X-PSILIKATZOY

ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΄ΜΑΙ

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (1)

Posted by Constantina Delimitrou στο Αύγουστος 16, 2006

(VS Συμβατικές και Βιολογικές Καλλιέργειες)

Σύμφωνα με το The ABIC 2004 Manifesto όλα ξεκίνησαν από μια ανάγκη. Δεν είναι απαραίτητο πάντα τα κίνητρα της έρευνας να αφορούν την εξόντωσή μας ή την συνομωσία πολυεθνικών για να κατακτήσουν τον πλανήτη βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές μας ή κάνοντας πειράματα στον απλό κόσμο για να βγάλουν λεφτά.

Κάνοντας μια γρήγορη μετάφραση και αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, τα πράγματα έχουν ως εξής. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλύπτουν περίπου το 18% του πλανήτη μας. Ο πληθυσμός αυξάνεται ραγδαία ενώ τα τρόφιμα δεν επαρκούν. Επιπροσθέτως με την εξάπλωση των πόλεων, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειώνονται. Σε απλά μαθηματικά (απ΄αυτά που έχουν όμως άμεσο αντίκτυπο στην ζωή όλων μας και όχι ασαφείς θεωρίες), υπήρξε άμεση ανάγκη να εφευρεθούν τρόποι για την καλύτερη εκμετάλλευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Είτε αυτό αφορούσε ποσότητα, είτε ποιότητα των προιόντων. Οικολογική συνείδηση δηλαδή, με σωστά κίνητρα και περιορισμένο χρόνο για τα επιστημονικά μέσα που διαθέτουμε, ώστε να βρεθούν λύσεις.

Στον αντίποδα όλης αυτής της συλλογιστικής (ηθικά και πρακτικά) βρίσκονται κατά την ταπεινή μου άποψη, οι βιολογικές καλλιέργειες. Αka, λιγότερη δυνατή εκμετάλλευση της καλλιεργήσιμης γης, μικρότερες ποσότητες προιόντων που ενίοτε καταστρέφονται από συνειδητή απόρριψη της τεχνολογίας στον Υψηλό Βωμό της Ποιότητας και της Υγείας. Αφορούν πολύ μικρά ποσοστά του πληθυσμού λόγω υψηλού κόστους (η φύση αποδεικνύεται τελικά πιο ακριβή) και ο οικολογικός μανδύας με τον οποίον τα έχουν πλασάρει, είναι άτοπος και ηλίθια κοντόφθαλμος.

Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη για λιγότερη χρήση χημικών αλλά η «μόδα» των βιολογικών προιόντων είναι πλήρως αντιοικολογική. Αν υποθετικά όλοι οι αγρότες επέλεγαν τις βιολογικές καλλιέργειες, θα μας θέριζε η οικολογική πείνα λόγω περιορισμένων προιόντων και μη οικολογικών εισοδημάτων. :)

(συνεχίζεται)

Advertisements

2 Σχόλια to “ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (1)”

  1. χωρίς να θέλω να περάσω καμιά «συμβουλή»- αφού και η ίδια τρώω κρέας, θα σου πω το εξής. Η λύση για να φτάνει ό,τι παραγεται να μας ταϊσει όλους, είναι να τρώμε λίγο κρέας.
    Για το ένα κιλό κρέας που παράγεται, καταναλώνονται 10 κιλά φυτών(θα έλεγα και την ορολογία τώρα, για να μην φάινομαι κομπογιαννίτισσα, αλλά δεν τη θυμάμαι δυστυχώς, κάτι σε βιομάζα νομίζω…). άρα δε συμφέρει να τρώμε κρέας.Αυτή για μένα είναι η πιό αποτελεσματική λύση, δεν θα τα χαλάσουμε στα βιολογικά προϊόντα.

  2. Defensor said

    Η ποσότητα των τροφίμων ,φαίνεται εξυπηρετείται με τους ΓΤΟ,αλλά προκαλεί θανατηφόρες ασθένειες.Η ποιότητα και υγεία εξυπηρετείται από την βιοκαλλιέργεια.Δυστυχώς οι δύο επιδιώξεις συγκρούονται.Υγιεινή διατροφή,σωματική και πνευματική άσκηση,αποφυγή εθισμών αποτελούν δύσκολες ,αλλά σωτήριες λύσεις στο διατροφικό αδιέξοδο.Οι εθισμοί όμως αποδεικνύονται ισχυρότεροι της αυτεπιβολής,αφού ενισχύονται και από τα ψυχικά σύνδρομα(άγχος,κατάθλιψη,μοναξιά,ατομισμός).6-6-2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: