάξεις» ή τέλος πάντων οι πειραματισμοί στην αναπαραγωγή και την καλλιέργειά του, έγιναν στην Νέα Ζηλανδία και το αποτέλεσμα ήταν το ακτινίδιο που πρωτοπουλήθηκε στην Αμερική. And guess what : κανείς δεν το ήλεγξε ποτέ για αλλεργίες ή για προβλήματα που θα προξενούσε στην υγεία των καταναλωτών ως νέο προιόν. Αποτέλεσμα; Αλλεργίες στην ουσία actinidin. Κανείς οικολόγος δεν διαμαρτυρήθηκε, κανένας ακτιβιστής δεν διαδήλωσε να απαγορευτούν τα ακτινίδια και το καλύτερο; Τα «πειράματα» των γεωπόνων συνεχίστηκαν κανονικότατα με αρκετά παραδείγματα επιπτώσεων στην υγεία των καταναλωτών και ένα σωρό νέα είδη και ποικιλίες στο πιάτο μας. Οι μηχανισμοί ελέγχου, ανύπαρκτοι.

Αυτό που ζητούν οι οικολογικές οργανώσεις σήμερα, δεν είναι όμως απλά να ελέγχονται τα μεταλλαγμένα πριν βγουν στο εμπόριο που είναι απαραίτητο. Είναι να εξαφανιστούν εντελώς, διότι τα μεταλλαγμένα γονίδια θα εξαπλωθούν ανεξέλεγκτα στην φύση χωρίς να ξέρουμε τις επιπτώσεις. Δεν μας εξηγούν όμως περισσότερα και το κυριότερο, δεν μας εξηγούν για τα μεταλλαγμένα γονίδια που προκύπτουν ούτως ή άλλως από την φύση.

(συνεχίζεται)

P.S. Ανέκδοτο της ημέρας : Βιολογικά ακτινίδια. ;)

Advertisements

13 Σχόλια to “ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (2)”

 1. Rodia said

  Εμένα με ανησυχεί το γεγονός του ελέγχου των τροφών που θα προκύψει από την καλλιέργεια τροφίμων (φρούτων και λαχανικών) τα οποία δεν θα αναπαράγονται με φυσικό τρόπο, δλδ όχι με τους σπόρους τους. Νομίζω ότι η ντομάτα και το καλαμπόκι π.χ. σήμερα παράγονται μονάχα από σπόρους τους οποίους διαθέτουν στο εμπόριο κάποιες εταιρείες και όχι από τα δικά τους σπόρια. Αυτά τα φυτά είναι «στείρα» κατά κάποιο τρόπο. Το κίτρινο καρπούζι που έχει «κατασκευαστεί» κάπου στην Πελοπόνησο και όπου νά’ναι θα βγει στο εμπόριο, αν είναι μεν μεταλλαγμένο αλλά χωρίς να έχει υποστεί τροποποίηση που να απαγορεύει την αναπαραγωγή του, δεν με ανησυχεί και καλώς να το δοκιμάσω αν και με απωθεί η ιδέα ενός καρπουζιού που δεν είναι κατακόκκινο… Αν κάνω κάπου λάθος, διορθώστε με.

  🙂

 2. «Κανείς οικολόγος δεν διαμαρτυρήθηκε, κανένας ακτιβιστής δεν διαδήλωσε να απαγορευτούν τα ακτινίδια»

  … ήταν όλοι δυσκοίλιοι

  😉

 3. mpampakis said

  Κάτσε λίγο: άλλο ο πειραματισμός με συνδυασμούς από ποικιλίες φρούτων και άλλος ο συνδυασμός π.χ. ντομάτας με κατσαρίδα και λίγο από ναφθαλίνη. Μιλάμε για άλλη τάξη μεγέθους εδώ.

  Δεν υπάρχει μεταλλαγμένο γονίδιο ως μονάδα, αλλά μεταλλαγμένο σύνολο γονιδίων. Ένα κόψε-ράψε από διαφορετικές πηγές που προσδίδει εντελώς άλλες ιδιότητες. Οι πιθανές αλλεργίες δεν είναι παρά πταίσματα. Δεν είμαστε σίγουροι ούτε ότι μπορούμε να αφομοιώσουμε πλήρως τα μεταλλαγμένα, ούτε ότι μακροπρόθεσμα δεν αλλάζουν τις δικές μας ιδιότητες. Ή των παιδιών μας. Πρόσεχε, δεν λέω ότι κάνει κάτι τέτοιο: λέω ότι δεν είμαστε σίγουροι για το αντίθετο. Και πραγματικά αν το «αμολήσεις» ελεύθερο πώς θα το συμαζέψεις ότν βρεθεί το πρόβλημα; Λίγες φορές έχει γίνει αυτό τις τελευταίες δεκαετίες (DDT, χλωροφθοράνθρακες, κοκ)

  Πάντως το βιολογικό καρπούζι δεν είναι το αντίθετο του μεταλλαγμένου. Το συμβατικό είναι. Το βιολογικό είναι μια «αναβαθμισμένη» καλλιέργεια και μόνο.

  Και σε σχέση με το προηγούμενο ποστ σου: δεν είμαι σίγουρος ότι κινδυνεύουμε να πεινάσουμε αν όλοι οι αγρότες το γυρίσουν στα βιολογικά. Μην ξεχνάς τι ποσότητες πετάμε σε χωματερές. (Ομολογώ ωστόσο ότι εδώ καλυπτόμαστε μόνο οι καλοζωισμένοι δυτικοί. Δε νομίζω ότι τον μέσο Ινδό που ψοφάει στην άκρη του δρόμου τον πειράζει η προέλευση του φαγητού που δεν πρόκειται να φάει ποτέ…) :^(

  Τέλος, η Ροδιά έχει απόλυτο δίκιο: το παιχνίδι είναι ο επιζητούμενος έλεγχος της παγκόσμιας παραγωγής από λίγα καρτέλ παραγωγής σπόρων…. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους που οι φαρμακοβιομηχανίες πατεντάρουν γονίδια που έχουμε στο σώμα μας.

 4. siegmund said

  δεν ειμαι σιγουρη πως κατεχω πολλα για το θεμα καταθετω ομως την εμπειρια μου, καθως ολο μου το σοϊ ασχολειται με ακτινιδια και ροδακινα…
  απο το χωριο μου ερχονται δυο ειδων ακτινιδια. το ενα ειναι καλοσιδερομενο, τελειο σχημα, κραταει ισως και μηνα, μπορει και παραπανω στο ψυγειο, με γευση μαλλον απουσα (κατι σε χορτο) και με αρωμα ανυπαρκτο. και μου ερχονται και κατι αλλα, λιγοτερα σε ποσοτητα, που δεν κρατανε ουτε εβδομαδα στο ψυγειο, ψιλοστραπατσαρισμενα εξωτερικα αλλα απο γευση φυσανε. τα πρωτα κανουν μπανιο σε φυτοφαρμακα και ορμονες, τα δευτερα οχι. εσυ τι θα προτιμουσες να φας? …νομιζω πως για μενα καπως ετσι οριζεται η βιολογικη καλλιεργεια.
  για τα μεταλλαγμενα δεν μπορω να βοηθησω, δεν εχω τις γνωσεις αλλα θεωρω πως ειναι μαλλον πειραματα ακομα… αλλωστε, και η ντολλυ κατι τετοιο δεν ηταν, ενα μεταλλαγμενο πειραμα πετυχημενο καταρχην μουφα ομως στην εξελιξη του?
  την καλημερα μου!

 5. 0 Comments said

  Όπως λέν και τα παιδιά παραπάνω. Καλό είναι να μη μπερδεύουμε τη Μετάλλαξη που μπορεί να ‘ναι και φυσική με τη Γονιδιακή Τροποποίηση. Το ακτινίδιο δεν είναι προϊόν Γονιδιακής τροποποίησης απ’ ότι γνωρίσω, αλλά Βελτίωσης (με ή χωρίς»»). Όπως προϊόντα Βελτίωσης από Γεωπόνους είναι τα μισά φρούτα που μπαίνουν σπίτι μας.
  Είναι ύποπτο το ότι τα Μήντια μας έχουν υποβάλει τον όρο Μεταλλαγμένα για τα Γονιδιακά τροποποιημένα. Μη ξεχνάμε ότι κι η πορεία του ανθρώπου, όπως και όλων σχεδόν των οργανισμών μέχρι σήμερα, μέσω της διαδικασίας της Φυσικής Επιλογής, αποτελεί μια σειρά μεταλλάξεων.
  Αυτά τα ολίγα συμπληρωματικά στα όσα πολύ σωστά είπαν παραπάνω η Ροδιά και ο Μπαμπάκης.

  Πι Ες: Α ρε Κων τι μας βάζεις και γράφουμε μεσημεριάτικα! Μούτς!

 6. j95 said

  αλλωστε, και η ντολλυ κατι τετοιο δεν ηταν, ενα μεταλλαγμενο πειραμα πετυχημενο καταρχην μουφα ομως στην εξελιξη του?

  Όχι.

 7. j95 said

  Και σε σχέση με το προηγούμενο ποστ σου: δεν είμαι σίγουρος ότι κινδυνεύουμε να πεινάσουμε αν όλοι οι αγρότες το γυρίσουν στα βιολογικά.

  Γενικά τα βιολογικά μόλις παρέλθει μια περίοδος αποκατάστασης της ισορροπίας[*] έχουν περίπου την ίδια παραγωγικότητα με τα συμβατικά (σαν παραγωγή/στρέμμα). Σαν παραγωγή/εργατοώρα όμως είναι εντελώς μα εντελώς σκατένια. Αν δε διπλασιαστεί ο αγροτικός πληθυσμός, μάλλον θα πεινάσουμε.

  [*] αν και αυτή η «ισορροπία» είναι κάτι πολύ σχετικό, μια και οι βιολογικές καλλιέργειες στην πραγματικότητα είναι νησίδες σε έναν ωκεανό συμβατικών. Ο ωκεανός με τα φυτοφάρμακά του κρατά τις απειλές για τις καλλιέργειες (έντομα κλπ) σε χαμηλά επίπεδα. Όταν όλη η γεωργία είναι βιολογική (π.χ. όπως πριν 100 χρόνια), τα πράγματα είναι πολύ πιο σκούρα.

 8. asxetos said

  Υπαρχει η λυση του θερμοκηπιου με λαχανικα παραγόμενα κατω απο ελεγχόμενες συνθηκες και με χρηση φυτοφαρμακων μονο σε περιπτωση μολυνσης.Ειναι τα αμεσως πιο ασφαλή μετα τα βιολογικα,και η παραγωγικη τους δυνατοτητα μεγαλη.Το κόστος βεβαια δεν ειναι ιδιαιτερα μικρο αλλα δεν συγκρινεται με τα βιολογικα.
  Οσοι εχετε παει Αγγλια θα εχετε δει προϊόντα Tesco κτλ, που ειναι τετοιου τυπου.
  Φυσικα οι τιμες δεν εχουν σχεση με τις ελληνικες για ενα τετοιο προϊον.
  Τα ελληνικα προϊοντα σιγα-σιγα διωχνονται απο τις «ωριμες» αγορες που ζητανε ασφαλη προϊοντα.

 9. «Κάτσε λίγο: άλλο ο πειραματισμός με συνδυασμούς από ποικιλίες φρούτων και άλλος ο συνδυασμός π.χ. ντομάτας με κατσαρίδα και λίγο από ναφθαλίνη».

  Το ερώτημα λοιπόν, είναι το εξής : Μας ενοχλεί γενικά ο πειραματισμός ή η ένταξη τέτοιων προιόντων στην αγορά; Γιατί το δεύτερο απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα. 🙂

 10. ΤΖΩΤΖΙΟΥ said

  Με μπερδεύεις. Δεν μπορώ να βρω πηγή για το ότι τέτοιο φρούτο δεν υπήρχε πριν το 1960, «παρά μόνο κάτι μικρά άνοστα μούρα». Στη Νότια Κίνα, ας πούμε, τείνουν να το πουν εθνικό τους φρούτο (ομοίως χωρίς πηγές 😉

  Επίσης, στο σχόλιό σου προς Μπαμπάκη, έτσι όπως τα λες, είναι σαν «η ένταξη τέτοιων προϊόντων στην αγορά» να είναι που «απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα». Επίσης, με το «τέτοιων προϊόντων» δε διευκρινίζεις αν θεωρείς τα μεταλλαγμένα ακριβώς ίδια περίπτωση με τα γονιδιακά τροποποιημένα.

  Καθένας που κάνει διασταυρώσεις υπο-ειδών, ουσιαστικά επισπεύδει μεταλλάξεις. Ο άνθρωπος εδώ και αιώνες τρώει μεταλλαγμένα.

 11. Οι πηγές βρίσκονται στο επόμενο και τελευταίο κείμενο. 🙂

 12. ΤΖΩΤΖΙΟΥ said

  Πράγματι, το τελευταίο μέρος κάλυψε τις απορίες μου.

 13. […] φοβάται τα μεταλλαγμένα βρήκα στην Ψιλικατζού σε  1 , 2 , 3 ,  4 […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: