X-PSILIKATZOY

ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΄ΜΑΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Posted by Constantina Delimitrou στο Μαΐου 29, 2006

(...και ένα μπαλκόνι)

Γνώρισα προχθές ένα φιλαράκι. Οξύμωρο αυτό, αλλά στην εποχή μας είναι ευκολότατο να γίνεις πρώτα φίλος και μετά να γνωριστείς. Το φιλαράκι αυτό ασχολείται με την πολιτική. Μου ΄στελνε άρθρα πολιτικά, αναλύσεις, κάτι δύσκολα που έλεγε ο Τσόμσκι και ένοιωθα περίεργα που κάποιος που έχει να κάνει με πολιτική απευθυνόταν σε μένα για συζήτηση.

Έτσι λοιπόν προχθές μου διηγήθηκε πολλές ιστορίες. Από την πλευρά των πολιτικών. Από αυτούς που τους βλέπεις στα κανάλια και λένε όλα αυτά τα κουστουμάτα που καθόλου δεν έχουν να κάνουν με την ζωή σου. Μου μετέφερε την απόγνωση των πολιτικών που ο κόσμος δεν συζητάει πλέον μαζί τους. Που τα πολιτικά γραφεία τους κατακλύζονται από άλλους κουστουμάτους αλλά ποτέ από αληθινούς ανθρώπους. Και πόσο απογοητευμένοι είναι από την όλη κατάσταση.

Οι απλοί άνθρωποι δεν θέλουν να τους ρωτήσουν, να μάθουν, να ενδιαφερθούν. Ούτε για ρουσφέτια ενδιαφέρονται πια οι απλοί άνθρωποι. Ο φυσικός της παρέας μας εκείνο το βράδι, θα το εξηγούσε απλά : δράση – αντίδραση. Εγώ, λίγο πιο μπακαλίστικα : η συμπεριφορά γεννά συμπεριφορά. Αλλά τουλάχιστον, χάρηκα που αναγνωρίζουν ότι οι κουστουμάτοι δεν είναι σαν κι εμάς.

Όσο να πεις, είναι ένα μεγάλο βήμα να καταλαβαίνει ένας πολιτικός πόσο στον κόσμο του είναι. Είναι ίσως το πρώτο βήμα. Έτσι λοιπόν είπα να απολογηθώ γιατί δεν πάω σε αυτά τα γραφεία. Οι πολιτικοί που γνώρισα και που ήρθαν στο μαγαζί μου ήταν μονάχα σε περιόδους εκλογών. Έλεγαν τα τυπικά, με γέμιζαν άχρηστα γυαλιστερά χαρτιά και έφευγαν στο δευτερόλεπτο. Κανέναν όμως δεν άφηνα μόνο με το χαρτί. Τους ζητούσα απλά και όμορφα να μου περιγράψουν τί έγραφαν στα χαρτιά τους και τί σημαίνουν αυτά για την ζωή μου.

Κανείς δεν το ΄κανε. Όλοι μου έδιναν καρτούλα να τα πούμε από κοντά στο γραφείο τους αφού κλείσω ραντεβού. Όλοι θεωρούσαν ότι πρέπει να παίξουμε στην έδρα τους, λες και εκεί θα είχαν απαντήσεις. Λες και δεν ήξερα ότι τις απαντήσεις τους θα τις έβρισκα σε όλα τα κανάλια της τηλεόρασης και χωρίς ραντεβού.

Τα πολιτικά γραφεία κύριοι πολιτικοί είναι ΥΒΡΙΣ.

Σας βάζουν αυτόματα σε έναν θρόνο γεμάτο αυλικούς και από τις μεγάλες γραφειάρες σας δεχόμενοι δώρα και κολακείες, μεγαλώνετε συνειδητά την απόσταση με αυτούς που καλείστε να υπηρετήσετε. Ναι, να υπηρετήσετε και όχι να σας υποβάλλουν τιμές.

Τα πολιτικά γραφεία σας θα έπρεπε να είναι πάγκοι στις λαικές, τραπέζια σε καφενεία (ναι, σε βρώμικα γειτονικά καφενεία), έξω στους δρόμους και τα μαγαζιά. Και χωρίς κάμερα. Ο λόγος σας δεν θα έπρεπε να τυπώνεται σε γυαλιστερές επαγγελματικές κάρτες και φειγ βολάν.

Ο λόγος σας θα έπρεπε να είναι λόγος με αντίλογο. Του επιπέδου μας. Αμόρφωτος, ξερός και δικός μας. Θα έπρεπε όλοι σας να βρίσκεστε εδώ μέσα και να συζητάμε και όχι απλά να μιλάτε από μέσα που εξ΄ορισμού δεν προσφέρονται για αντίλογο. Η ανεργία, οι άθλιες συνθήκες ζωής, τα δάνεια, οι συντάξεις, είναι για μας αληθινές λέξεις και όχι πιασάρικοι όροι για ψήφους και προεκλογικούς λόγους. Αλλά πρέπει σαφώς να τα ζήσεις για να μάθεις τί σημαίνουν.

Τουλάχιστον όταν νοικιάζετε πολιτικά γραφεία, φροντίστε να έχουν μπαλκόνια. Αν σταθείς για λίγο σε ένα μπαλκόνι, εκεί κάτω θα μας δεις. Στην ουρά της τράπεζας, στην στάση του λεωφορείου, στην πόρτα του μαγαζιού περιμένοντας τον πελάτη. Οι καρδιές μας χτυπούν τόσο δυνατά από απόγνωση, που θα είναι αδύνατο να μην σε ξεκουφάνουν. Αρκεί ένα τόσο δα μπαλκονάκι.

Αρκεί να κρατηθείς γερά γιατί σίγουρα μετά θα νοιώσεις την ανάγκη να πέσεις στο κενό.

Advertisements

16 Σχόλια to “ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ”

 1. padrazo said

  » η συμπεριφορά γεννα συμπεριφορά»
  πεστο και ξαναπέστο πατριώτισα.μπας και το καταλάβουν. ωραιο παραδειγμα για την τάξη μου.

 2. €lisavet said

  «Αρκεί να κρατηθείς γερά γιατί σίγουρα μετά θα νοιώσεις την ανάγκη να πέσεις στο κενό.»

  …εγώ πάλι πιστεύω πως κι αυτοί που έχουν μπαλκόνια, πιθανά, απλά μας βλέπουν πιο μικρούς από κει πάνω.

 3. renata said

  Το κακό είναι πως όλα αυτά θα έπρεπε να τα διεκδικούμε, να μη τα δεχόμαστε ως φυσικά και να θυμόμαστε πως εμείς τους ανεβάσαμε εκεί πάνω και μπορούμε να τους κατεβάσουμε το ίδιο εύκολα!

 4. ..μπαα..το κενό το αφήνουν για μας.

 5. αν όλοι οι πολιτικοί έγιναν πολιτικοί για να σώσουν τον κόσμο, μπορέι και να πεφταν απ το μπαλκόνι τους…. οι περισσότεροι όμως απλά χαίρονται την «κάστα» τους όπως φάινεται, και καιρός ν αρχίσουμε να φωνάζουμε εμείς κάτω απ τα μπαλκόνια τους.

 6. βρε δεν αφήνεις τα μπαλκόνια? μας πήρανε την πόλη λέμε 😉

 7. Giramondo said

  Σιγά να μην καταλάβουν!!Ευτυχώς που υπάρχουν τώρα τα δικά μας μπαλκόνια-blog και ελπίζω ότι με τον καιρό θα γκρεμίσουμε τα δικά τους μπαλκόνια!

  φιλιά

 8. COSTANTINA said

  padrazzo, thanx for the credit αλλά δεν ήταν δικό μου. Σε κάτι σεμινάρια marketing το έμαθα. Είσαι σίγουρος λοιπόν, ότι θέλεις να ρίξεις τόσο πολύ το επίπεδο της τάξης σου; 😛

  Elisavet, ναι ρε συ. Είναι πιο πιθανό να συμβεί όπως το λες.

  renata, δεχόμενες όμως ότι οι πολιτικοί είναι μια συγκεκριμένη εικόνα/νοοτροπία/συμπεριφορά, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε αυτά που περιμένουμε από τον όρο «πολιτικός».

  evelina, ναι. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να απαγορευτούν τα μπαλκόνια σε εμάς και να επιτρέπονται μόνο σε πολιτικούς (το μέιλ άψογο!!!).

  μαριλίνα, φωνάζουμε αλλά δεν μας ακούνε.

  New, φοράω τα nike μου με την αερόσολα, ζώνομαι τις πιστόλες μου και έρχομαι. Αέρααααα!!! 🙂

  giramondo, πού είσαι βρε ψυχή; Ναι αυτό είναι ένα μπλογκ : ένα μπαλκονάκι. Φιλάρες! 🙂

 9. Derek said

  Αν ο μέσος* ψηφοφόρος, είχε τα σωστά κριτήρια θα είχαμε και σωστούς πολίτικους…

  Εγώ προσωπικά στις προηγούμενες εκλογές απείχα, και στις επόμενες θα είμαι έκτος Ελλάδας!

  Άλλωστε όπως λέει και το γνωστό «κινέζικό» ρητό «αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν το αποτέλεσμα θα είχαν βγει εκτός νόμου»

  (πάλι την έβγαλα απ’έξω την ουρά μου 😛 😛 😛 )

  * τι ηλίθια έκφραση :S

 10. «Αρκεί να κρατηθείς γερά γιατί σίγουρα μετά θα νοιώσεις την ανάγκη να πέσεις στο κενό.»
  Αν δεν τον σπρώξουμε εμείς, μέχρι και τον μαέστρο στα κρουστά της καρδιάς μας θα κάνει ο χαμένος. Όπως κάνει ότι νομίζει πως ψιχαλίζει σαν τον φτύνουμε…

 11. So_Far said

  Είχα την τύχη να περάσω από πολιτική νεολαία στα φοιτητικά μου χρόνια και μάλιστα να έχω και καθοδηγητική θέση. Έτσι γνώρισα πολλούς πολιτικούς πρώτης γραμμής τόσο ομοϊδεάτες μου αλλά και τους υπόλοιπους. Κάποια στιγμή σιχάθηκα τα πάντα και τα παράτησα , έχοντας βέβαια την πολύτιμη εμπειρία και το καταστάλαγμα που λέει ότι οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να απεμπολήσουν ( για να μην πω πουλήσουν και το ξεφτιλίσω τελείως ) τα πάντα για δύναμη και κυριαρχία. Το ψέμα πάει σύννεφο ακόμα και στα κομματικά όργανα, εκεί που τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι ειλικρινείς ακολουθώντας το «μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια». Με τη στάση τους οδήγησαν τους νεους μακριά από την πολιτική σκέψη δημιουργώντας μία αγέλη. Γιατί πέτυχαν να αποδείξουν ότι πολιτική σκέψη είναι η κομματική σκέψη. Με τον τρόπο τους ήξεραν να σου πουν ότι αν είσαι καλός και υπάκουος και πολλά άλλα θα πορκόψεις στον κομματικό μηχανισμό. Θα μπορούσα να γράψω πολλά αλλά προτιμώ να κλείσω με την ιερότητα που έχει ο Νόαμ Τσόμσκι και τη μαγκιά που έδειξαν πέρα από πολιτικές γραμμές οι νεολαίοι στο Παρίσι πριν από λίγο καιρό. Αυτά τα δύο είναι πραγματική πολιτική και μπορείς πια επειδή θα σου ξανάρθουν να τους το πεις κάτάμουτρα

 12. An-Lu said

  Πλήρες και τεκμηριωμένο! Με υπερκάλυψες!

 13. COSTANTINA said

  Derek, δεν είναι λύση ρε γαμώτο αυτό. Αν και πολύ θα ήθελα να απείχα μπας και γλιτώσω τέτοιες ενοχές. Τί λες για Βεργή; 😛

  Hmiaime, μόνος του θα πέσει αν καταλάβει το 1/100 από αυτά που γράφω, να είσαι σίγουρος. 🙂

  so far, ένα δεν κατάλαβα. Η πολιτική σκέψη είναι κομματική σκέψη; Θεωρείς δηλαδή ότι υπάρχει κόμμα που θα αντιπροσώπευε επάξια τις σκέψεις σου; Ειδικά λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα συμπεράσματά σου από τους πολιτικούς;

  alzap, welcome back!!! Η πραγματικότητα είναι όντως πιο εφιαλτική αλλά δεν ήταν σκοπός μου να τον πληγώσω. Ο σκοπός ήταν να τονίσω ότι δύσκολα θα έρθει κάποιος πολιτικός στην θέση μας εκτός αν το ρίξει στα ψυχοτρόπα :). Στα σίγουρα πάντως τίποτε δεν πάει χαμένο, να είσαι σίγουρος. 🙂

 14. alzap said

  Κι όμως είναι έτσι, όπως τα περιγράφεις, καλά στα περιέγραψε το φιλαράκι σου, καλύτερα τα επεξεργάστηκες εσύ.
  Φαντάζομαι πως αν διαβάσει ότι έγραψες θα πληγωθεί λιγάκι γιατί ίσως η πραγματικότητα να είναι λίγο πιο εφιαλτική απο ότι πίστευε, ίσως πάλι να χαρεί και να ανακουφιστεί λιγάκι αφού φαίνεται ότι οι τίμιες κουβέντες με τίμιους ανθρώπους ΕΧΟΥΝ νόημα.
  Λοιπόν μικρή μου, τελικά ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ ΣΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΣ ΖΩΗ
  🙂

 15. COSTANTINA said

  an-lu, τώρα σε είδα. Ευχαριστώ και καλημέρες! 🙂

 16. Ρε παιδιά ο πίθηκος έφυγε ή όχι; Άντε γιατί μας κλέβει και τα σχόλια…:)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: