X-PSILIKATZOY

ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΄ΜΑΙ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΞΙΑ;

Posted by Constantina Delimitrou στο Ιουνίου 12, 2006

Μπερδεύτηκα σας λέω. Πήγα να βάλω κάτω τις ιδεολογίες και τα ΄κανα αχταρμά. Για να καταλάβετε, ήθελα να φτιάξω πινακάκια τί είναι το κάθε κόμμα έτσι για να έχω έναν μπούσουλα περί των γενικών αντιλήψεων. Ας πούμε το «πατρίδα θρησκεία οικογένεια» κολλάει στη δεξιά και το «κοινωνικό κράτος» πάει στην αριστερά και στο πιο Πασόκ του (αν και μεταξύ μας, όλοι το επικαλούνται). Εκεί που τα βρήκα μπαστούνια ήταν η δεξιά (το «δεξιά» με την καλή έννοια πάντα). Έτσι λοιπόν, το πινακάκι μου έχει ως εξής :

Δεξιά

1.Κοινωνικό Κράτος (πασπαρτού, μην τα ξαναλέμε)

2.Κόλλημα με τα εθνικά/φυλετικά/και τέλος πάντων τα πας – μη – Έλλην – βάρβαρος και τέτοια.

3.Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια.

4.Τάξις (δηλ. αστυνομία αγάπη μου).

5.Φιλελευθερισμός.

Το 3 και το 4 άνετα συνοψίζονται στο «Τάξις και Ηθική», αλλά ήθελα να το αναπτύξω μη με πείτε και άσχετη. Αυτάααααα.

Όμως. Ρε σεις, μεταξύ τους δεν πολυταιριάζουν. Αυτό το «κοινωνικό κράτος» πώς το κολλάς με το 2 και με το 4; Επίσης το 2 και το 3 είναι τελείως πανάσχετα με αυτό που λέμε Ελλάδα σήμερα αν σκεφτούμε τους μετανάστες. Αφήστε που το 5 είναι τελείως ξεκούδουνο.

Πάει, τα ΄μπλεξα τα μπούτια μου. Τί είναι δεξιά ρε παιδιά;

Advertisements

37 Σχόλια to “ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΞΙΑ;”

 1. Εντελώς υποκειμενικό σήμερα. Όπως και το τι είναι αριστερά.
  Για μένα δεξιά είναι ό,τι πιο συντηρητικό, αναχρονιστικό, αντικοινωνικό, φιλοεκκλησιαστικό, αυταρχικό κυκλοφορεί σε πρόσωπο ή ιδέα.
  Για μένα το ερώτημα είναι, τι είναι αριστερά.
  Μπορεί να δώσει κάποιος απάντηση;
  Και μη πεταχτεί κανένας κουκουές. Είστε πιο συντηρητικοί από τους δεξιούς πλέον…

 2. den kserw ti einai deksia k aristera akribws, apla sigoura otan kapoios dhlwnei aristeros h deksios den shmainei oti automata pairnei ola ta xaraktiristika. auto einai pou me enoxlei kuriws, otan akous px «autos einai deksios,ase megalh lera,sigoura tha einai suntiritikoura tou kerata» ‘h «autos aristeros,ante mwre kamia lougkra tha einai pou den exei braki na balei».kai pou to ksereis re papara esy,fwteine pantognwsti?

 3. Σπιτόγατε, ως προς την αριστερά, αυτό θα ήταν το επόμενο (ρητορικό) ερώτημά μου. 😀

  Wise, αυτό είναι το θέμα. Πώς μπορεί να είναι κάποιος δεξιός ή αριστερός και να υιοθετεί μόνο αυτά που γουστάρει; Και επίσης πώς γίνεται ένα κόμμα να υποστηρίζει πράγματα που μεταξύ τους είναι αντίθετα; Λέω κάτι τόσο παράλογο;

 4. Μια διευκρίνηση. Όταν έγραψα πιο πάνω για πρόσωπα, εννοούσα τα πολιτικά. Δε μου αρέσει να τοποθετώ ταμπέλες σε ανθρώπους που δεν είναι από μόνοι τους ενταγμένοι σε κόμματα.

 5. Ναι ρε, άραξε.

 6. …εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι αυτή τη στιγμή στα δεξιά μου(->) κάθεται η αδερφή μου και μου τρώει όλα τα πατατάκια!!!!!!!;p

 7. δεξια ειναι το μπαγιατικο. το συντηριτικο.

  απο το KONSERVA TIV.(συντηριτισμος στα γερμανικα).

  δεξια λοιπον = κονσερβα.

 8. Η Αριστερά και η Δεξιά είναι ιδανικοί τύποι. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αμιγές Δεξιό Κόμμα ‘η αμιγές Αριστερό, εάν μιλάμε για κόμματα που προσβλέπουν στην εξουσία. Σήμερα τα κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά προσπαθώντας να αλιεύσουν απ’ όλον τον πληθυσμό. Ενδεχομένως, βέβαια, να έχουν κάποιον πυρήνα οπαδών (εργατική τάξη, μικροαστική, δημόσιοι υπάλληλοι κτο).
  Θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε, ότι στις αξίες της ελευθερίας και της ισότητας, το Δεξιό Κόμμα προτάσσει την ελευθερία, ενώ το Αριστερό την ισότητα. Συνεπώς, θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε ότι ένα Κεντροαριστερό Κόμμα είναι 40%ελευθερία και 60% ισότητα, ενώ ένα Δεξίο το ανάποδο, δηλ. 60% ελευθερία και 40% ισότητα. Γι’ αυτό και συνυπάρχουν «αριστερές» ιδέες σε Δεξιά κόμματα και το αντίστροφο. Εκτός, βέβαια, εάν μιλάμε για αμιγή κόμματα με χαμηλά ποσοστά οπαδών και συσπείρωση.

 9. "Σήμερα τα κόμματα είναι πολυσυλλεκτικά προσπαθώντας να αλιεύσουν απ’ όλον τον πληθυσμό".

  Ναι, αλλά στο δια ταύτα η πολιτική τους (τουλάχιστον από τα δύο κόμματα που έχω δει εγώ στην εξουσία) βασίζεται στον βασικό κορμό της ιδεολογίας τους και όχι σε όσα ισχυρίζονται πριν εκλεχθούν.No?

 10. Σβήσε το «Κοινωνικό Κράτος». Είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό.
  Έτσι ολοκληρώνεται η εικόνα, μια και κατά τα άλλα είσαι σωστή.

 11. Κοίτα, πέρα από την πλάκα δεν είναι και άλλα πράγματα που έγραψα αλλά εξετάζω εδώ την στερεοτυπική εικόνα περισσότερο και κατά πόσο υπάρχει στις ιδεολογίες και τα κόμματα.

  🙂

 12. Derek said

  Κατ’αρχήν πολύ κακώς έβαλες τις ιδεολογίες και τα κόμματα στο ίδιο τσουβάλι!!!

  Ολα τα κόμματα (και όχι μόνο τα Ελληνικά) περιστρέφονται γύρω από τον παράγοντα εξουσία!

  Οι ιδεολογίες είναι απλά το εργαλείο εκείνο του marketing που τα κόμματα εκμεταλλεύονται για να πουλήσουν το προϊόν τους και αποκομίσουν το κέρδος εκείνο (τις ψήφους) που θα τους φέρουν πιο κοντά στο επιθυμητό αποτέλεσμα (την εξουσία)!

  Επί του παρόντος ωστόσο οι όροι Δεξιά-Κέντρο-Αριστερά προέρχονται από την Γαλλική επανάσταση και τις θέσεις (πάνω στα έδρανα) που κατείχαν οι τότε αντιπρόσωποι (των Γάλλων). Δεξιά κάθονταν οι συντηρητικοί φιλοβασιλικοί που πολεμούσαν τις αλλαγές, στο Κέντρο οι μετριοπαθείς που λέγανε σε όλους ναι και αριστερά οι επαναστάτες!

  Επειδή βέβαια από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει και οι όροι αυτοί έχουν διασπαστεί και έχουν αντικατασταθεί από άλλους πιο λεπτομερείς και περιγραφικούς.

  Έτσι έχουμε Αριστερούς-Αναρχικούς, Αριστερούς-Κομουνιστές, Αριστερούς-Σοσιαλιστές, Κεντρώους-Σοσιαλιστές, Κεντρώους-Φιλελεύθερους, Δεξιούς-Φιλελεύθερους, Δεξιούς-Χριστιανοδημοκράτες, Δεξιούς-Φασίστες και ένα σορό άλλα ενδιάμεσα

  Δεύτερον έχουμε δυο ειδών ιδεολογικές κατηγορίες.
  (εδώ κολλάνε και οι παύλες που χρησιμοποίησα παραπάνω)

  Έχουμε τις κοινωνικές ιδεολογίες που αναφέρονται στις κοινωνικές ελευθερίες και σε παράγοντες όπως, ανεκτικότητα, λογοκρισία, εκλογικά δικαιώματα, ελευθερία έκφρασης κλπ κλπ

  Και τις οικονομικές ιδεολογίες που έχουν να κάνουν με πιο τεχνοκρατικούς παράγοντες όπως οι φόροι, από που προέρχονται οι φόροι, πως ξοδεύονται οι φόροι, που ξοδεύονται οι φόροι, γιατί ξοδεύονται οι φόροι και άλλα φορολογικά και όχι μόνο.

  Για παράδειγμα κάποιος που είναι ανεκτικός με τους άλλους μεν αλλά δεν κάνει παραχωρήσεις στα δημοκρατικά του δικαιώματα δε, και θα μπορούσε να παραχωρήσει μια σειρά από κρατικές παροχές (πχ δωρεάν υγεία) με αντάλλαγμα χαμηλότερους φόρους θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τον εαυτό του Κεντρώο (κοινωνικά) και φιλελεύθερο (οικονομικά). και ούτω καθ εξής…

  Που θέλω να καταλήξω τώρα εγώ με ολα αυτά

  Στο ότι ούτε οι δεξιοί δεν θα μπορέσουν να σου περιγράψουν τι είναι δεξιά όπως επίσης δεν θα μπορέσουν ούτε οι αριστεροί να σου περιγράψουν τι είναι αριστερά σε περίπτωση που ρωτήσεις!

  Από την άλλη αν ρωτήσεις για παράδειγμα… τι είναι φιλελευθερισμός ή κομουνισμός ή δεν ξέρω τι οι απαντήσεις που θα πάρεις και πιο σαφείς θα είναι και περισσότερες απορίες σου θα καλύψουν!

  Αλλά για να απαντήσω στο ερώτημα σου, δεξιά για εμένα τουλάχιστον είναι η Λουκά, ο Καρατζαφέρης, ο Ψωμιαδής, η χρυσή αυγή και όλοι αυτοί που είναι ικανοί να καταστρέψουν την Ελλάδα προκείμενου να αποδείξουν ότι είναι πιο Έλληνες από όλους τους άλλους!!!

  (τι κατεβατό είναι αυτό που έγραψα?!?!?!)

 13. derek, respect. Από τα πιο κατατοπιστικά σχόλια ever. Έχεις δίκιο καμμία σχέση ιδεολογίες και κόμματα.Ούτε που κατάλαβα πώς τα ΄μπλεξα στην πορεία. Συμφωνούμε απόλυτα και για το «δεξιά». Να ΄σαι καλά.
  🙂

 14. den uparxei stis meres mas oute deksia oute aristera!

 15. Για τα κομματα δεν ξερω, δεν το εχω ψαξει ποτε κι ουτε προκειται, κυριως επειδη ειναι ψευταραδες τεραστιοι, οτι λενε σημερα το αλλαζουν αυριο.Οσον αφορα τις ιδεολογιες γιατι να μην μπορει καποιος να δηλωνει αριστερος η δεξιος υιοθετωντας οτι τον εκφραζει ακριβως? Νομιζω πως μπορει.

 16. Αγαπητό ψιλικόπαιδο… Ταπεινή μου άποψη είναι οτι αριστερά και δεξιά με την εννοια που τα γνωρίζαμε (ή οπως περιγράφει ο Derek πολύ σωστα) έχουν πάψει να υφίστανται διότι οι καιροί δεν είναι ίδιοι… Δεν γνωρίζω ποιά ταμπέλα θα φορούσαν αντίστοιχα σημερινά στρατόπεδα. Δηλαδή είναι δεδομένο οτι οι διαχωριστικές γραμμές δεν είναι ευδιακριτες πλέον. Απλα αδιέξοδο. Μια «αριστερή» για σήμερα ιδεολογία θα μπορούσε να ήταν ενα σύστημα με διανομή κομματιού εξουσιάς στο λαό με τη χρήση της τεχνολογίας, αναδιανομή προυπολογισμών με γνώμωνα τους ψηφιακά αναλφάβητους και την παιδεία εν γένει, αποστρατικοποιημενες διπλωματικές σχέσεις με ανταλλάγματα τεχνογνωσία. Ένα νέο σύστημα ίσως να ήταν μια κάποια λύσις…

 17. Καλημερα……………..Mε τους Αριστεροδέξιους τί γινεται;;;
  …………………….

 18. καλημέρα … με γειά … τώρα μόλις το είδα 😉

 19. Καλημέρες παιδιά. Μισό να πιω καφέ και τα λέμε. 😀

 20. mainmenu said

  ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ ΚΚΕ

  ναι μωρή(δεν απευθύνομαι σε κάποιον συγκεκριμμένα, το ΄μωρή το πήρα από το Βανγκέλακα που αν και τα ξικός εχθρός έχει γούστο) ΚΚΕ και ξαναματά ΚΚΕ

  ¨ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΑ

 21. mainmenu said

  πάντως αυτό το δεν υπάρχει δεξιά κι αριστερά στις μέρες μας το ‘χω διαβάσει και στο Ντοστογιέφσκυ. Το λεγε ο αντιπαθής δεξιός γαμπρός του Ρασκόλνικωφ.

 22. elsa said

  asxeto, vale ligo xroma sto template!

 23. Sophie, θα διαφωνήσω. Ως ιδεολογία υπάρχει και παραυπάρχει. Ως κόμμα, το συζητάμε. Ο derek το είπε άλλωστε πολύ καλύτερα. 🙂

  Wise, ναι. Εγώ τουλάχιστον παίρνω ότι μου αρέσει απ΄τον καθένα και εννοείται κράζω τους πάντες για τα στραβά. Πολύ βολικό δεν είναι όμως αυτό; 😉

  Guerriero, αυτό το ρημάδι το νέο σύστημα πού στο καλό είναι; Μα κανείς δεν έχει κάτσει να τα βάλει κάτω και να τα προσαρμόσει στο τώρα; 🙂

  Main, λάθος. Αν μίλαγες για Βεργή, ίσως συμφωνούσαμε. Αλλά ΚΚΕ ρε φίλε;;;; 😛

 24. Elsa, το template δεν επιτρέπεται να πειραχτεί από το wordpress. Αλλιώς μην το βλέπεις έτσι, είμαι τεράστια καλλιτεχνάρα. 😀

 25. mainmenu said

  εγώ κατά βάση κωνσταντίνα ζω με το παρελθόν…δώσε μου ένα Ριζοσπάστη κι ένα καλαμάκι σουβλάκι και νιώθω πάλι παιδί

 26. Anonymos said

  Οτι και να είναι ή δεξιά … αργα ή γρήγορα θα «ξεχάσεις» 😉

 27. Thrass said

  «Πιστεύω ακράδαντα ότι ένα είναι το κόμμα, αλλά δεν ξέρω ποιό.»
  Πανούσης

  O Derek τα είπε πολύ καλά.

 28. Main, αυτή η ροματζάδα στις ιδεολογίες τελικά είναι που μας έχει καταστρέψει. 😛

  Anonymous, ως «λαικιά» ένα θα σου πω : Ο λαός δεν ξεχνά κ.τ.λ. 😉

  Thrass, πού ΄σαι ρε συ; Σε περίμενα νωρίτερα ΕΙΔΙΚΑ σε αυτό το ποστ. Ο Τζιμάκος πάλι έγραψε. 😛

 29. Όταν βρω χρόνο, θα γίνω ο Φιλελεύθερος που θα σύρει τη Λαική Δεξιά στα δικαστήρια για να της απαγορεύσει να χρησιμοποιεί τον όρο…

 30. Ναι, αλλά ο όρος αυτός έχει μεγαλύτερο σουξέ στους αριστερούς. 😉

 31. carpediem said

  Καλημέρα. Ρίξε μια ματιά και σε αυτό: http://parsonyorick.wordpress.com/2006/05/27/go-ahead-and-label-yourself/
  Μπορεί να σου δώσει μερικές ιδέες.

 32. mpampakis said

  Σε αναζήτηση του πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει με όρους Γαλλικής επανάστασης τον 21ο αιώνα (και πολύ γουάου εισαγωγή!) είχα πέσει πριν καιρό πάνω σε ένα «τεστ» στο internet. Ετοιμαζόμουνα να γράψω για αυτό και μόλις είδα ότι ο Caprediem παραπέμπει εκεί!
  Ποτέ δεν κατηγορήθηκα για βιασύνη! :^)

 33. Carpediem, thanx. Θα το κάνω το τεστάκι. Να ΄σαι καλά. 🙂

  Mpampakis, όντως γαμάτη εισαγωγή! Πάω, πάω για το τεστ. 🙂

 34. Μεγάλη αλήθεια είπες Αθήναιε!

 35. Ρε σεις ξεκολλάτε! Η αριστερά τους έχει βγάλει το όνομα όχι οι ίδιοι!

  🙂

 36. Rodia said

  Μην ακούς κανένα κορούλα μου! Η μαμά τα ξέρει όλα:
  1. Δεξιά είναι ο παράδεισος και αριστερά είναι η κόλαση.
  2. Δεξιά είναι το χέρι το καλό και αριστερά το ζερβοκούταλο.
  3. Δεξιά είναι το σούπερ μάρκετ και αριστερά το ψιλικατζίδικο.
  4. Δεξιά είναι το Ωνάσειο και αριστερά το ιατρείο του ΙΚΑ.
  5. Δεξιά είναι το μπακάλικο και αριστερά είναι το μανάβικο.. ουπς! κάτι λάθος έκανα.. μήπως είναι το ανάποδο; Δεξιά το μανάβικο και αριστερά το μπακάλικο; Εχω αραιώσει τα ψώνια, δε περισσεύει φράγκο βλέπεις.. παίζει και το αλτσχάϊμερ…

  Κορούλα μου, άμα μάθεις θα μου πεις και μένα;

  σμουτς!:-)

  Α! Μόλις άκουσα από τον προφήτη μας ότι όλα τα νούμερα μπορουν να συνεργαστούν. Αν διαβάσεις μερικά σαβουροπακέτα θα το καταλάβεις μόνη σου. Πού έκρυψες τα γυαλια μουουουουουου..?????

 37. Rodia, έκανες την πιο γαμάτη ανάλυση των ιδεολογιών. Respect!!!!
  🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: