X-PSILIKATZOY

ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΄ΜΑΙ

ΜΑΖΑΝΘΡΩΠΟΙ

Posted by Constantina Delimitrou στο Μαρτίου 27, 2006

Έχει κατά καιρούς ειπωθεί ότι οι άνθρωποι σκέφτονται κατά κοπάδια. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι οι άνθρωποι παρασύρονται και τρελλαίνονται ευκολότερα σε κοπάδια. Δεν μπορούσα ποτέ να το καταλάβω αυτό. Ας πούμε, δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω κακό σε άνθρωπο είτε ήμουν ανάμεσα σε ένα μαινόμενο πλήθος, είτε όχι. Δεν δέχομαι ότι ένας άνθρωπος μπορεί να επηρρεαστεί από την μάζα, μόνο στην περίπτωση που και όταν είναι μόνος του δεν έχει πρωτοβουλία, κρίση και προσωπικότητα.

Βλέπω καμμιά φορά τα πιτσιρίκια στο γήπεδο. Κάνουν πράγματα τόσο βίαια που είμαι σίγουρη ότι αν τα πιάσεις ένα ένα και τα συζητήσεις, θα έχουν μετανοιώσει. Οι γονείς τους, θα χτυπιούνται ότι τα παιδιά τους δεν έχουν καμμία σχέση με όλη αυτή την βία. Όμως είναι πανεύκολο να δεις ότι τα παιδιά αυτά, επηρρεάζονται από την μάζα ακριβώς όπως θα επηρρεάζονταν από οποιονδήποτε που θα το είχε σκοπό. Έχουμε εδώ κοντά έναν ποδοσφαιρικό σύνδεσμο. Πιτσιρίκια το πολύ μέχρι 18. Φανατισμένα, με κανένα άλλο ενδιαφέρον στην ζωή τους, που η μόνη συζήτηση που θα κάνεις μαζί τους θα είναι η αναπαραγωγή αυτών που τους έμαθαν, ακόμη και έξω από την μάζα.

Ουσιαστικά δεν έχουν διαφορετική ψυχολογία μέσα στο γήπεδο απ΄ότι έξω από αυτό. Η ψυχολογία της μάζας είναι λάθος πράγματα που πολλαπλασιάζονται και ισχυροποιούνται. Δεν είναι σωστά πράγματα που διαστρεβλώνονται στο πλήθος. Η μάζα έχει τεράστια δύναμη γιατί σου δίνει την δύναμη να κάνεις αυτό που δειλιάζεις να κάνεις μόνος. Ή που δεν ξέρεις ότι το ήθελες. Δεν έχει όμως την δύναμη να σε μετατρέψει σε κάτι που ποτέ δεν ήσουν. Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, μάλλον δεν γνωρίζει καθόλου τον εαυτό του ή έχει βρει μια πολύ καλή δικαιολογία.

Πέντε πιτσιρίκοι μια φορά είχαν συλληφθεί για τον βιασμό μιας δωδεκάχρονης. Ένας ένας ξεχωριστά ήταν μια χαρά παιδιά, είπαν οι αστυνομικοί. Μόνοι τους ίσως δεν θα το προσπαθούσαν. Η μάζα απλά τους έδωσε θάρρος και δύναμη. Είναι δηλαδή σαν να έχεις μπροστά σου έναν καταπληκτικό πιανίστα που δεν ήξερε ποτέ το ταλέντο του. Η μάζα είναι το πιάνο. Αν δεν το έπαιζε, δεν θα ήξερε ποτέ ότι είχε τέτοιο ταλέντο. Και θα είχε δίκιο να ισχυρίζεται το αντίθετο πριν το ανακαλύψει και ο ίδιος.

23 Σχόλια to “ΜΑΖΑΝΘΡΩΠΟΙ”

 1. mourning blade said

  ηλίθια απορία: μήπως γι’αυτό σε καιρούς δικτατορίας απαγορεύονται οι συναθροίσεις;;;;; το «ανήκειν» είναι μεγάλη αυταπάτη.

 2. καθόλου ηλίθια απορία. Στις δικτατορίες επιτρέπονται συναθροίσεις μόνο του καθεστώτος. Προτείνω το προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ «Ο θρίαμβος της θέλησης» της Ρίφενσταλ για ένα ανατριχιαστικό παράδειγμα χειρισμού της ψυχολογίας της μάζας των Ναζί.

 3. alzap said

  Σωστά!
  Γιατί όμως μόνο αρνητικά παραδείγματα;
  Οι «μάζες» έχουν αντισταθεί σε λαϊκά μέτρα, έχουν αντρέψει αυταρχικές εξουσίες, έχουν κάνει επαναστάσεις που άλλαξαν την ιστορική εξέλιξη.

 4. Ειναι διαφορετικο να συμμετεχεις στη μαζα οταν θες να διεκδικησεις κατι και ολο οταν γινεσαι μαζα.

  Μαζοποιηση και εθνος.Προβατα μεσα στην ιδια στανη…
  Μεγαλο θεμα…

 5. COSTANTINA said

  mourning, ακριβώς γι΄αυτό το «ανήκειν» έλεγα. Είναι ηλίθιο να θες να ανήκεις κάπου μόνο και μόνο για να μην είσαι μόνος. Για την δικτατορία, δεν το είχα σκεφτεί. Φαντάζομαι ότι κανέναν πάντως δεν θα συνέφερε όλη αυτή η δύναμη της μάζας να στρεφόταν εναντίον του, άρα λογικό. 🙂

  unique, δεν το ΄χω δει. Θα το ψάξω. 🙂

  alzap, έχεις δίκιο.Όμως το κείμενο ήταν για τα εγκλήματα των μαζών. Σαφώς και ένα αίτημα όταν έχει την δυναμική της μάζας ευνοείται.

  πρέζα, πολύ πολύ σωστός. Η μαζοποίηση δεν αποτελείται από άτομα. Αποτελείται από μαζάνθρωπους. 🙂

 6. J95 said

  Το IQ της μάζας ισούται με το IQ του πιο ηλίθιου μέλους της διαιρεμένο με το πλήθος των μελών.

 7. COSTANTINA said

  Μπα; Πιστεύουμε ξαφνικά σε κατασκευασμένους όρους όπως iq;
  😛

 8. βασίλης said

  Γιατί τόσο απόλυτοι ; αφού έχετε ζηλέψει όλοι εκείνο το φιλί στα δοδφράγματα του Παριδιού το Μαη του 68;

 9. Tolisbak said

  Με το μπαρδόν αλλά ανέπτυξες μια κοινοτοπία με αυτό το θέμα.
  Οι γονείς, το ξέρουμε όλοι, έχουν τρομερές αυταπάτες για τα παιδιά τους.

 10. COSTANTINA said

  Basili, δεν νομίζω ότι είμαι απόλυτη. Δεν ξέρω για ποιό φιλί λες.

  tolisbak, αναπτύσσω πράγματα που μου κάνουν εντύπωση. Αν είναι κοινοτυπίες, sorry, αλλά αυτά είναι.

 11. roxanne said

  Στην ομάδα ή μάζα όμως εκφράζεις κάτι που ήσουν εν δυνάμει και μόνος δεν το εξωτερίκευες ή κάτι που δεν είσαι αλλά παρασυρόμενος γίνεσαι; Λες πού κρυβόνταν αυτός ο εαυτός μου;Τι ωραία που είναι τώρα που τον εκφράζω μέσα στην ομάδα και αύριο και εκτός αυτής γιατί τώρα τον βρήκα, ή κάτι σε τρώει και κάποιες στιγμές λες τι κάνω;τι λέω πώς φέρομαι;Αλλά το ξεχνάς αργότερα υπό την επήρεια της ομάδας που σε κάνει να νιώθεις καλά.
  Πόσα ερεθίσματα πρέπει να παίρνει ένας άνθρωπος καθώς αναπτύσσεται για να μην έχει ανάγκη καμία ομάδα-μάζα για να μπορέσει να εκφραστεί ή να κρυφτεί;

 12. Βασίλης Ζαρείφης said

  Δε νομίζω ότι χρειάζεται θαρρος και δύναμη για τον βιασμό μιας δωδεκάχρονης. Νομίζω πώς η μάζα πολλαπλασιάζει την ορμή και ίσως τις ορμές αυξάνοντας τη ταχύτητα με την οποία μεταφέρεται ένα μικρό ερέθισμα όχι μόνο από το ένα μέλος στο άλλο αλλα παρακάμπτοντας στο μυαλό κάθε λογική διεργασία.Η αίσθηση του κινδύνου πυροδοτεί γρήγορες συναισθηματικές αντιδράσεις.Και επειδή οι άντρες συνήθως έχουν περισσότερο την αίσθηση του κινδύνου συγκροτούν ομάδες με βίαιες «αντιδράσεις» για τους ίδιους, βίαιες ενέργειες για τους υπόλοιπους.Είμαι φλύαρος μάλλον. Σόρρυ.

 13. chanana said

  Νομίζω ότι η έννοια της μάζας δεν υφίσταται πλέον – δείτε πόσο συχνότερα πέφτουν έξω οι δημοσκοπήσεις.
  Κυκλοφορούν εκατομμύρια σαρκοφάγα εγώ που όταν ενώνονται ή γίνεται πόλεμος ή γεννάται τέρας.
  Μπορεί ο καθένας μόνος του να μη βίαζε το κοριτσάκι, αλλά σίγουρα το ήθελε…

 14. Anonymous said

  Κοπάδια αγαπητή μου…. σωστά.. και το μόνο που μπορείς να κάνεις ειναι τα «αρμέγεις». Τι άλλο μπορείς να κάνεις με βόδια και πρόβατα..?

 15. alombar42 said

  Δεν έχει όμως την δύναμη να σε μετατρέψει σε κάτι που ποτέ δεν ήσουν.

  Σε όλα σύμφωνος και σε αυτό χειροκρότημα 🙂

 16. Anonymous said

  Ο πρώτος που μελέτησε επιστημονικά το θέμα της ψυχολογίας των μαζών είναι ο Γάλλος Γουσταύος ΛεΜπον (1841-1931) ο οποίος θεωρείται και από τους πρωτοπόρους της νεώτερης κοινωνιολογίας. Υπάρχει στα ελληνικά το κλασσικό βιβλίο του ‘Η ψυχολογία των μαζών‘ εκδόσεις Ζήτρος. Το συνιστώ, δεν είναι βαρειά κουλτούρα και αποκαλύπτει πολλά άπλυτα της Γαλλικής Επανάστασης που δεν την χώνευε αλλά την είχε πρόσφατη και την μελέτησε καλά. Καταλήγει σε ενδιαφέροντα αποφθέγματα π.χ ‘Οι μάζες είναι ελάχιστα ικανές για συλλογισμό αλλά πολύ ικανές για δράση‘

 17. COSTANTINA said

  Roxanne, μίλησα για τα κακά της μάζας. Σαφώς και έχει και πολλά καλά καθώς σου δείχνει πράγματα του εαυτού σου που ίσως δεν ήξερες. Αλλά η τελευταία σου πρόταση είναι πολύ σωστή. Γιατί τελικά είναι επικίνδυνο όταν ένας άνθρωπος δεν έχει πάρει τα κατάλληλα ερεθίσματα και προσπαθήσει να «ξεδώσει» μέσα από μια μάζα.

  Βασίλη, ίσως με τις λέξεις «θάρρος και δύναμη» να εννοούσα αυτό που λες. Ότι έτσι δηλαδή εξαφανίζεται η αίσθηση του κινδύνου. Να φλυαρείς όσο θες. Σ΄ευχαριστώ.

  Chanana, αυτό λέω. Σίγουρα το ήθελαν αλλά η μάζα τους έδωσε δύναμη και έγιναν απρόσωποι. Πράγμα που μικραίνει τις ενοχές.

  Ανώνυμε, η λέξη «κοπάδια» ήταν η μετάφραση της λέξης herds όπως την βρήκα σε μια έρευνα. Και μου φάνηκε ότι έπρεπε για το φαινόμενο αυτό. 🙂

  alombar, thanx 🙂

  anonymous, με την πρώτη ευκαιρία θα το διαβάσω. Σ΄ευχαριστώ.

  dead disney, ναι και μένα μου άρεσε ο όρος αυτός «μαζάνθρωποι». 🙂

  zardoz, δεν σε κατάλαβα καθόλου.

 18. mazanthrwpoi…..mmmmmm,,,,,,gia koita…..^^^^^^^^^^^^^^

 19. Anonymous said

  Ζαρντοz λεει:

  zardoz, δεν σε κατάλαβα καθόλου.

  λεω οτι η τηλεοραση
  απλα κ καθημερινα
  περνα μυνηματα .
  το οτι εκφρασαν οι πιτσιρικαδες
  τη σεξουαλικοτητα τους
  με βιασμο συνομιλικη τους,
  απο καπου το ειδαν το αντεγραψαν,

  σε καθημερινη προβολη ειναι οι
  βιασμοι κ πως να κανεις εναν
  τηλεοπτικα , αρα ποιος
  διδασκει προτυπα,
  η μηπως ειναι απο γειτονια βιαστων?
  δεν ξερω αν εγινα κατανοητος.
  αλλα αν χρειαστει
  θα το ξανεπιχειρησω.

  = Ζ =

 20. Anonymous said

  zaρντοz λεει:

  μηπως η μαζα βλεπει τηλεοραση ?
  μηπως η τηλεοραση εχει καθηλωσει
  την μαζα ?
  μηπως ,, οι παραγωγοι
  προγγραματων
  και διαφημιστικων ,,,
  καθοδηγουν πλεον
  το μεγαλο κομματι της μαζας
  γιατι που ξεραν οι πιτσιρικαδες
  να βιασουν , την 12χρονη
  τους τοπαν οι πατεραδες τους
  η’ …η ψιλικατζου της γειτονιας
  για την ιστορια,,,,

  ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ,, κριμα

  =Ζ=

 21. kapetanios said

  Μιας και με έστειλες εδώ θα κάνω πάλι ένα αρνητικό σχόλιο( εξάλλου δεν συνηθίζω να σχολιάζω θετικά λόγω του κακού μου χαρακτήρα) στην άποψη σου.
  Περιληπτικά λοιπόν
  Ο άνθρωπος δεν είναι μονοδιάστατος.
  Πολυσύνθετος είναι και η απλοποίηση που επιχειρείς σε οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα.
  Το » καλό» και το «κακό» συνυπάρχει κάθε στιγμή μέσα μας και το αποτέλεσμα αυτής της καθημερινής εσωτερικής μας πάλης δημιουργεί, σκιαγραφεί αν θέλεις την εικόνα μας και την «συνηθισμένη» συμπεριφορά μας.
  Στην περίπτωση λοιπόν της συμμετοχής μας σε μια μαζική εκδήλωση η «συνηθισμένη» συμπεριφορά μας διαφοροποιείτε δραματικά και παίρνει την μορφή μιας αγελαίας στάσης και συμπεριφοράς (μιας και ο άνθρωπος είναι έτσι κι αλλιώς ένα νομαδικό ζώο) . Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει ή να διατηρήσει την ψυχραιμία του κάτω από ακραίες συμπεριφορές της μάζας εκτός απ αυτούς( ελάχιστους) που είναι εκπαιδευμένοι να το κάνουν.
  Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο φέρνοντας παραδείγματα( που είναι έτσι κι αλλιώς άπειρα και γνωστά) ακραίων μαζικών συμπεριφορών ( σε καιρούς πολέμου αλλά και ειρήνης ) γιατί απ την μια θα με περάσεις για κανέναν γραφιά σενδονιών κι απ την άλλη νομίζω ότι έχεις καταλάβει την άποψη μου.
  Καληνύχτα σου 🙂
  «Ο κακός»

 22. Κακούλη, 😛 αυτό ισχύει για τους πολλούς, δεν αντιλέγω. Όμως επειδή το μπλογκάκι αυτό είναι δικό μου δεν έχω καμιά υποχρέωση να είμαι αντικειμενική και να αλλάξω την προσωπική μου άποψη που με λίγα λόγια συνοψίζεται στο ότι οι πολλοί είναι μαλάκες (βλέπε εκλογές). 😀

  Και ναι, συνεχίζω να πιστεύω ότι εγώ προσωπικά δεν πρόκειται ποτέ να παρεκτραπώ σε πράξεις που δεν θα έκανα εκτός μάζας. Εκείνοι που παρεκτρέπονται (πολλοί ή λίγοι) έχουν από πριν την προδιάθεση της βίας.

 23. kapetanios said

  Μα για μια κοινωνία των πολλών μιλάμε και πως αυτοί οι πολλοί γίνονται από μαλάκες πολύ μαλάκες( βλέπε εκλογές) 🙂
  Η προδιάθεση της βίας υπάρχει σε όλους.
  Εάν έχεις παιδιά είναι πολύ εύκολο να στο αποδείξω ;)( πολλά θα μπορούσες να κάνεις για χάρη τους)
  Άντε να σταματήσω την πολυλογία μου και να σου πω ακόμη μια καληνύχτα .
  Χάρηκα που τα είπαμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: