X-PSILIKATZOY

ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΄ΜΑΙ

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (3)

Posted by Constantina Delimitrou στο Αύγουστος 17, 2006

(VS Συμβατικές και Βιολογικές Καλλιέργειες)

Οι προσπάθειες για βελτίωση σε φυτά και ζώα ξεκίνησαν ουσιαστικά δέκα χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτές οι αλλαγές, μαζί με την φυσική εξέλιξη των ειδών βοήθησαν να προκύψουν τα είδη τροφής που δεν έχουν καμμία σχέση γενετικά, με τα αρχικά είδη. Οι λόγοι των προσπαθειών αυτών ήταν να βελτιωθούν οι σοδειές, η γεύση, η ποσότητα και να μειωθούν οι απώλειες λόγω ασθενειών των αρχικών ειδών. Η εργαστηριακή γενετική τροποποίηση είναι ουσιαστικά η εξειδικευμένη και πιο καταρτισμένη συνέχιση της προσπάθειας που έκαναν από πάντα οι άνθρωποι.

Η πιο εύκολη μέθοδος που χρησιμοποιούσαν οι νομάδες πρόγονοί μας και συνεχίζεται έως σήμερα, είναι η απλή επιλογή. Οι σπόροι από τα καλύτερα φυτά σπείρονταν για να δημιουργηθεί μια καινούργια γενιά φυτών που θα περιείχαν τα καλύτερα χαρακτηριστικά. Για μεγάλες περιόδους αυτοί οι σπόροι αποθηκεύονταν για να ξαναχρησιμοποιηθούν και έτσι να φτάσουμε στο σημείο να έχουμε συγκεκριμένα «ανώτερα» φυτά. Αυτή είναι μια από τις κύριες μεθόδους που χρησιμοποιεί και η τωρινή τεχνολογία.

Το γνωστό μας σιτάρι είναι αποτέλεσμα συνδιασμού των γονιδίων τριών διαφορετικών φυτών και απλής επιλογής, που ανά τα χρόνια υπερίσχυσε λόγω της ανθεκτικότητάς του και είναι το κυρίαρχο είδος σταριού αυτήν την στιγμή.

Κάθε φορά που τα γονίδια ενός είδους μεταλλάσονται ή διασταυρώνονται (κάτι που συμβαίνει είτε στις συμβατικές μεθόδους είτε στις εργαστηριακές) η πιθανότητα δημιουργίας μιας νέας επικίνδυνης ουσίας είναι υπαρκτή. Τα ίδια αποτελέσματα προκύπτουν είτε μέσω τεχνολογίας rDNA είτε απλώς διασταυρώνοντας στα τυφλά, είδη. Ο κίνδυνος έχει να κάνει με την παρουσία επικίνδυνων τοξινών και όχι με την μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε.

Η αξιολόγηση όμως, είναι μονομερής. Η Ευρωπαική Ένωση για παράδειγμα στην Γερμανία, αξιολογεί όλα τα προιόντα που προέρχονται από γενετικές τροποποιήσεις και δεν αξιολογεί κανένα προιόν που προέρχεται από συμβατικές τροποποιήσεις. Το ότι η αξιολόγηση βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις μεθόδους τροποποίησης και όχι στο ίδιο το προιόν, θεωρείται επιστημονικά απαράδεκτη.

Αυθόρμητες μεταλλάξεις είναι πολύ πιθανόν να συμβούν ωστόσο και στην φύση. Ονομάζονται “sports” από τους φυτοκόμους αλλά δεν είναι εύκολο να προκληθούν. Έτσι, οι φυτοκόμοι περιμένουν πολύ καιρό μέχρι να εμφανιστεί ένα καινούργιο είδος «μεταλλαγμένου» φυτού και ακόμη περισσότερο για να εμφανιστεί ένα χρήσιμο είδος. Έτσι, για να προκαλέσουν γρηγορότερα τέτοιες μεταλλάξεις χρησιμοποιούν ακτινοβολία ή χημικά όπως ethyl methane sulfonate και η συχνότητα αυξάνεται. Τα προιόντα που προκύπτουν από τέτοιες μεταλλάξεις χρησιμοποιούνται και καταναλώνονται κατά κόρον είτε είναι ζώα είτε φυτά και ονομάζονται «οργανικά» χωρίς κανέναν επίσημο έλεγχο. Υπάρχουν αυτήν την στιγμή πάνω από 2,200 τέτοια είδη ανά τον κόσμο που δημιουργήθηκαν έξω από εργαστήρια με την χρήση ακτινοβολίας και κυρίως χημικών.

Οι εργαστηριακές μεθόδοι γενετικής τροποποίησης λειτουργούν κάτω από πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες χωρίς τον τυφλό πειραματισμό διότι μονάχα γνωστά και ακριβή γονίδια μεταφέρονται. Αντιθέτως οι συμβατικές μεθόδοι περιλαμβάνουν την μεταφορά χιλιάδων άγνωστων γονιδίων με αδιευκρίνιστες λειτουργίες μαζί με τα επιθυμητά γονίδια.

Συμπεράσματα :

Όλα αυτά που ακούγονται για τα super είδη που θα συγκεντρώνουν υπερδυνάμεις ή τρώγοντάς τα θα αντικαθιστούν εμβολιασμούς ή whatever, τουλάχιστον για τώρα, ανήκουν στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και είναι ένα κομμάτι της παραπληροφόρησης ενάντια στα μεταλλαγμένα. Όλα αυτά, είναι απλά οι δυνατότητες που έχει η συγκεκριμένη επιστήμη και όχι οι τωρινές πρακτικές της. Και είναι πολύ λογικό να επικρατεί σκεπτικισμός και φόβος απέναντι ειδικά σε κάτι με το οποίο τρεφόμαστε αλλά λίγη κοινή λογική δεν βλάπτει.

Θα μπορούσαμε φυσικά να αγνοήσουμε την τεχνολογία και να εμπιστευτούμε την τροφή μας σε γεωπόνους, φυτοκόμους και κτηνοτρόφους. Θα μπορούσαμε να τους αφήσουμε να πειραματίζονται, όπως ακριβώς γινόταν στο παρελθόν (και συνεχίζεται) και να αποσύρουμε κάθε φορά από την αγορά τα είδη που δηλητηρίασαν τους καταναλωτές όπως γίνεται κατά κόρον με διάφορες ποικιλίες πατάτας για παράδειγμα. Θα μπορούσαμε ενώ έχουμε την δυνατότητα να αναγνωρίσουμε και να απομονώσουμε τα προβληματικά γονίδια, να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τα απομακρύνει ή να πειραματιστεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Και όλα αυτά, γιατί μας έχουν πείσει ότι η γενετική τροποποίηση και οι μεταλλάξεις είναι κάτι εντελώς καινούργιο που ασκούν κάτι επικίνδυνοι και πουλημένοι τρελλοεπιστήμονες.

But it all goes down to this : Έχουμε μια συγκεκριμένη ανάγκη που είτε εργαστηριακά είτε συμβατικά πρέπει να αντιμετωπισθεί. Έχουμε αναμφισβήτητα κινδύνους, όποιον τρόπο κι αν επιλέξουμε, οι οποίοι ΔΕΝ είναι κάτι που μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς και έχουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ να κάνουν με το αποτέλεσμα και όχι την μέθοδο που χρησιμοποιούμε. Απλά, είναι δεδομένο ότι η γνώση μας έχει προχωρήσει τόσο, ώστε να βρίσκουμε τρόπους να μειώσουμε όλους αυτούς τους κινδύνους.

Όταν λοιπόν η αντίδρασή μας είναι ένα ξερό ΟΧΙ, αντί έστω να παραδεχτούμε ότι δεν έχουμε κανένα αρνητικό κρούσμα έως αυτήν την στιγμή και να κινηθούμε επιβάλλοντας ελέγχους, αρχίζω και αναρρωτιέμαι ποιός πατεντάρει την σκέψη, την πρόοδο και τον φόβο μας.

Πηγές : The National Academy Press

Advertisements

59 Σχόλια to “ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (3)”

 1. αγαπημένη μου κωσταντίνα διακρίνω μια τάση σου να αποκηρύσσεις τις θεωρίες συνομωσίας που αφορούν την επιστήμη και καλά κάνεις

  όμως τι γίνεται με τις περιπτώσεις όπου οι θεωρίες δεν είναι μόνο θεωρίες ???

  γιατί υπάρχουν και τέτοιες

  τώρα όσο για τα μεταλλαγμένα ναι, οι μεταλλάξεις γίνονται μέσα στους αιώνες με φυσικό τρόπο και νέα υβρίδια φυτών δημιουργούνται με διασταυρώσεις (αποτέλεσμα όλων αυτών των διασταυρώσεων είναι το φαινόμενο τα περισότερα φρούτα να είναι διασταύρωση της κολοκύθας και να μην έχουν πλέον καμιά ομοιότητα με τα φρούτα του παρελθόντος … δεν ξέρω αν πρόλαβες να τα φας αλλά μιλάμε για άλλο πράγμα)

  παρ όλα αυτά με τρομάζει κάπως η σκέψη να τρώω καλαμπόκι μεταλλαγμένο ώστε να περιέχει εντομοκτόνα και ζηζανιοκτόνα όπως το γνωστό roundup της γνωστής Μοσάντο

  όπως με τρόμαζε και η σκέψη πως οι αγελάδες τρώνε ιχθυάλευρα και αλεσμένες αγελάδες με τα γνωστά αποτελέσματα (crazy cows)

  αυτά σαν μια πρώτη και πολύ επιφανειακή σκέψη

 2. Mani, το μόνο που κάνω με αυτά τα κείμενα είναι να παρουσιάσω και την άλλη άποψη. Το «τρομάζω» δεν μου αρκεί γιατί είναι αποτέλεσμα του «με τρόμαξαν». Αυτό που προτείνω στην τελική είναι να ελέγχονται και όχι να απαγορευτούν.

  Γιατί όταν ακούω την greenpeace να χαίρεται που η χώρα μας είναι ελεύθερη ζώνη χωρίς κανείς να μου έχει δώσει περισσότερα στοιχεία πέρα από τις τρομακτικές λέξεις «γονίδια» «μεταλλαγμένα» και «πειράματα», νοιώθω σαν την Ντόλυ. Κλώνος κατευθυνόμενης σκέψης δηλαδή.

  Απ΄την άλλη, αυτό που λες «με τρομάζει η σκέψη….» και μένα με τρομάζει ένα ταξίδι στο φεγγάρι ή εκατομμύρια παιδιά να πεθαίνουν γιατί δεν υπάρχει αρκετή τροφή. Πολύ πιθανό κάποιες θεωρίες και συνομωσίες να στέκουν. Είναι άτοπο όμως να αφορούν μια ολόκληρη επιστήμη στο σύνολό της και άτοπο να ακυρώνεις κάθε νέα τεχνολογία τροφίμων μόνο και μόνο γιατί υπάρχουν απατεώνες και εκμεταλλευτές.

  Τέλος, αυτό θέλω να το γράψω για όλους , ποιός σας είπε κύριοι ότι η Φύση λειτουργεί πάντα υπέρ του ανθρώπου; Χέστηκε η φύση αν το είδος μας εκλείψει, αρρωστήσει ή αφανιστεί. Δεν λειτουργεί όλο το σύμπαν για την πάρτη μας και το να αφηνόμαστε στο έλεος της φύσης δεχόμενοι για παράδειγμα πως οι μεταλλάξεις που γίνονται με φυσικό τρόπο είναι άκακες είναι εγωισμός και βλακεία του χείριστου είδους.

 3. «ποιός σας είπε κύριοι ότι η Φύση λειτουργεί πάντα υπέρ του ανθρώπου; Χέστηκε η φύση αν το είδος μας εκλείψει, αρρωστήσει ή αφανιστεί.»

  δεν νομίζω πως η επιστήμη της μετάλλαξης τροφίμων ενδιαφέρεται περισότερο για τον άνθρωπο από τη φύση

  τώρα όσο για τα παιδιά που πεινάνε θα σου θυμίσω πως υπάρχουν χιλιάδες λύσεις στο πρόβλημα εκτός από το καλαμπόκι με γονίδια σκώρου

 4. «Γιατί όταν ακούω την greenpeace να χαίρεται που η χώρα μας είναι ελεύθερη ζώνη χωρίς κανείς να μου έχει δώσει περισσότερα στοιχεία πέρα από τις τρομακτικές λέξεις “γονίδια” “μεταλλαγμένα” και “πειράματα”, νοιώθω σαν την Ντόλυ. Κλώνος κατευθυνόμενης σκέψης δηλαδή».

  δηλαδή όταν ακούς τις εταιρείες να σου λένε πως είναι απολύτως ασφαλή και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα νοιώθεις σαν κλώνος ελεύθερης σκέψης?

 5. Όχι φυσικά. Και τα δύο θα τα ψάξω. Απλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν είδα κανέναν να το κάνει για μένα.

 6. «δεν νομίζω πως η επιστήμη της μετάλλαξης τροφίμων ενδιαφέρεται περισότερο για τον άνθρωπο από τη φύση»

  Αυτό ρε συ, από πού βγαίνει; Έχω φάει τα δάχτυλά μου και έχω βγάλει τα μάτια μου τρεις μέρες όντας τόσο άσχετη για να βγάλω κάποια συμπεράσματα και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μια ολόκληρη τεχνολογία έχει στηθεί μόνο και μόνο για να βλάψει ή να κυριαρχήσει στον πλανήτη εξυπηρετώντας συμφέροντα ή σκοτώνοντας κόσμο. Και στην τελική κάνε έναν υπολογισμό πόσους έχει σκοτώσει η φύση και πόσους η τεχνολογία τροφίμων.
  😉

 7. OldSkipper said

  Γενικα ειμαι υπερ των μεταλλαγμενων και γενικα η επιχειρηματολογια σου ειναι σωστη. Ειναι ομως επιφανειακη.
  Η «μεταλλαξεις» που κανουν οι γεωπονοι, αγροτες κλπ. ειναι σαφως πολυ διαφορετικες απο τις μεταλλαξεις που κανουν οι γενετιστες στο εργαστηριο. Πολυ καλα κανουν οι γερμανοι και διαχωριζουν.

  Ο γεωπονος θα __επιλεξει__ απο υπαρχοντα φυτα το δυνατοτερο. Παιρνει δηλαδη κατι που α) ηδη υπαρχει και β) η ωφελεια του (συν οτι δεν μας βλαπτει) εχει ηδη αποδειχτει.
  Ο γενετιστης επιφερει μεταλλαγες στα τυφλα. Δημιουργει ποικιλιες που __δεν__ υπηρχαν πριν, η επιδραση τους στην φυση (και στον οργανισμο μας) δεν ειναι γνωστη εκ των προτερων.

  Ο γενετιστης κανει μεταλλαξεις μη γνωριζοντας το πληρες γονιδιωμα των φυτων και μη μπορωντας να ερμηνευσει την σημασια των μεμονωμενων γονιδιων.
  Για παραδειγμα, ενω εχουμε αναλυσει το πληρες γονιδιωμα του homo sapiens εδω και 5 περιπου χρονια, δεν ξερουμε ακομα τι ρολο παιζει το καθε γονιδιο στις λειτουργιες του οργανισμου μας.
  Φαντασου οτι στα φυτα για τα οποια μιλαμε, ουτε το γονιδιωμα δεν εχουμε αναλυσει ακομα.

  Προχθες διαβαζα στις γερμανικες εφημεριδες, οτι οι γιαπωνεζοι αγροτες ξαναγυριζουν στην παλια ποικιλια ρυζιου. Τα τελευταια χρονια χρησιμοποιουσαν μεταλλαγμενο ρυζι, το οποιο ειναι ανθεκτικο σε μια ποικιλια παρασιτου (καποια ψειρα). Η ψηλοτερη τιμη του μεταλλαγμενου σπορου αντισταθμιζοταν απο την ελλειψη εξοδων για φυτοφαρμακα.
  Αλλα μια καινουργια ψειρα αναπτυχθηκε απο το μηδεν. Η υπαρξη της ηταν αγνωστη πριν εμφανιστει το μεταλλαγμενο ρυζι. Σημερα οι αγροτες πρεπει παλι να χρησιμοποιησουν φυτοφαρμακα, ισχυροτερη δοση αυτην την φορα.
  Και εχουν και το ψηλοτερο κοστος για τους μεταλλαγμενους σπορους.

  Θελω με αυτο το παραδειγμα να αποδειξω, ποσο στα τυφλα ενεργουν οι γενετιστες. Οι γεωπονοι αντιθετα ενεργουν απο εμπειρια. Ειναι καλο, το κρατανε. Ειναι σκαρτο, το πετανε.

  Οι γεωπονοι δημιουργουν καινουργια ειδη με διασταυρωση _υπαρχοντων_ ειδων. Οι γενετιστες δημιουργουν καινουργια ειδη απο το Τιποτα. Εεεε, δεν θα ηθελα καινουργια φυτικα / ζωικα ειδη πανω στον πλανητη, οταν ακομα δεν εχω κατανοησει τα υπαρχοντα.

  Υ.Γ. Οχι, δεν εχω κανεναν γεωπονο στην οικογενεια. 😉
  Υ.Γ. Οταν η γενετικη λυσει τα προβληματα της, θα ειναι Η λυση για τα προβληματα της ανθρωποτητας. Αλλα μαλλον θ’ αργησει αυτο.

 8. ίσως δεν έψαξες αρκετά γιατί η συζήτηση υπέρ και κατά των μεταλλαγμένων γίνεται εδώ και πάρα πολύ καιρό

  όσον δε αφορά το ζήτημα της επάρκειας τροφίμων να σου θυμίσω πως η εντατική γεωργία και οι εξαντλητικές μονοκαλλιέργειες έχουν εδώ και καιρό πάψει να αποτελούν λύση στο πρόβλημα και έχει αποδειχτεί πως έχουν τομακτικές επιπτώσεις στο περιβάλλον … στο οποίο περιβάλλον υπάρχουν και άλλα πράγματα εκτός από υτον άνθρωπο

 9. η γενετική επιστήμη δεν έχει στηθεί για να κυριαρχήσει στον πλανήτη και σε άπειρες περιπτώσεις έχει εφαρμογές ευεργετικές για το ανθρώπινο είδος
  ΄
  αλλά οι εφαρμογές της στη βιομηχανία μετάλλαξης τροφίμων δεν εξυπηρετεί παρά μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών που εμπορεύονται μεταλλαγμένα τρόφιμα και σπόρους και οι οποίες δεν νομίζω πως ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο περισότερο από τη φύση

 10. Rodia said

  Σκέφτομαι την κοινωνική προέκταση των πειραμάτων. Ας πούμε ωραίος ο έλεγχος, ωραία και τα προϊόντα. Ο τρόπος αναπαραγωγής τους όμως δεν πρέπει να διασφαλιστεί, να είναι ανεξάρτητος δλδ από τα εργαστήρια των επιχειρήσεων που τα παράγουν; Επειδή αυτές οι μεταλλάξεις θεωρητικά δεν ανήκουν στη φύση αλλά γίνονται μέσα σε εργαστήρια, θα πρέπει να είναι εμπορεύσιμο είδος; Θα πάψουν οι φυτικές τροφές να ανήκουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα; Αυτή η «πρόοδος» δεν με πείθει καθόλου για τη διάδοση των προϊόντων ώστε να χορτάσει κάθε πεινασμένος. Μάλλον το ανάποδο βλέπω να συμβαίνει.

  Το ότι εκχώρησα ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΜΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΩ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ, περιοχές του DNA μου, με κάνει εξαιρετικά δύσπιστη.

  Η γνώμη μου είναι ότι καλοί μεν είναι οι έλεγχοι -και μόνο η λέξη «έλεγχος» καθησυχάζει- αλλά καλύτερο είναι να επεξεργαστεί η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ κάποιο σχέδιο ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΤΗΝ ΑΦΟΡΟΥΝ.

  ΦΡΑΓΗ ΣΤΟ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ!!!

  Αμάν, τά’πα και ησύχασα:-)
  (δεν είμαι σίγουρη ότι τα είπα όλα, ε)

 11. Old Skipper, η επιχειρηματολογία μου, δεν θα μπορούσε παρά να είναι επιφανειακή. Μεταξύ μας, και αυτά που έγραψα πολλά ήταν. 🙂

  Αυτό λοιπόν που κατάλαβα από όλα αυτά είναι ότι ο γενετιστής κάνει πιο εμπεριστατωμένα αυτό που κάνουν οι γεωπόνοι ΣΥΝ πειραματισμό για καινούργια είδη. Χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα εμπειρία + εργαστηριακές αναλύσεις. Η διαφορά των δύο, είναι ότι το αποτέλεσμα των πρώτων δεν ελέγχεται (παρά μόνο εθελοντικά και αν), ενώ των δεύτερων διπλοελέγχεται ή ενίοτε απαγορεύεται και εντελώς. Έχουμε δηλαδή έναν τρόπο να κατανοήσουμε και να προχωρήσουμε παραπάνω την γνώση των γεωπόνων αλλά δεν το θέλουμε γιατί είναι τρομακτικό (;)

  Ως προς το παράδειγμά σου, διάβασα αυτές τις μέρες εκατοντάδες παραδείγματα φυτών και ζώων με συμβατικούς τρόπους αναπαραγωγής που δημιούργησαν πρόβλημα ΑΦΟΥ βγήκαν στην κατανάλωση (πατάτες, χοίροι, δημητριακά. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι δεν μιλάω για αλόγιστο πειραματισμό στους καταναλωτές αλλά ψάξιμο και γνώση. Δεν είναι τόσο ακραίο ρε συ.

 12. τώρα για τους πανηγυρισμούς της greenpeace περί ελεύθερης ζώνης να της πει κάποιος πως πωλούνται στη χώρα μας «τροποποιημένοι» (έτσι αποκαλούνται από όσους τους εμπορεύονται) σπόροι με το τσουβάλι

 13. οι γεωπόνοι ΔΕΝ εισάγουν γονίδια σκώρου σε πατάτες …

 14. Παιδιά, δεν έχω απαντήσεις για όλα αυτά που ρωτάτε ούτε ξέρω όλο το background της υπόθεσης και φυσικά δεν είμαι γεωπόνος ή γενετιστής. Απλά ήθελα εδώ και καιρό να ρίξω μια ματιά σε όλα αυτά χωρίς απαραίτητα να τα απορρίψω. Το μόνο που μπορώ να κάνω σε αυτή τη φάση, είναι να παρακολουθήσω την συζήτησή σας έχοντας πει αυτά που περίπου κατάλαβα στα τρία αυτά κείμενα. Λυπάμαι, αλλά το κεφάλι μου φτάνει μέχρι εδώ.

  (δώστε ρε σεις και καμμιά πηγή)

  🙂

 15. δες εδώ

 16. OldSkipper said

  X-psilikatzoy Says: «… ο γενετιστής κάνει πιο εμπεριστατωμένα αυτό που κάνουν οι γεωπόνοι ΣΥΝ πειραματισμό για καινούργια είδη…»

  Αυτο ακριβως κανει την διαφορα, αυτο ακριβως ειναι το επικινδυνο. Η αντιρρηση μου δεν ειναι γενικα κατα της γενετικης μεταλλαξης αλλα κατα του επιχειρηματος σου οταν εγραφες «και ο γεωπονος και ο γενετιστης, το ιδιο πραγμα κανουν (μεταλλαξη)».

  Ο γεωπονος ειναι περιορισμενος. Μπορει να διασταυρωσει 2 ποικιλιες καρπουζιου για να βγαλει ενα καλυτερο καρπουζι. Δεν μπορει ομως να διασταυρωσει καρπουζι με ελεφαντα και να βγαλει καρπουζι με προβοσκιδα. Ο γενετιστης ομως μπορει να το κανει (ισως και αθελα του) – και αυτος ειναι ο κινδυνος.

  Πριν λοιπον καλοσωρισουμε καρπουζια με προβοσκιδα και ελεφαντες με κουκουτσια στον πλανητη μας, θα ηθελα να ξερω τι ρολο θα παιξουν στο – ευθραυστο ετσι κι αλλιως – οικοσυστημα μας.

  Υ.Γ. Μπορει το παραδειγμα με τον ελεφαντα να φαινεται σαν ευφυολογημα (και ειναι), αλλα αν στην θεση του ελεφαντα βαλουμε εναν αγνωστο μεχρι χθες ιο / βακτηριδιο, τοτε το πραγμα γινεται πολυυυυυ σοβαρο. Ας μην ξεχναμε, οτι το κυριο εργαλειο του γενετιστη ειναι το DNA καποιου ιου. Το γονιδιωμα του καρπουζιου ΔΕΝ μεταλλασσεται χωρις την βοηθεια ιου.

 17. sorry θα το διορθώσω

 18. Mani, το λινκ δεν βγάζει πουθενά.

 19. Rodia said

  Δε ρωτάμε εσένα παιδάκι μου! Συμπάσχουμε, προβληματιζόμαστε, οι πηγές είναι προσανατολισμένες προς το αποτέλεσμα -το θετικό εννοείται-, το ΚΙΝΗΤΡΟ δεν αναφέρεται πουθενά.. και.. όχι, δεν είναι ο πόνος για τους πεινασμένους του πλανήτη.. ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ και για τούτο δυσπιστώ λεμε.. Και.. δεν διανοούμαι ότι οι σκέψεις μου αυτές είναι πρωτότυπες, αλλά δεν έχω άλλες πηγές.

 20. «Μπορει το παραδειγμα με τον ελεφαντα να φαινεται σαν ευφυολογημα (και ειναι), αλλα αν στην θεση του ελεφαντα βαλουμε εναν αγνωστο μεχρι χθες ιο / βακτηριδιο, τοτε το πραγμα γινεται πολυυυυυ σοβαρο. Ας μην ξεχναμε, οτι το κυριο εργαλειο του γενετιστη ειναι το DNA καποιου ιου. Το γονιδιωμα του καρπουζιου ΔΕΝ μεταλλασσεται χωρις την βοηθεια ιου».

  Ναι, αλλά αυτό που εγώ διάβασα είναι ότι και ο γεωπόνος (εντελώς όμως άθελά του) μπορεί να πραγματοποιήσει την μετάλλαξη κάποιου προιόντος και αυτό να προκύψει με την βοήθεια ιού. Λένε λοιπόν οι γενετιστές ότι προκειμένου αυτό να γίνεται τυφλά είναι προτιμότερο να γίνεται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Και δέχομαι ότι όλα αυτά είναι επικίνδυνα για το οικοσύστημα φυσικά.

 21. Και το ρεζουμέ είναι ότι αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών και όχι ο τρόπος που χρησιμοποιήσαμε διότι όλες οι μεθόδοι κρύβουν άγνωστους κινδύνους.

 22. Τί θα γίνει ρε γυναίκα; Πάλι με φουντούνια θα τη βγάλουμε και σήμερα; Αστο το ρημάδι να φάμε και τίποτα!

  😉

 23. Midnight said

  @Xpsilikatzou

  Λυπάμαι, αλλά το κεφάλι μου φτάνει μέχρι εδώ.

  Agaphth psilikatzou mhn apelpizesai. ta pas teleia. Synexise thn prospatheia me auta ta arthra kritikis skepshs. Yparxei akoma poly skotadi na ksedialynei.

  «οι γεωπόνοι ΔΕΝ εισάγουν γονίδια σκώρου σε πατάτες …»

  Na to ksedialynoume ligo auto. H proeleush tou gonidiou den exei kamia shmasia. DNA kai to ena DNA kai to allo , aplws h plhroforia pou kwdikopoiei px to gonidio tou skorou sto context ths patatas mporei na einai xrisimi. Giati loipon na prospathw me mia tyxaia methodo (diastaurwsh) sth opoia exw poly ligo elegxo sto apotelesma se sxesh me mia systhmatopoihmenh ergasthriaki metallaksh. Allwste kai ta gonidia thss patatas apo vakthria, ious, arxaiovakthria proerxontai. To idio kai ta dika mas.

  «αλλά οι εφαρμογές της στη βιομηχανία μετάλλαξης τροφίμων δεν εξυπηρετεί παρά μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών που εμπορεύονται μεταλλαγμένα τρόφιμα »

  Pou einai to ithika mempto paraptwma?

  «και σπόρους και οι οποίες δεν νομίζω πως ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο περισότερο από τη φύση»

  Dekto, apatase omws an pisteueis pws h «fysh» endiafertai perissotero, h estw kai ligo, gia ton anthrwpo.

  «ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ και για τούτο δυσπιστώ λεμε.. »

  Swsto gia auto exeis elegktikous mhxanismous, dikastiko systhma, th dynatothta diadhlwshs kai fysika aneksarthths ereunas.

  Par ‘ ol’ auta den vgainei eukola kainourio genetika tropopoihmeno proion sthn agora. Kamia etaireia de thelei px na kanei mia metallaksei pou allazei thn anthektikothta tou froutou alla paragei ousies stis opoies mporei megalo pososto tou kosmou na exei allergeia kai gia auto apetountai kai ginontai para polles meletes mexri thn kykloforia enos proiontos sthn agora. H Xpsilikatzou to ethese para poly swsta omws me to parakatw.

  «Αυτό λοιπόν που κατάλαβα από όλα αυτά είναι ότι ο γενετιστής κάνει πιο εμπεριστατωμένα αυτό που κάνουν οι γεωπόνοι ΣΥΝ πειραματισμό για καινούργια είδη. Χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα εμπειρία + εργαστηριακές αναλύσεις. Η διαφορά των δύο, είναι ότι το αποτέλεσμα των πρώτων δεν ελέγχεται (παρά μόνο εθελοντικά και αν), ενώ των δεύτερων διπλοελέγχεται ή ενίοτε απαγορεύεται και εντελώς. Έχουμε δηλαδή έναν τρόπο να κατανοήσουμε και να προχωρήσουμε παραπάνω την γνώση των γεωπόνων αλλά δεν το θέλουμε γιατί είναι τρομακτικό (;)»

 24. μα για τα πιθανά αποτελέσματα μιλάμε

  μιλάμε επίσης για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει με τα μεταλλαγμένα και ο οποίος είναι κυρίως εμπορικός και οικονομικός με αμερική να πιέζει ενελέητα γι αυτά και ευρώπη να κάνει κάτι σπασμωδικές κινήσεις ελέγχου αν και πολύ σύντομα θα υποκύψει στις πιέσεις ολοσχερώς

  γι αυτό σου λέω …

 25. Mani, για να καταλάβω, τί προτείνεις εσύ αν υποθετικά μπορούσες να επέμβεις;

 26. Ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά σπόρων για γεωργικές καλλιέργειες υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 45 δισ. δολάρια τον χρόνο, από τα οποία το ένα τρίτο αφορά σπόρους που έχουν παραχθεί από εμπορικές εταιρείες, ένα τρίτο παράγεται από κυβερνητικούς οργανισμούς και ένα τρίτο αφορά την αξία σπόρων που έχουν φυλαχθεί από γεωργούς για τις δικές τους ανάγκες σε μελλοντικές σοδειές.

  Η παγκόσμια αγορά σπόρων ελέγχεται όλο και περισσότερο από μερικές μεγάλες εταιρείες ύστερα από μια σειρά συγχωνεύσεων και εξαγορών. Υπολογίζεται ότι το 1998 οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας σπόρων ήλεγχαν το 30%-40% της παγκόσμιας αγοράς.

  Ο τομέας της ανάπτυξης γενετικά μεταλλαγμένων σοδειών ελέγχεται όλο και περισσότερο από τη Μονσάντο και κάποιες άλλες αγροχημικές εταιρείες όπως η DuPont, η Dow Elanco, η Novartis, η AgrEvo και η Zeneca. Οι προσπάθειες αυτών των εταιρειών επικεντρώνονται μέχρι στιγμής σε σοδειές υψηλής απόδοσης, οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα απόσβεσης του κόστους της έρευνας και μπορούν να παρουσιάσουν κέρδη, όπως σόγια, καλαμπόκι, βαμβάκι, ηλιόσποροι, πατάτες και τομάτες.

  Οι αγροχημικοί κολοσσοί επενδύουν τεράστια ποσά στην ανάπτυξη και στην προώθηση γενετικά μεταλλαγμένων σοδειών. Κύριοι εκφραστές των επιδιώξεων της βιομηχανίας είναι οι χώρες που συμμετέχουν στην «Ομάδα Μαϊάμι» (ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Χιλή, Αργεντινή, Ουρουγουάη), καθώς επίσης και η Ιαπωνία, η Ελβετία, η Νέα Ζηλανδία και η Ρωσία.

  Οι χώρες αυτές είχαν οδηγήσει σε ναυάγιο τη συνδιάσκεψη για το Πρωτόκολλο της Βιοασφάλειας, που έγινε τον Φεβρουάριο του 1999 στην Κολομβία, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμούν κανέναν περιορισμό στην εισαγωγή, στην εξαγωγή και στη χρήση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

  Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας για παρεμπόδιση της λήψης ουσιαστικών μέτρων προκειμένου να διασφαλίσουν τα βιομηχανικά συμφέροντα της Μονσάντο και άλλων αμερικανικών γιγάντων του αγροχημικού τομέα όπως η Dow, η DuPont κ.ά.

 27. να προτείνω εγώ για τα μεταλλαγμένα?

  δεν είμαι σε θέση να προτείνω τίποτα

  το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τα αποφεύγω … στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό

 28. και ταυτόχρονα να είμαι σκεπτικιστής απέναντι στις διαβεβαιώσεις της Greenpeace αλλά ΚΑΙ της Μονσάντο

 29. Midnight said

  newmanifesto Says:

  * το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να τα αποφεύγω … στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό

  * και ταυτόχρονα να είμαι σκεπτικιστής απέναντι στις διαβεβαιώσεις της Greenpeace αλλά ΚΑΙ της Μονσάντο

  Swstos kai sta dyo. 😉

 30. Άρα η ένστασή σου κατά κύριο λόγο είναι απέναντι στα μονοπώλια και στην μεγάλη οικονομική δύναμη αυτών των εταιρειών που για να συνεχίζουν να έχουν κέρδος προσπαθούν να επιβάλλουν αυτά τα προιόντα στην παγκόσμια αγορά χωρίς κανέναν έλεγχο.
  Ακόμα κι αν είναι έτσι (με ύψιστο σκοπό το κέρδος – και δεν είμαι σε θέση να αμφισβητήσω αυτά τα δεδομένα φυσικά), πώς στέκει ο φόβος ότι μια τέτοια εταιρεία θα ρισκάριζε το κέρδος της, δηλητηριάζοντας τους «πελάτες» της;

 31. Rodia said

  «πώς στέκει ο φόβος ότι μια τέτοια εταιρεία θα ρισκάριζε το κέρδος της, δηλητηριάζοντας τους “πελάτες” της;»

  Μια τέτοια εταιρεία έχει τη δύναμη να ελέγχει τους πελάτες της. Αυτό δεν έχει σημασία; Και μη σκεφτόμαστε ως πελάτες εμάς τους «πολιτισμένους» μονάχα, ε
  Κύριοι πελάτες (θα) είναι οι λιμασμένοι. Ενας νέος πόλεμος ανατέλλει με όπλο την τροφική αλυσίδα.

  φάρμακα, τρόφιμα, πετρέλαιο:
  Η χαρά των επιχειρηματιών του εγγύς μέλλοντος.
  Ο έλεγχος του ανθρώπου, της ζωής και των δραστηριοτήτων του.

 32. Rodia said

  ..και.. «δηλητηριάζω» δεν σημαίνει αναγκαστικά «θανατώνω»..

 33. Παιδιά συγνώμη, όλα αυτά είναι μια αλυσίδα που πρέπει να μου κάνετε νιανιά για να καταφέρω να παρακολουθήσω την σκέψη σας. Αν σας σπάσω τ΄αρχίδια, συγνώμη εκ των προτέρων.

  «Μια τέτοια εταιρεία έχει τη δύναμη να ελέγχει τους πελάτες της. Αυτό δεν έχει σημασία; Και μη σκεφτόμαστε ως πελάτες εμάς τους “πολιτισμένους” μονάχα, ε
  Κύριοι πελάτες (θα) είναι οι λιμασμένοι. Ενας νέος πόλεμος ανατέλλει με όπλο την τροφική αλυσίδα».

  Άρα ενίστασαι τελικά στον έλεγχο από τα μονοπώλια και όχι στην ασφάλεια των προιόντων αυτών;

 34. Midnight said

  X-Psilikatzou
  «πώς στέκει ο φόβος ότι μια τέτοια εταιρεία θα ρισκάριζε το κέρδος της, δηλητηριάζοντας τους “πελάτες” της;»

  «..και.. “δηλητηριάζω” δεν σημαίνει αναγκαστικά “θανατώνω”.. »

  Edw ph Rodia parathrei to oti an kapoia ousia den exei amesa arnhtikes epiptwseis h etaireia tha mporesei na «ksefygei» me mia kapoia morfh dhlhthriashs Edw omws stekei pali auto pou anefere h Xpsilikatzou parapanw. To idio symvainei kai apo metallakseis pou mporoun na prokypsoun tyxaia dixws anthrwpinh epemvash sth fysh.

  «Η χαρά των επιχειρηματιών του εγγύς μέλλοντος.»

  E na mhn exei douleia na kanei o kosmos? 🙂

 35. Rodia said

  Μπροστά στην απειλή να γίνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ εμπορεύσιμο είδος και να ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΚΑΠΟΥ όχι μονάχα ρητορικά και με δυνατότητα ανατροπής του στάτους αυτού, αλλά ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ και ΑΝΑΠΟΤΡΕΠΤΑ, η ποιότητα των προϊόντων έχει δευτερεύουσα σημασία (για μένα, γνωμη μου)
  Το ότι μια κάποια εταιρεία ελέγχει ήδη το δικό μου/σου/του γονιδίωμα (ή πώς στο καλό το λένε αυτό) με κάνει ήδη προϊόν αυτής της εταιρείας. Εχει βέβαια δικαιολογία.. την αντιμετώπιση πιθανών ασθενειών (μου/σου/του) απο τις οποίες όμως διατηρεί το (οικονομικό) πλεονέκτημα να είναι η μοναδική (η εταιρεία) που μπορεί να με «γλιτώσει»..
  Πάρε το παράδειγμά μου αντικαθιστώντας τον άνθρωπο (εμένα/εσένα/τον άλλον) με την τροφή του, τα φάρμακά του, την κινητήρια δύναμή του.. και θα δεις τι πάει να συμβεί. Χωρίς επιστροφή δυστυχώς.

  Τρέχω να βρω πηγές!:-)

 36. Άρα καταλήγουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν ο τρόπος που βρήκαν «εκείνοι» για να μας ελέγξουν/ εμπορευματοποιήσουν και γι΄αυτό την κάνει τόσο τρομερή στα μάτια μας.

  Παιδιά, ας τα διαχωρίσουμε λιγάκι όμως τα πράγματα. Οι μηχανισμοί που βοηθούν τα μονοπώλια να μας ελέγχουν είναι τόσο πολύπλοκοι και διαφορετικοί (πολιτικοί κ.τ.λ.) που δεν αρκεί να δαιμονοποιήσουμε μια επιστήμη για να τους γλιτώσουμε. Για παράδειγμα, δεν είδα κανέναν ακτιβιστή να ωρύεται για το μονοπώλιο της κοκα κόλα (που δεν είναι και τόσο αθώα για την υγεία μας), οπότε αρχίζω να αμφιβάλω χοντρά για τον τρόπο που κατευθύνουν την οργή μας και τους τρόπους που επιλέγουν για να λύσουμε το πρόβλημα (πλήρη άρνηση και απαγόρευση). Αν ας πούμε το οικονομικό καθεστώς επιτρέπει μονοπώλια που θα μας «ελέγχουν» σε λίγα χρόνια, η γενετική είναι ουσιαστικά η αρχιδότριχα του γίγαντα που λέγεται προβατοποίηση και εξάρτηση. Νο?

 37. κωσταντίνα μου αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι πως η βιομηχανία μεταλλαγμένων σπόρων και κετ επέκταση τροφίμβων έχει μοναδικό στόχο στην κυριαρχία ενός μεγάλου μέρους της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων … αυτή είναι ουσία και στόχος αυτής της ουσίας είναι το κέρδος της εταιρείας … τα υπόλοιπα «για να ταίσουμε τους πεινασμένους» είναι αρλούμπες …

  στο ερώτημά σου πως μια εταιρεία έχει σκοπό το κέρδος θανατώνοντας τους πελάτες της θα σου απαντήσω με ένα έλλο ερώτημα :

  πως μια εταιρεία (βιομηχανίας κρέατος) αδιαφορεί για το γεγονός ότι ταίζοντας τα βοοειδή με αλεσμένα ψάρια και βοοειδή έχει σαν αποτέλεσμα να τρελαίνεται το βοοειδές και ο πελάτης που θα το φάει?

  το ερώτημα λοιπόν δεν είναι «πως», είναι «πόσο» (κέρδος εννοώ)

  σε γενικότερες γραμμές θα σου θυμίσω πως ο καπιταλισμός θα κατερεύσει όταν δεν θα έχει αφήσει τίποτα όρθιο … ούτε πελάτες, ούτε καταναλωτές … πως? δες τι γίνεται γύρω σου

 38. κανείς δεν δαιμονοποιεί καμιά επιστήμη … αυτό που εγώ κάνω είναι να εκφράζω τις επιφυλάξεις μου για ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ

 39. «Άρα καταλήγουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία ήταν ο τρόπος που βρήκαν “εκείνοι” για να μας ελέγξουν/ εμπορευματοποιήσουν και γι΄αυτό την κάνει τόσο τρομερή στα μάτια μας.» \

  πως κατέληξες σε αυτό τι συμπέρασμα?

  δεν είναι η επιστήμη και η τεχνολογία τρομερή στα μάτια μου … είναι συγκεκριμένες εφαρμογές της

  τα μονοπώλια δεν ελέγχουν άτομα, ελέγχουν αγορές και κατά συνέπεια άτομα

  το γεγονός ότι οι ακτιβιστές δεν ωρύονται για το μονοπώλιο της κοκα κόλα σημαίνει πως δεν θάπρεπε να ωρύονται για τίποτα?

 40. Καλησπέρα,
  Όλοι ασχολούνται με τους «κακούς γεωπόνους/γενετιστές/εταιρίες σπόρων», αλλά κανείς δεν ασχολέιται με τους ίδιους τους γεωργούς.
  Αυτό υποθέτω συμβαίνει επειδή, εάν γοητευόμαστε από την αριστερά η αγροτιά αποτελεί βασική συνιστώσα για την επανάσταση, ενώ εάν γοητευόμαστε από την δεξία, «οι αγρόται αποτελούν την θεμελιώδην τάξιν, την ψυχήν ενός έθνους».
  Κανείς δεν μιλά και κανείς δεν τονίζει την συμπεριφορά πολλών γεωργών, οι οποίοι -αντί να ακούν τις συμβουλές των «κακών» γεωπόνων και να χρησιμοποιούν την ενδεδειγμένη ποσότητα φαρμάκων, κλπ- ραντίζουν χωρίς μέτρο, χρησιμοποιώντας ακόμα και απαγορευμένα φάρμακα κλπ ή ενδεχομένως και να καλλιεργούν εκεί που δεν πρέπει (αυτό κυρίως για τους οικιακούς γεωργούς, οι οποίοι φυτεύουν καμμιά ντομάτα στον κήπο-δίπλα στον βόθρο 😦 )
  Συνεπώς, ουδείς «αναμάρτητος» και πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά έναντι όλων. Αλλοιώς είναι πολύ πιθανόν άθελά μας μέσα στην καλή μας προαίρεση να «κουβαλάμε νερό στον μύλο άλλων» (η τάδε εταιρία είναι «κακιά», ενώ η άλλη «καλή»)

  Τελικά τί θέλουμε με τους σπόρους: να έχουν οι αγρότες, από τους καρπούς που παράγουν, ή όχι;

 41. ντροπαλέ νομίζω πως οι πρακτικές των γεωργών – τρομερές, αποτρόπαιες και ζοφερές – δεν είναι το θέμα της συζήτησης και το γεγονός ότι δεν το θίξαμε μέχρι τώρα δεν αποτελεί απόδειξη πως είμαστε αριστεροί- δεξιοί- κεντρώοι ή αναρχικοί

  μπορούμε να το συζητήσουμε όμως αν θες …

  μια πρώτη σκέψη είναι πως οι καταστροφές που επέφερε η εντατική γεωργία στο περιβάλλον σε ΟΛΑ τα επίπεδα είναι μια περιβαλοντική καταστροφή χωρίς προηγούμενο … φυσικά οι αγρότες είναι συμμέτοχοι σε αυτό στο μέτρο των δυνατοτήτων τους …

 42. Κατ’αρχάς την καλησπέρα μου (και καλό φθινόπωρο/χειμώνα/σχολική χρονιά/σαιζόν/ότι αλλο)
  Μια μικρή διόρθωση στον τίτλο. Μεταλλάξεις συμβαίνουν στα κύτταρα κάθε ζωντανού οργανισμού (άρα όλοι/ες/α σε ένα βαθμό είμαστε μεταλλαγμένοι), οπότε μήπως θα ήταν καλύτερα να λέμε «γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα» (που είναι και ο πιο σωστός όρος);
  Απο εκεί και πέρα, κάτι που είναι τεχνολογικά εφικτό (όπως η γενετική τροποποίηση) θα υλοποιηθεί έτσι κι αλλιώς. Γιατί να μην υλοποιηθεί ανοιχτά και νόμιμα, έτσι ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται και να μπορούμε να το ελέγξουμε ή ακόμα καλύτερα να ωφεληθούμε όλοι απο αυτό; Θα είναι καλύτερο δηλαδή η γενετική τροποποίηση να γίνεται στα κρυφά και η γνώση της να είναι περιορισμένη στους μηχανισμούς καταστολής (στρατούς και μυστικές υπηρεσίες) και να μην μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για το κοινό όφελος;
  Απο εκεί και πέρα, τα γενετικώς τροποποιημένα φυτά και ζώα μπάλωμα είναι. Η γη δεν φαίνεται να σηκώνει έξι δισεκατομμύρια κόσμο, ειδικά με τις καταναλωτικές συνθήκες που έχουμε ή φιλοδοξούμε ν’αποκτήοσουμε…

 43. Rodia said

  Ψάχνοντας στο google το λήμμα «γενετικα τροποποιημενα τροφιμα» βρήκα στην 1η σελίδα, αυτά τα ενδιαφέροντα:

  —————————
  1.

  http://www.kepka.org/Grk/info/Nutricion/nut006.htm

  —————————
  2.

  Συμπεράσματα – προτάσεις

  Οι εκπαιδευτικοί, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι διστακτικοί για τη χρήση των γενετικά τροποποιημένων φυτών-τροφίμων. Οι φόβοι τους σχετίζονται τόσο με την προσωπική τους υγεία, όσο και με τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.
  Σχεδόν όλοι οι εκπαιδευτικοί θεωρούν αναγκαία την εισαγωγή του μαθήματος της διατροφικής και καταναλωτικής αγωγής στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Προτείνουμε, λοιπόν, τη θεσμοθέτηση ειδικών οργάνων, που θα απαρτίζονται από εξειδικευμένους επιστήμονες, με σκοπό την αντικειμενική ενημέρωση της πολιτείας και των Πολιτών – Καταναλωτών, για τις δυνατότητες και τις συνέπειες της Βιοτεχνολογίας και της Γενετικής Μηχανικής.
  Θεωρούμε, επίσης, απαραίτητη την ενημέρωση των εκπαιδευτικών, από υπεύθυνα και έγκυρα επιστημονικά όργανα, για τις ραγδαίες εξελίξεις της Βιοτεχνολογίας και της Γενετικής Μηχανικής καθώς και για τις συνέπειές τους. Η ενημέρωση αυτή μπορεί να γίνεται είτε κατά τη διάρκεια της βασικής τους εκπαίδευσης, είτε με συνεχή ενδοϋπηρεσιακή επιμόρφωση, έτσι ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά – μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι η κατανάλωση είναι συμπεριφορά, είναι στάση ζωής, με πολλές και σημαντικές διαστάσεις.

  http://www.kepka.org/Grk/info/Nutricion/nut006_007.htm

  —————————
  3.

  (…) Γεγονός είναι όμως ότι τα «επιτεύγματα» της γενετικής μηχανικής και της βιοτεχνολογίας εξελίσσονται ερήμην των καταναλωτών που βρίσκονται μπροστά σε ένα φαινόμενο με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συνέπειες, χωρίς να μπορεί να σχηματίσει αντικειμενική γνώμη. (…) Σύντομα λοιπόν θα δούμε στο τραπέζι μας:
  Κρέας με ανθρώπινο γονίδιο. Το γενετικά τροποποιημένο πρόβατο με το όνομα «Tracy» περιέχει στο γενετικό του κώδικα το ανθρώπινο γονίδιο που παράγει την ουσία άλφα-1-Αντιθρεψίνη.Το γενετικά τροποποιημένο γουρούνι με ανθρώπινες αυξητικές ορμόνες, γίνεται γιγάντιο, το κρέας του περιέχει λιγότερο λίπος, πάσχει όμως από την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
  Γάλα αγελάδας με ανθρώπινο γονίδιο. Μεταβιβάζοντας στον γενετικό κώδικα βοδιού το ανθρώπινο γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη «λακτοφερίνη» η οποία περιέχεται στο μητρικό γάλα, το γάλα των αγελάδων που γονιμοποιήθηκαν από το βόδι αυτό, περιέχουν στο γάλα τους αυτή την πρωτεΐνη.
  Κοτόπουλο με γονίδια μοσχαριού. Είναι κοτόπουλο γενετικά τροποποιημένο ώστε να παράγει την αυξητική ορμόνη των μοσχαριών, να γίνεται μεγαλύτερο και να περιέχει λιγότερο λίπος.
  Σπαράγγι με γονίδια αρουραίου Με τη χρήση γονιδίου αρουραίου το σπαράγγι γίνεται ανθεκτικό στα ζιζανιοκτόνα.
  Ντομάτες με γονίδια ψαριού. Τροποποιημένες, οι ντομάτες γίνονται ανθεκτικές στο κρύο ώστε να μπορούν να καλλιεργηθούν και στις βόρειες χώρες.
  Πατάτες με γονίδια σκορπιού. Οι πατάτες εμπλουτίζονται με τα γονίδια του σκορπιού που παράγουν το δηλητήριο του, ώστε να γίνονται πιο ανθεκτικά στα διάφορα έντομα. Το δηλητήριο θα βρίσκεται, φυσικά, και στις πατάτες.
  Λάχανο με γονίδια βακτηρίων .Το λάχανο εμπλουτίζεται με τα γονίδια του δηλητηριώδους Bacillus Thuringensis που το προστατεύουν από τις κάμπιες.
  Κάπου εδώ εύλογα γεννιέται το ερώτημα:Τελικά τι είναι ακίνδυνο και τι πρέπει να τρώμε; Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι δικαίωμα όλων να γνωρίζουν αν ένα τρόφιμο είναι ή όχι γενετικά τροποποιημένο. Ίσως η επιστροφή σε παραδοσιακότερες μορφές διατροφής, να βοηθούσε. Ένας βασικός κανόνας παραμένει η μικρότερη κατανάλωση κρέατος, η μεγαλύτερη ποικιλία στα τρόφιμα. (…)

  http://www.naturaldiet.gr/metalagmena.htm

  —————————
  4.

  Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και η διεθνής οικονομία
  του Anup Shah
  πηγή: globalissues.com

  Ένα από τα πολλά πεδία αντιπαράθεσης για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (World Trade Organisation – WTO). Ο WTO είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση διαφόρων θεμάτων του διεθνούς εμπορίου.
  Ο WTO, μέσω του κανονισμού για τις Μεθόδους Παραγωγής και Επεξεργασίας, διατείνεται πώς δεν πρέπει να γίνεται καμία διάκριση για το πώς και πού παρασκευάζεται ένα προϊόν. Η θέση αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς σκοπός της είναι να εξασφαλίζει το ελεύθερο εμπόριο. Όμως σε κάποιες άλλες περιπτώσεις και συγκεκριμένα όταν τίθεται ζήτημα της ασφάλειας των μεθόδων παραγωγής και κατά συνέπεια της δυνατότητας ασφαλούς κατανάλωσης του τελικού προϊόντος, είναι δυνατόν κάθε χώρα να ασκήσει το δικαίωμά της να απαγορεύσει την εισαγωγή και κατανάλωση αυτού του προϊόντος.
  Ειδικότερα στην Ευρώπη, παρότι κατά κανόνα ο WTO ευνοεί τις Αμερικανικές Ευρωπαϊκές και Ιαπωνικές εταιρείες, υπάρχει μια αναπτυσσόμενη ανησυχία για το ότι περιορίζει τις δυνατότητές τους να εξασφαλίζουν ασφαλή προϊόντα για τους πληθυσμούς τους. (…)

  http://www.e-telescope.gr/gr/cat07/art07_040306.htm

  —————————
  5.

  «Γενετικά Τροποποιημένα Προϊόντα: Επιπτώσεις στη Φύση την Υγεία και την Οικονομία.”
  Χαράλαμπος Ν. Λαζαρίδης
  Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων,
  Διευθυντής Εργαστηρίου Επεξεργασίας και Μηχανικής Τροφίμων
  Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας Α.Π.Θ.

  (…) Όσο για το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας, αυτό δεν είναι απλά ένα πρόβλημα έλλειψης τροφίμων (όπως γλαφηρότατα έδειξαν οι μελέτες του Νομπελίστα οικονομολόγου Αμάρτια Σεν), αλλά ένα πρόβλημα άνισης κατανομής (αγαθά υπάρχουν αλλά σε “λάθος θέση”). Παράλληλα, θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι οι εταιρείες ΓΜ αποφάσισαν τελικά να επενδύσουν πακτωλούς χρημάτων για να συνεισφέρουν στην επίλυση ενός προβλήματος που αποτελεί (και δυστυχώς θα αποτελεί) ντροπή για ολόκληρη την ανθρωπότητα. (…)

  http://www.ecocrete.gr/index.php?option=content&task=view&id=1134

  αυτά για την ώρα…

 44. Rodia said

  Αλλη μια σύνδεση με ενδιαφεροντα στοιχεία απο την «Αιτωλική Εταιρία Προστασίας Τοπίου και Περιβάλλοντος»

  http://www.agrinio.net/perivallon/genetics.html

 45. Ωχ, δώστε μου λίγο χρόνο, με έχει πιάσει πονοκέφαλος να διαβάζω σήμερα. Μάλλον θα σας απαντήσω αύριο. Προς το παρόν πάω να διαβάσω κάνα αστείο κειμενάκι γιατί τα ΄παιξα. 😀

 46. Rodia said

  Αστείο κειμενάκι; Είχα δει μια προπολεμική ταινία, τον «καροτάνθρωπο», όπου κάποιοι επιστήμονες κάνανε πειράματα και όταν κάποιος απο την ομάδα τους τραυματίστηκε θανάσιμα του αντικαταστήσανε το κεφάλι με ένα καρότο κι έτσι φτιάξανε τον καροτάνθρωπο.. Ολοι περιμένανε να τον δουν, αλλα, όσο πλησίαζε και φαινόταν καθαρά η σκιά του.. τρομάξανε τόσο πολύ που κάποιος τον πυροβόλησε και τον άφησε σέκο πριν προλάβει να μπει στο χώρο του εργαστηρίου.. κάπως έτσι, αν θυμάμαι καλά.. Αστείο, ε
  (ΜΗ ΠΕΤΑΣ ΤΟΣΑ ΒΑΖΑ, ΘΑ ΜΟΥ ΣΠΑΣΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ)

 47. xaxaxa!!!!

  (σκύψε σού΄ρχονται και τα κινέζικα)
  😀

 48. to tsoglani said

  Καλημέρα χ-,

  δεν έχω να πω τίποτα για το θέμα γιατί με έχει καλύψει ο μαν.
  ένα σχόλιο μόνo: έχω την εντύπωση – και σορυ αν κάνω λάθος – και από άλλα ποστς σου ότι οτιδήποτε είναι επιστημονικό το δέχεσαι με έλάχιστο σκεπτικισμό.
  μου θυμίζει μια κουβέντα που είχα παλιότερα με κάποιον περί θρησκείας. όταν του είπα ότι δεν πιστεύω στην ύπαρξη θεού μου είπε ότι και αυτό ένα είδος πίστης είναι.

  αυτά. καληνύχτα μου.

 49. j95 said

  Κάτι βασικό, επικρατεί η εντύπωση ότι ένα γονίδιο πέστροφας βρωμάει ψαρίλα για να το πούμε απλά.

  Αυτό δεν ισχύει. Πρώτον τα γονίδια δε λειτουργούν τόσο απλά. Αν πάρεις ένα γονίδιο που στον άνθρωπο προκαλεί π.χ. κόκκινο χρώμα μαλλιών και το βάλεις σε ένα αγγούρι, αυτό δε σημαίνει ότι το αγγούρι θα γίνει κόκκινο. Μόνο για πολύ συγγενικά είδη ισχύει αυτό.

  Δεύτερον τα γονίδια όλων των ζωντανών οργανισμών (εκτός από τους ρετροϊούς που δεν πολυμετράνε) έχουν την ίδια ακριβώς σύσταση: αδενίνη, θυμίνη, γουανίνη, κυτοσίνη. Δεν υπάρχει τρόπος βλέποντας ένα γονίδιο στο μικροσκόπιο να πεις «α, αυτό είναι άνθρωπος» ή «α, αυτό είναι καρδερίνα».

  Επί της ουσίας δλδ δεν υπάρχει τίποτα το φρικουλιάρικο στο να πάρεις γονίδιο από έναν ελέφαντα και να το χώσεις σε μια πατάτα, όπως δεν υπάρχει τίποτα φρικουλιάρικο στο να πάρεις πρωτεϊνη από ένα ψάρι και να τη μετατρέψεις σε ανθρώπινο μυ (το σώμα μας το κάνει όλη την ώρα).

  Η παγίδα έκειται ακριβώς στο ότι τα γονίδια (και γενικά τα βιολογικά συστήματα) δε λειτουργούν τόσο απλά. Μια γενετική τροποποίηση μπορεί να κάνει την πατάτα να έχει ανοσία στα σκουλήκια ή ξερωγωτι, αλλά μπορεί να έχει και εντελώς άλλα, απρόβλεπτα αποτελέσματα. Και αν για τη συγκεκριμένη πατάτα έχουν γίνει χίλιοι δυο έλεγχοι και μπορεί κάποιος να αποφανθεί με ασφάλεια ότι ναι, η μόνη αλλαγή είναι ότι έχει ανοσία στα σκουλήκια, το τι θα συμβεί όταν το καινούριο γονίδιο βρεθεί στην πατάτα του διπλανού αγροκτήματος (όπως και το πώς θα αλληλεπιδράσει η πατάτα με το υπόλοιπο οικοσύστημα) παραμένει σε γενικές γραμμές εντελώς απρόβλεπτο.

  Συμφωνώ ωστόσο ότι το μεγαλύτερο μέρος της αντίδρασης στα μεταλλαγμένα είναι λουδίτικη κινδυνολογία άνευ αντικειμένου. Το γνωστό «ό,τι βγαίνει από το εργαστήριο είναι anti-feminine του Σατανά. Τα βιολογικά γουρούνια χέζουν τριαντάφυλλα και κλάνουν κολώνια».

  Πιο σοβαρός είναι ο πολιτικός αντίλογος: οι εταιρίες που κάνουν τα γενετικά πειράματα όντως δεν έχουν στο μυαλό τους τη βελτίωση της ζωής μας, αλλά τη βελτίωση του κέρδους τους και οι περισσότερες τροποποιήσεις γίνονται με αυτόν το σκοπό:
  α) το γονιδίωμα ενός κανονικού οργανισμού είναι φυσικό φαινόμενο και δε μπορεί να πατενταριστεί (δηλαδή μπορεί, αλλά αυτό είναι στρέβλωση και ισχύει μόνο στην Αμερική). Αντίθετα ένας γενετικά τροποποιημένος οργανισμός είναι ανθρώπινο δημιούργημα και έχει copyright.
  β) οι γενετικά τροποιημένοι σπόροι συνήθως είναι κατασκευασμένοι ώστε να παράγουν τζούφια (στείρα) φυτά, ώστε οι αγρότες να αναγκάζονται κάθε χρόνο να αγοράζουν καινούριους σπόρους.

  Πολύ καλό αφιερωματάκι.

 50. marina said

  Αν νομιζετε οτι υπαρχει εστω και ενα τροφημο που κυκλοφορει στην αγορα και δεν ειναι μεταλλαγμενο ενημερωστε με και μενα.εδω και χρονια εμας τους αγροτες μας επιβαλουν να φυτευουμε γενετικα τροποποιημενους σπορους διαφορετικα δεν μας δινουν την επιδοτηση της ε.ε.και ως γνωστον δεν υπαρχει κερδος χωρις την επιδοτιση.αρα απο το ψωμακι που τρωμε μεχρι το γαλατακι που πινουμε και τα λαχανικουλια ειναι ολα μεταλλαγμενα . Μας ρωτησε κανεις αν θελουμε να τρωμε τετοιου ειδους τροφημα ? εχουμε την δυνατοτητα επιλογης ? ΟΧΙ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ.

 51. Tsoglani, αν κάτι που μου παρουσιάζεται με επιχειρήματα και μου αποδεικνύει κάποια πράγματα εσύ το συγκρίνεις με πίστη, τί να πω. Και ειδικά βρήκες και το κατάλληλο άρθρο όπου έγραψα αυτά τα κείμενα ξέροντας ότι το 90% θα ήταν αντίθετοι, μόνο και μόνο για να μάθω κάποια πράγματα.Whatever.

  J,διάβαζα αυτές τις μέρες ότι έβαλαν γονίδιο βοδιού σε κοτόπουλα για να αυξήσουν τον μυικό τους ιστό και να μειώσουν το λίπος τους. Το αποτέλεσμα σε κάποια κοτόπουλα ήταν το επιθυμητό και σε κάποια άλλα όχι ενώ μιλάμε για «ίδια» κοτόπουλα και ίδιο γονίδιο. Άρα, κατέληξαν πως δεν γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί ένα συγκεκριμένο γονίδιο σε «ίδιους» οργανισμούς και δεν είναι απαραίτητο να καταφέρουν με αυτό τον τρόπο τις επιθυμητές ιδιότητες. Τεσπα.

  Μαρίνα, αυτό δεν το ήξερα. Να ΄σαι καλά.

 52. Ο ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΟΣ said

  διαβαζοντας τα 3 σχολια σας και πολυ βιαστικα τα σχολια των επισκεπτων σας να κανω μερικες παρατηρησεις
  1. εχοντας ασχοληθει απο τους πρωτους στην ελλαδα με την βιολογικη γεωργια και τα μεταλλαγμενα το μεγαλυτερο μερος των σχολιων στερουνται βασης με το πιο εξωφθαλμο το σχολιο
  …… εδω και χρονια εμας τους αγροτες μας επιβαλουν να φυτευουμε γενετικα τροποποιημενους σπορους διαφορετικα δεν μας δινουν την επιδοτηση της ε.ε……..της μαρινας(;).
  τουλαχιστον ανοησια! αυτο που μπορει να εχει συμβει ειναι μονο η τυχαια προσμειξη συμβατικων σπορων με μεταλλαγμενους και μονο σε λιγες καλλιεργειες και μονο σε πολυ μικρο ποσοστο, για τον απλουστατο λογο οτι ειναι παρανομη η διακινηση γενετικα τροποποιημενων σπορων στην ελλαδα.
  2.τελειως διαφορετικο πραγμα η εξελιξη καποιου φυτου με τις διασταυρωσεις και αλλο πραγμα η κατευθυνομενη εξωγενως γενετικη μεταλλαξη ενος φυτου . το πρωτο ειναι τελειως φυσιολογικο ,το δευτερο υβρις απεναντι στη φυση.η φυση μονη της μπορει να αλλαξει αλλα οχι σε μια η 10 γενιες αλλα σε εκατονταδες ή χιλιαδες γεννιες. οποτεδηποτε συνεβη να αλλαξει καποιος βιαια την φυση, σχεδον παντα το αποτελεσμα ηταν απροβλεπτο και καταστροφικο. ο ανθρωπος περπατησε πολλες χιλιαδες χρονια στα τεσσερα και ειχε ουρα , πριν αρχισει να περπατα στα δυο και εχει μονο τον κοκυγα αντι για ουρα.
  3.τα γενετικα τροποποιημενα φυτα ηταν απλα αχρειαστα για την γεωργια, ο μονος λογος που αναπτυχθηκαν ηταν το πολυ υψηλο κοστος παρασκευης των γεωργικων φαρμακων απο τις εταιρειες και η γρηγορη ανθεκτικοτητα των εχθρων και των ασθενειων σε αυτα (αυτα αλλαξαν γρηγορα γιατι κανουν παρα πολλες γενιες σε λιγο χρονο , υπαρχουν εντομα που κανουν και 10 γενιες το χρονο και αλλα πολυ παραπανω ενω ο ανθρωπος καθε 30 χρονια αλλαζει γενια).παρα την μεγαλη εξαπλωση των Γ.Τ. φυτων η ανθεκτικοτητα τους σε εχθρους και ασθενειες πλεον αμφισβητειται επισημα απο πολλους. τα πρωτα που βγηκαν ηταν αυτα που αντεχαν σε ζιζανιοκτονα. δηλαδη για παραδειγμα το καλαμποκι ειναι στενοφυλο φυτο , το τροποποιησαν ετσι ωστε να αντεχει σε καθολικο-που σκοτωνει και στενοφυλα φυτα- ζιζανιοκτονο. βεβαια στην εξελιξη αυτο δεν αποδειχτηκε αποτελεσματικο.
  4. ο λογος επισης που χρησημοποιησαν, οτι δηθεν δεν φτανουν τα τροφιμα για την διατροφη του πλυθυσμου ειναι περα για περα λαθος. αν θελουν να να μη πεινανε οι τριτες χωρες ας σταματησουν τις επιδοτησεις οι αναπτυγμενες χωρες -ευρωπη, αμερικη- και σε λιγα χρονια θα παρουν την θεση που τους αξιζει στην παγκοσμια αγορα τα προιοντα των τριτων χωρων. βεβαια θα ψτωχυνουν πολυ οι ευρωπαιοι αγροτες και οι αμερικανοι ,αλλα αυτη η η μονη ηθικη λυση.
  5. μεσα σε αυτο το μπαχαλο απτυχθηκε και η βιολογικη γεωργια, η οποια πλεον εχει κερδισει μια υπεραξια που δεν της αξιζει καθολου στο μεγαλο της ποσοστο.η τεχνη και η τεχνικη της γεωργιας εδω και εκατονταδες χρονια ειναι κερδισμενη απο τους αγροτες και κοινη. απλα πολλοι αγροτες ξεπεσαν στην ευκολια των φαρμακων και λιπασματων και αφησαν στην ακρη δοκιμασμενες τεχνικες απο εκατονταδες χρονια.Αλλα και παλι καθολου δεν σημανει οτι ολα τα συμβατικα τροφιμα που κυκλοφορουν ειναι επικινδυνα ενω τα βιολογικα ακινδυνα.ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ. 2 απλα παραδειγματα για να καταλαβετε το ανοητο της διακρισης αυτης. η κοπρια θεωρειται φυσικο λιπασμα αρα καλο.αλλα οταν ειναι σε μεγαλες ποσοτητες -και γινεται συχνα- σε φυλλωδη φυτα με μικρο βιολογικο κυκλο, οπως μαρουλια,μαιντανος,χλωρα κρεμυδια,σελινο,λαχανα,αντιδια κ.α. , εχουμε συγκεντρωση καρκινικων ενωσεων στα φυλλωματα_νιτροενωσεις-. οι ελαιουχοι σποροι[οπως καλαμποκι,σταρι,κριθαρι,σικαλι,ξηροι καρποι κ.α.] που αποθηκευονται αν δεν απολυμανθουν και δεν αποξηρανθουν σωστα-πολυ συνηθες- δημιουργουνται ισχυροτατες καρκινογονες ενωσεις-αφαλοτοξινες- . η απολυμανση με χημικο τροπο γινεται με ενα ισχυροτατο αεριο-δηλητηριο,σαν αυτο που χρησιμοποιουσαν οι γερμανοι στους θαλαμους αεριων, το οποιο ομως εχει ΜΗΔΕΝ ΥΠΟΛΕΙΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ., δηλαδη δεν μενει τιποτα μετα την εφαρμογη. αυτο απαγορευεται στα βιολογικα. αρα οποιος τρωει βιολογικα, επαφιεται στην ευσυνειδησια του παραγωγου,της εταιρειας να το αποξηρανει σωστα το προιον και να το αποθηκευσει σωστα, αλλιως….
  6.οποιος τρωγωντας βιολογικα ισχυριζεται οτι προστατευει ή φροντιζει το περιβαλλον , ειναι απλα υποκριτης. απλα προσπαθει να φροντισει για την υγεια του ή στη χειροτερη περιπτωση τα χρησημοποιει ως ντελικατεσεν-αλλα ψωνια- . η λυση ειναι πολυ απλη, αλλα δεν συγκινει παρα ελαχιστους-πρωτα το κρατος και μετα οι αγροτες- σωστη εφαρμογη της γεωργιας και σωστη χρηση φαρμακων .αυτο βεβαια συνεπαγετε συνεχης εκπαιδευση και ενημερωση. βεβαια πρεπει πρωτα καποιος να εκπαιδευσει τους γεωπονους,αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια. αν αυτο εφαρμοζονταν απο ολους τους αγροτες, τοτε καμμια αναγκη δεν θα ειχαμε ουτε τη βιολογικη ουτε την ολοκληρωμενη γεωργια ,που αυτες εχουν το αλλοθι-τρομαρα τους- οτι ειναι καθαρες απο φαρμακα.
  αυτο που θελουν οι καταναλωτες βιολογικων ειναι να μην εχουν φαρμακα τα τροφιμα.[ΜΗΔΕΝ ΥΠΟΛΕΙΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ]. ΑΥΤΟ ΟΜΩς ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.
  Η ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟς ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ.
  ΤΩΡΑ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ (ΤΙς ΑΡΧΕς ΚΑΙ ΤΙς ΘΕΣΕΙς ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ), ΕΙΤΕ Ως ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΙΤΕ Ως ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕς ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
  7. οποιος θελει να τρωει σιγουρα καθαρα τροφιμα μονο μια λυση υπαρχει , να παει στην επαρχια και να φτιαξει κηπο δικο του. ολα τα αλλα ειναι μαρκετινγκ και για καταναλωση.
  8. γενετικα τροποιημενα φυτα σιγουρα δεν τα χρειαζεται η γεωργια.

 53. Mεταλλαγμένε, να ΄σαι καλά. Το ξέρω ότι τα κείμενά μου είχαν πολλά κενά και πολλές παρανοήσεις αλλά αν δεν τα διάβαζες πιθανόν να μην μας έγραφες ένα τέτοιο σχόλιο.
  Και τελικώς, φυσικά συμφωνούμε ότι αν δεν καλλιεργήσουμε μόνοι μας, είναι αδύνατον να αποφύγουμε κινδύνους.

  🙂

 54. Rodia said

  Αντε γιε μου στο χωράφι
  κι εσύ κορη μου στη σκάφη!
  χεχε..
  (έχω ένα χωραφάκι και λέω να την κάνω σιγά σιγά)

 55. eva said

  Κωνσταντινα μου γλυκια,αν εχεις αποριες για το θεμα θα χαρω να σου τις λυσω.Τα ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ή ΔΙΑΓΟΝΙΔΙΑΚΑ ΦΥΤΑ ειναι το θεμα της πτυχιακης μου και τα στοιχεια προερχονται απο ερευνα και καταγραφη τουλαχιστον 8 ετων.Και για να μη θεωρηθω γραφικη,ουτε και μονοπλευρη σου λεω οτι εχω στοιχεια και μελετες εταιριων που παραγουν τα εν λογω προ’ι’οντα αλλα και εκθεσεις επιστημονων που εχασαν τη δουλεια τους οταν δημοσιοποιησαν τα αποτελεσματα των πειραματων τους ή που απλα οι ερευνες τους θαφτηκαν γιατι δεν συμφερουν κανεναν.
  Αυτο παντως που ειναι γενικα υποπτο ειναι το πατενταρισμα της ζωης κι η απαγορευση επανασπορας απο τις μεγαλες εταιριες χωρις πρωτα να μπει υπογραφη σε ενα συμβολαιο-τερας.
  Με ποιο δικαιωμα αυτοι οι κυριοι πατενταρουν την ντοματα;Τοσα χρονια που κυκλοφορουσε ελευθερα ενοχληθηκε κανεις;Γιατι τωρα;Κι αν ειναι τοσα καλα τα καλουδια τους γιατι χωρες της Αφρικης τους επιστρεφουν ανεγγιχτη την»ανθρωπιστικη βοηθεια»που τους στελνουν;
  Και με τις αλλεργιες τι γινεται;Αν εγω ειμαι αλλεργικη σε κατι απο ολα αυτα που βαζουν μεσα και το τρωω χωρις να γνωριζω τι περιεχεται;Βιαζεται κανεις να συναντησει τον Πλαστη ή εστω να δει τα ραδικια αναποδα;Κι οπως λενε στο χωριο μου(που δεν εχω…)καλυτερα να προλαμβανεις,παρα να θεραπευεις…κοιτα τι εγινε με την υπερχρηση λιπασματων..ολοι νομιζαν οτι ανακαλυψαν το μαγικο συστατικο και ξεσαλωσαν..κι αντε να τους μαζεψεις τωρα.
  Ο Γεωπονος της βλογοσφαιρας σας χαιρετα…και ειναι στη διαθεση σας…παντα.

 56. Πού ΄σαι ρε Ευάκι γαμώτο.Έχουμε γεωπόνο και δεν το ξέραμε! Γράψε τίποτε για το θέμα, ξεστραβώθηκα να μεταφράζω. 🙂
  Anyway, ναι έχεις δίκιο για το πατεντάρισμα αλλά πολύ θα ήθελα να μάθω περισσότερα για το θέμα. 🙂

 57. Rodia said

  Eva, το blog σου δεν ανοίγει.. δώσε το σωστό λινκ πληζζζζζζζζζζζζζ
  🙂

 58. aristos said

  λέγε τα έτσι ψιλικατζού για τα μεταλλαγμένα γιατί αλλιώς δεν έχει δωράκια και ταξιδάκια
  από την εταιρία…

 59. ΣΡΑΤΟΣ said

  ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΔΙΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΝ ΑΝΙΞΕΙΣ ΕΠΙΧΗΡΗΣΗ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟ’Ι’ΟΝΤΑ?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: