X-PSILIKATZOY

ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΄ΜΑΙ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

Posted by Constantina Delimitrou στο Μαρτίου 22, 2006

Θα ήθελα πάρα πολύ να σας γράψω άλλη μια αστεία ιστορία, να κάνουμε πλακίτσα όλη μέρα και όλα καλά. Μερικές μέρες όμως δεν γίνεται και μην με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Το μπλογκ αυτό δεν έχει να κάνει με το τί σας αρέσει, αλλά μόνο με το τί αρέσει/ πονάει/ προβληματίζει εμένα.

Σήμερα λοιπόν, με καίει αυτό :

Άνθρωπος και Κράτος. Κατά πόσο δηλαδή ένα κράτος όσο και αν το θέλει μπορεί να είναι ανθρώπινο. Γιατί παρόλο που αποτελείται από ανθρώπους, το αποτέλεσμα τείνει να είναι εξωφρενικά απάνθρωπο και ως ακόμη μια ειρωνία, να διατείνεται ότι λειτουργεί κατ΄αυτόν τον τρόπο, ακριβώς για να είναι ανθρώπινο. Θέλετε κι άλλη μια πιο απίστευτη ειρωνία; Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της κατάστασης, όχι επειδή έχουν κάποιο προσωπικό κέρδος αλλά διότι δεν βλέπουν άλλο τρόπο/ δεν θέλουν να αλλάξει/ δεν θέλουν να την ψάξουν ή τέλος, συμφωνούν ιδεολογικά με όλα αυτά. Μπέρδεμα δηλαδή.

Τα παραδείγματα άπειρα. Όταν ένας συνταξιούχος αναγκάζεται να ζει με 500 ευρώ, είναι μεν απάνθρωπο αλλά όλο αυτό γίνεται για να βοηθηθούν άλλοι τομείς και ο «συνάνθρωπος». Όταν μια γυναίκα έχει πρόβλημα υπογονιμότητας, δικαιούται ένα απειροελάχιστο ποσό από αυτά που θα χρειαστεί, ακριβώς επειδή αν της δίνονταν παραπάνω, δεν θα υπήρχαν χρήματα για να βοηθηθεί ένας άλλος τομέας / «συνάνθρωπος». Όταν τα ασφαλιστικά ταμεία δεν δικαιολογούν μια υπερεπείγουσα επέμβαση για κάποιον που δεν έχει τα χρήματα, (με αποτέλεσμα να πεθάνει ή στην καλύτερη να καταστραφεί οικονομικά) αυτό γίνεται για τον «συνάνθρωπο». Θα μπορούσα να συνεχίσω για μέρες.

Αντίστροφα, το κράτος δίνει άπειρα χρήματα ας πούμε, για χώρους αναψυχής, επιδοτήσεις, εξοπλισμούς, μισθούς στους άπειρους υπαλλήλους του. Που είναι ας πούμε, σημαντικά για τον «άνθρωπο», αλλά δεν είναι ακριβώς για τον άνθρωπο και για τις προσωπικές του ανάγκες, όταν δεν έχουν καλυφθεί βασικά πράγματα όπως τα παραπάνω. Αν την λέξη «άνθρωπος» την αντικαταστήσετε με την λέξη «λαός» (που δεν είναι τόσο της μόδας τώρα πια και έγινε «πολίτης»), ίσως όλα αυτά να σας φαίνονται πιο λογικά. Γιατί αναγκαστικά είμαστε μέρος ενός συνόλου που θέλουμε δεν θέλουμε θα υποστούμε «θυσίες» («λιτότητα» δεν είναι της μόδας) για το γενικό καλό.

Όταν όμως αυτό το γενικό καλό έχει γίνει τόσο πολύ γενικό, αρχίζω και αναρρωτιέμαι πόση μεγάλη πια είναι αυτή η γαμημένη η απόσταση από το κράτος και όταν κάποιος χρησιμοποιεί την λέξη «πολίτης» αν έχει καταλάβει πόσο μεγάλη διαφορά έχει από την λέξη «άνθρωπος». Η απόσταση αυτή όμως δεν είναι σταθερή. Μεγαλώνει και μικραίνει. Όσο πλησιάζουμε στην κάλπη είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το κράτος ενώ την επόμενη είμαστε μυρμήγκια.

Και τότε είναι, που αισθάνομαι ότι ζω στο ανέκδοτο με το μυρμήγκι και τον ελέφαντα. Μόλις φτάσουμε τόσο πολύ κοντά, το μόνο που κάνουμε είναι να φωνάζουμε: «Μήτσο, κεφαλοκλείδωμα»…

Advertisements

35 Σχόλια to “ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ”

 1. «Το μπλογκ αυτό δεν έχει να κάνει με το τί σας αρέσει, αλλά μόνο με το τί αρέσει/ πονάει/ προβληματίζει εμένα.»

  Σήμερα σκεφτήκαμε ακριβως το ίδιο, μικρή μου βιοπαλαίστρια! Εγώ, απλά, το είπα με περισσότερα λόγια.

  Την καλημέρα και την εκτίμησή μου (όπως πάντα)

 2. Λοιπόν, παρόλο που η ανατροφή μου δεν το επιτρέπει (διότι είμαι καλό κορίτσι σωστά μεγαλωμένο !) θα εκφραστώ ελεύθερα.. Ποιός απο αυτούς τους μλκες τους υπουργούς, κ.λ.π.,(συμπεριλαμβανονται και οι βουλευτές, κολιτσίδες υπουργών – βουλευτών και οι παρατρεχάμενοί τους) ξέρει πόσο πληρώνεις για ένα κιλό ντομάτες ; πόσο κάνει το εισητήριο του λεωφορείου (οταν, άμα και αφού έρθει !), πόσο πληρώνει κάποιος για να νοικιάσει ένα σπίτι 55 τ.μ. και …ο κατάλογος είναι ατελείωτος δυστυχώς !
  Οι «θυσίες» είναι για μας και μόνο. Δεν έχω δει (και αν έχει δει κανείς απο εσάς παρακαλώ να μου το πει – μου αρέσουν οι παρατηρήσεις, διορθώνομαι -) να μειώνεται (ας πούμε κατά 5%)ο μισθός κανενός υπουργού, βουλευτή κ.λ.π. κ.λ.π. μπάς και καλύφθει καμία τρύπα (και ξέρετε για τι μισθούς μιλάμε ; Τέλος πάντων για να τελειώνω η γαμημένη απόσταση κράτους και πολίτη είναι ας πούμε…. απο εδώ ως την Αμερική. !
  Α και καλησπέρα ! μην ξεχνάμε και τους καλούς μας τρόπους.

 3. Tolisbak said

  This post has been removed by the author.

 4. Tolisbak said

  This post has been removed by the author.

 5. Tolisbak said

  Οι υπουργοί, οι διευθυντές κλπ δεν έχουν κατέβει από τον ουρανό. Σε αυτή τη χώρα έχουν μεγαλώσει, τη νοοτροπία της μεταφέρουν, από το λαό έχουν εκλεγεί.
  Το κράτος είναι οι υπάλληλοι του, οι οποίοι τυγχάνει να είναι και πολίτες του.
  Όταν το κράτος δανειζόταν για να χαϊδεύει το λαό, αυτό άρεσε στο λαό. Τώρα που δεν υπάρχουν λεφτά λόγω της σπατάλης, φταίει το κράτος. Όταν διόριζε τον κάθε αμόρφωτο μαλάκα ήταν καλά. Τώρα που ο μαλάκας είναι κακός υπάλληλος και σας έχει γραμμένους δεν σας αρέσει.

  Με απλά λόγια: έχετε το κράτος που σας αξίζει γιατί τέτοιοι είστε και εσείς.

 6. tolisbak Συγγνώμη αλλά θα κάνω την εξής απλή ερώτηση : όλα εμείς τα κάναμε ; εσύ ζεις αλλού ;
  και άλλη απλή ερώτηση μας είπες εμέσως πλην σαφώς μαλάκες ή δεν κατάλαβα καλά ; και αν ναι πες μας τι έχεις κάνει εσύ και δεν συμπεριλαμβάνεσαι μεταξύ μας.

 7. Anonymous said

  tolisbak
  Δηλαδή για αυτή την καραμέλα που ακούω τόσα χρόνια «το ταμείο είναι μείον» ευθύνομαι εγώ;
  Εγώ διαχειρίζομαι το δημόσιο χρήμα,εγώ διορίζω τον κάθε κόπανο λίγο πριν τις εκλογές, εγώ «ταίζω» τον κάθε πστ δημοσιογράφο για να με υποστηρίξει;(ο κατάλογος είναι πολύ μεγάλος το σταματώ εδώ)
  sorry Κωνσταντίνα…

 8. Tolisbak said

  This post has been removed by the author.

 9. Tolisbak said

  Έχω λόγω δουλειάς πολλές επαφές με δημόσιες υπηρεσίες. Επικρατεί ένας παραλογισμός, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις δεν χρειάζεται Προεδρικό διάταγμα για να λυθεί. Μόνο κάποιοι εντός της όποιας υπηρεσίας να δραστηριοποιηθούν λίγο.

  Όπως και εσείς υπομένω την κατάσταση μιας και ζω σε αυτή τη χώρα, αλλά δεν κατηγορώ το κράτος όταν ο χ υπάλληλος μου λέει μαλακίες για να δικαιολογήσει μια μαλακία της οργάνωσης της υπηρεσίας που δουλεύει. Ούτε αυτός νοιάζεται για την όποια ταλαιπωρία μου, όυτε ο διευθυντής του. Αυτη την νοοτροπία της καφρίλας βέβαια την βλέπεις και στους ιδιώτες. Τέτοια είναι η ποιότητα του λαού μας.

  Εγώ έχω τα μειονεκτήματα του, αλλά δεν έχω αυτή την ελεεινή συμπεριφορά που έχουν πολλοί άλλοι συμπολίτες μας.

  (Δεν επεκτείνομαι σε παραδείγματα λόγω χώρου).

 10. COSTANTINA said

  Ρε σεις γράφτε όσο γουστάρετε και μην ζητάτε συγνώμες για τον χώρο.

  (όταν βρω χρόνο θα απαντήσω $%$##@@)

 11. Thank you constantina, tolisbak οι απόψεις διίστανται ευτυχώς. Πάλι καλά που δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις δεν θα είχε ενδιαφέρον ! Βέβαια εκτός απο μαλάκες μας είπες και κάφρους με ελεεινή συμπεριφορά αγαπητέ συμπολίτη αλλά νομίζω ότι μπορώ να το ξεπεράσω μιας και έχω την δικιά μου άποψη περί του θέματος..

 12. Aρα ΕΧΟΥΜΕ το κράτος που ΜΑΣ αξίξει.

  Παρόλα αυτά δεν γίνεται π.χ. το πρόβλημα της ανεργείας να μου το λύσει ο Χ υπουργός, υφυπουργός ο οποίος έμαθε στη ζωή του να σπουδάζει, να οδηγάει, να δουλευει, να τρώει, να πίνει, να γαμά ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ. Αν μου δείξετε έναν απο δαυτους να έχει μείνει άνεργος και να έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης να κάτσω να με πηδήξετε! Το αντίστοιχο θα έλεγα και για την οικονομία. Βάλαμε τον Καραμανλή, να βάλει τον Αλογοσκούφη να τα βάλουν με την άδεια τσέπη. Την έχουν δει πως είναι ποτε τους. Μη τρελαθούμε και εντελώς!

 13. COSTANTINA said

  Doll, μαλακία απάντηση σου έδωσα εκεί, αν μιλάς για τους κακοπροαίρετους έχεις δίκιο.Ότι να΄ναι διαβάζω ώρες ώρες. Έχω έναν πονοκέφαλο, άστα! 🙂

  Πατουσίτσα ακριβώς. Μιλώ για τα μικρά και τα ουσιαστικά. Τί να την κάνω την φιλική πολιτική όταν ο άλλος για να πάει να την ψηφίσει πρέπει να του πληρώνω λιμουζίνα με οδηγό! Και τόσα άλλα… 🙂

  Tolisbak, κατ΄αρχήν κάνε κάτι με το υφάκι σου αν θες να συζητήσουμε. Από ΄κει και πέρα, σαφώς και όλα αυτά που συμπεριλαμβάνει ο όρος «κράτος» είναι αποτέλεσμα αυτών που ψηφίζουμε ή που δεν διαμαρτυρόμαστε. Αυτό όμως δεν μας πάει απαραίτητα στο δικό σου αμέσως επόμενο βήμα «έχετε το κράτος που σας αξίζει γιατί τέτοιοι είστε και εσείς». Γιατί αν αυτή είναι η απόφασή σου, εσύ είσαι χειρότερος όταν αναγνωρίζεις κάτι τέτοιο και επαναπαύεσαι. Ή πολύ χειρότερα όταν απλά το καταδεικνύεις και κατακρίνεις όσους συζητούν γι΄αυτό.

  anonymous, ο tolisbak έχει ένα point, απλά δεν το πάει παρακάτω. Απλά «δείχνει» κάποια αίτια. Το θέμα δεν είναι όμως να απαξιώσουμε εμάς και να μοιρολατρήσουμε. Το θέμα είναι να καταφέρουμε το «κεφαλοκλείδωμα», ένας ένας ξεχωριστά.

  Πατουσίτσα, αν κατάλαβα καλά o tolisbak έχει ένα ιδιαίτερο στυλάκι, όμως δεν νομίζω ότι ήταν προσβλητικός. Ήθελε απλά να μας εντάξει στο θέμα κράτος-πολίτες και πόσο πολύ το ένα είναι αποτέλεσμα του άλλου. Πολλές φορές κάποιος χάνει το δίκιο του όταν δεν χρησιμοποιεί σωστές λέξεις γι΄αυτό και του το επισήμανα μπας και συνεννοηθούμε.

  Καλτσόβρακε είσαι σούπερ. Αυτό είναι το επόμενο βήμα. Δλδ, έγιναν όσα σκατά έγιναν αλλά αυτή τη στιγμή ο Χ υπουργός απολαμβάνει ένα είδος ζωής και αντίληψης που δεν έχει καμμία σχέση με εμένα και εσάς. Η απόσταση είναι χιλιάδες μίλια και πλέον ότι και να ψηφίσουμε η απόσταση αυτή δεν μικραίνει με τίποτε.

 14. Κωνσταντίνα ναι έχει ένα ιδιαίτερο στυλάκι μάλλον γι’αυτό τα πήρα sorry. Καλτσόβρακε τα είπες όλα. μα όλα !

 15. Mo5hP3t3r said

  Όταν ήμουν στο σχολείο θυμάμαι που είχαμε μόνο μλκες μίζερους καθηγητές και 2-3 που ήτανε διαμάντια. Όταν πήγα στο ΤΕΙ της Πάτρας τα ίδια: 2-3 καημένοι παλεύανε να μας μάθουνε 2 πράγματα και όλοι οι άλλοι τα ξύνανε. Όταν έκανα πρακτική στην Εθνική τράπεζα, από τους 20 υπαλλήλους της μονάδας μόνο 2-3 πάλι βγάζανε τη δουλειά και όλοι οι υπόλοιποι πέρνανε τηλέφωνο τους βουλευτές μπας και καταφέρουν να πάρουν καλύτερο κλιμάκιο. Έπειτα 8 μήνες στον ΟΤΕ (γραμματειακή υποστύριξη και όχι ακουστικό, γιατί τα ακουστικά δεν παιρνουν και πολύ χαμπάρι τι γίνεται στη διοίκηση) τα ίδια και πάλι, 2-3 να δουλεύουνε, να αγχώνονται και όλοι οι υπόλοιποι να πίνουν καφέ. Η Πάτρα σαν πόλη τα ίδια, 90% λαμόγια, μαλάκες, βολεμένοι, κωλοχαρακτήρες και 10% που δεν ξέρω αν ήταν όντως τόσο καλοί άνθρωποι, αλλά σε σύγκριση με την υπόλοιπη βρωμιά εγω τους έβλεπα διαμάντια. Στις Σπέτσες που πηγαινα για διακοπές τα ίδια. Στην Tellas που δούλεψα μετά τα ίδια. Οι συμμαθητές μου τώρα που μεγαλώσανε, τα ίδια. Η Ελλινική κοινότητα στο Bradford της Αγγλίας που είμαι τώρα, τα ίδια. Μόνο εγώ βλέπω ένα pattern εδώ? Αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα όμως, 90% μλκες και 10% ακόμα πιο μλκες να παλεύουν να μείνουν καθαροι μέσα στη βρωμιά. Περιμένω φυσικά και τα αποτελέσματα των εκλογών να είναι τα ίδια.
  Οπότε να θα συμφωνήσω οτι έχουμε το κράτος που μας αξίζει.
  Οπότε θα συμφωνήσω με τον talisback οτι στη χώρα της καφρίλας δεν περιμενω τίποτα άλλο από καφρίλα.

 16. alzap said

  Μεγάλη ιστορία άνοιξες Κωνσταντίνα. Εγώ θα συμφωνήσω με όσα γράφεις για τον απλούστατο λόγο ότι είναι αληθινά. Ισως όμως να μην είναι ολη η αλήθεια. Εγώ θα προσέθετα ότι κράτος πέραν, όσων ανέφερες, είναι κι αυτοί που δεν φαίνονται.( ισως ειναι ΚΥΡΙΩΣ αυτοι) π.χ μεγαλοεπιχειρηματίες, πολυεθνικές, τράπεζες. Αυτοί υπαγορεύουν πολιτικές και μέτρα και μάλιστα αφορολόγητα. Γιατί τους φόρους για τη λειτουργία αυτού του κράτους τους πληρώνουν, σχεδόν αποκλειστικά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί (άρα και οι δημόσιοι υπάλληλοι).
  Θα έλεγα λοιπόν, παρά τη δικαιολογημένη οργή μας πολλές φορές, οτι αντίπαλος δεν μπορεί να είναι κατα 80% ο δημόσιος υπάλληλος. Δεν ισχυρίζομαι ότι λες αυτό αλλά έχει προκύψει μια τέτοια αντίληψη γενικότερα, και τα ΜΜΕ ασμένως την ενισχύουν.
  Τέλος: «Οσο πλησιάζουμε στην κάλπη είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το κράτος ενώ την επομένη είμαστε μυρμήγκια» Ολα τα λεφτά σε αυτές τις τρεις γραμμές. 🙂

 17. Mo5hP3t3r said

  constantina postαρες την ώρα που το έγραφα και το είδα τώρα.
  Θα συμφωνήσω ότι ο καθένας πρέπει ν βάλει το λιθαράκι του και να κάνει ότι μπορεί. Από την άλλη όσους ξέρω που το κάνουνε, το κάνουνε μια ζωή χωρίς αποτέλεσμα και τους θεωρούν και οι υπόλοιποι κορόϊδα. Παρόλαυτα σκύβουν το κεφάλι και συνεχίζουν. Αυτό θα κάνουμε κι εμείς με τη σειρά μας και δεν θέλω να γίνομαι μοιρολάτρης αλλά το κόβω για αδιέξοδο….

 18. michelan said

  Θα ήθελα να μου βρει κάποιος ΕΝΑ(1) Μοντέλο Κράτους που θεωρεί οτι είναι ιδανικό.
  -Στις βόρειες χώρες που δεν έχουν τους εξοπλισμούς, υπάρχει περισσότερο Κράτος Πρόνοιας, αλλά έχουν βουλιάξει μέσα στον ρατσισμό, τον αλκοολισμό, και την πρέζα
  [στον βωμό του Κέρδους από την μια πλευρά και της απόλαυσης από την άλλη, της φυγής από την καθημερινότητα και της αναζήτησης του τέλειου και του ιδανικού].
  -Οι Πλούσιες Χώρες έχουν δημιουργήσει τους σύγχρονους «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ».
  Είσαι ελεύθερος να απολαμβάνεις τα πάντα, αλλά το Αόρατο Μαστίγιο [δάνεια, κάρτες, χρέη, Τεχνητή Ανεργία..]
  βαράει αλύπητα τον καθένα ώστε να μην μπορείς να δεις, όχι μόνο τον διπλανό σου αλλά ούτε τον ίδιο σου τον εαυτό.
  -Για τις σοσιαλοκομμουνιστικές και τις υπανάπτυκτες χώρες, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναφορά.
  Είναι αυτές που προσφέρουν ΑΚΟΜΗ τα φθηνά εργατικά χέρια, ώστε εμείς οι «Αναπτυγμένοι» να γλυτώνουμε τις εκκαθαρίσεις ενός Παγκοσμίου Πολέμου.

  {Στις USA όταν πάσχεις από ανίατη μορφή καρκίνου, το κοινωνικό τους σύστημα υγείας δεν σου παρέχει τα πανάκριβα φάρμακα τελευταίας γενιάς, γιατί είσαι τελειωμένος και θα επιβαρύνεις τα ταμεία οικονομικά…}.

  Ο μοναδικός Εχθρός του ΑΝΘΡΩΠΟΥ,
  είναι:
  η Εξουσία και η Ευδαιμονία
  του ΧΡΗΜΑΤΟΣ!!!

 19. Tolisbak said

  Αναφέρομαι στην νοοτροπία που έχουμε σαν λαός. Δεν σκεφτόμαστε ποτέ το σύνολο. Ποτέ. Το μόνο που ενδιαφέρει τον καθένα είναι το προσωπικό του όφελος και η ικανοποίηση του όποιου βίτσιου του. Το βλέπουμε παντού-από το πέταγμα των σκουπιδιών από το μπαλκόνι (γιατί θα κουραστούμε να τα κατεβάσουμε), ή το αυτοκίνητο (ας λερωθεί το περιβάλλον αρκεί το αυτοκίνητο μας να είναι καθαρό) την αγένεια στο super-market γιατί η ταμίας έκανε ένα λάθος, έως την αρχιτεκτονική (μαλάκες είναι ξένοι που έχουν επιτροπές τοπίων).
  Το κράτος στελεχώνεται από τέτοιους ανθρώπους γι’αυτό είναι έτσι. Και το κράτος ΔΕΝ είναι ο Καραμανλής γιατί κάποια στιγμή θα χάσει την εξουσία, οι μηχανισμοί του κράτους όμως θα μείνουν στη θέση τους.

  Επίσης μάλλον μόνο στην Ελλάδα είναι τόσο έντονη η παρουσία της συντεχνίας. Όοοοολοι οι κλάδοι γκρινιάζουν αλλά αυτοκάθαρση δεν γίνεται. Στα σχολεία έχουμε καθηγητές με ψυχολογικά προβλήματα αλλά οι συνάδελφοι τους δεν κάνουν τίποτα γι’αυτό. Μεταξύ των ιατρών υπάρχουν ανίκανοι αλλά τους προστατεύουν οι συνάδελφοι τους. Να προσθέσω πως ακριβώς λόγω της νοοτροπίας μας οι Έλληνες στις βαλκανικές χώρες θεωρούνται τα χειρότερα αφεντικά.

  Εγώ εκλέχτηκα στον σύλλογο του κλάδου μου, αλλά διαπίστωσα πως ο νέος πρόεδρος και οι εκλεγέντες γλείφουν τον….παλιό πρόεδρο ο οποίος είναι….άσε καλύτερα. Οι προτάσεις μου απλώς πέφτουν στο κενό.

  Εδώ μέσα μπορούμε να βάλουμε ένα λιθαράκι, αλλά ο μέσος κάφρος βασικά….χέστηκε.

  Επίσης ζητώ συγγνώμη αν έθιξα κάποιους.

  Michelan, αναφέρεσαι στο σήμερα και μόνο. Αύριο τα πράγματα θα είναι αλλιώς. Σου θυμίζω πως οι πρώην κομμουνιστικές χώρες εκτός από φτηνό έχουν και πολύ μορφωμένο εργατικό δυναμικό-σε αυτόν τον τομέα ο κομμουνισμός έκανε εξαιρετική δουλειά.

  Anonymous, ίσως να μην φταις εσύ, αλλά μάλλον φταίνε οι γονείς σου. Εγώ πάντως τους δικούς μου τους κατηγορώ κανονικότατα. Δεν τους αρέσει.

 20. COSTANTINA said

  Η συζήτηση έχει γίνει υπεργαμάτη!!!! (μόλις βρω χρόνο γμτ – λόγω ολυμπιακού με έχουν πρήξει οι πελάτες- θα απαντήσω. Να ΄στε καλά.

  🙂

 21. Όλα καλά, αλλά οι Κάφροι τι σας έφταιξαν ρε παιδιά;
  Οι άνθρωποι είναι φυλή της Αφρικής που στην πρωτόγονη οργάνωση της κοινωνίας τους είναι σαφώς ευτυχέστεροι από εμάς τους «πολιτισμένους».
  Οι κυρίες τους, δε, είναι πανέμορφες (πκηροφορία προς Λαμπρούκο).

 22. Mo5hP3t3r said

  Ρε tolisback μέσα στο μυαλό μου είσαι? Το χειρότερο παράπονο που είχα ήταν που στο πρώτο σπίτι μου στην Πάτρα ήταν που όλοι όσοι μένανε στην διπλανή πολυκατοικία πετάγανε σκουπίδια από τα μπαλκόνια τους στην πίσω αυλή του σπιτιού μου. Όταν μετακόμησα σε πολυκατοικία τα πράγματα έγιναν κάπως καλύτερα. Μερικοί πετάγανε τα σκουπίδια τους από τα μπαλκόνια αλλά όχι στη δική μου αυλή!

 23. COSTANTINA said

  Κατ΄αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν πιστεύω πως πίσω από όλα αυτά τα σκατά κρύβεται ένα πρόσωπο, όπως π.χ. Καραμανλής τώρα, Παπανδρέου πριν. Θα ήταν πολύ παιδικό να θεωρούμε ότι ένα πρόσωπο είναι ικανό να αλλάξει ή να επιβάλλει πράγματα ικανά να φτιάξουν ή να πηδήξουν μια χώρα. Το κράτος είναι ένας μηχανισμός και όπως είπε και o alzap, από πίσω του κρύβονται μερικά συμφέροντα που τραβούν τα σχοινιά στις μαριονέτες.

  Οπότε, άλλο αυτό και άλλο η νοοτροπία του κλασσικού, του μαλάκα του Έλληνα (καλοπερασάκιας, βολεψάκιας κ.τ.λ.).Ακόμα κι αν εκλείψει αυτό, όλα τα άλλα θα υπάρχουν (συμφέροντα κ.τ.λ.). Σαφώς όμως αν ο καθένας μας «κυνηγάει» λιγάκι παραπάνω τα στραβά που βλέπει ένα μεγάλο μέρος τους ίσως βελτιωθεί. [Π.χ. σαν πιτσιρίκι στην Γερμανία έμαθα να μην πετάω ποτέ σκουπίδια κάτω (βασικά λόγω προστίμου). Έτσι, ήταν αδύνατον μεγαλώνοντας να το κάνω, όχι για το περιβάλλον και για άλλους υψηλούς σκοπούς, αλλά γιατί μου είχε γίνει συνήθεια].

  Το θέμα όμως του ποστ ήταν κατά πόσο όλοι αυτοί (που σαφώς και δεν κινούν τα νήματα) που αναπαράγουν την εξουσία έχουν καταλάβει πόσο πολύ μακριά είναι από το αντικείμενο το οποίο «κυβερνούν». Ας πούμε πόσο κοντά είναι η ζωή μου από την ζωή ενός Υπουργού. Αυτό ήθελα να θίξω.

  Προτάσεις; Λυπάμαι, δεν έχω αρκετές. Ίσως για αρχή, θα πρότεινα αντί να κάνουμε απεργίες για να διεκδικήσουμε παραπάνω πράγματα για τους εαυτούς μας, να κάνουμε και καμμιά απεργία για να διεκδικήσουμε λιγότερα πράγματα για τους κυβερνώντες. Ένας βουλευτής ή υπουργός που δεν απολαμβάνει τόσο πολυτελή ζωή, ίσως τελικά να είναι μία κάποια λύση έστω για αρχή. Και δεν μιλάω για το «φαίνεσθαι»,(δηλ. να μην φαίνεται πλούσιος, αλλά να έχει κρυφούς λογαριασμούς σε όλες τις τράπεζες του κόσμου) μιλάω για την ουσία της κατανόησης της ζωής μας. Δηλαδή να μικρύνει η απόσταση ελέφαντας-μυρμήγκι. Ας γίνει ρε παιδιά, σκύλος – γάτα και βλέπουμε. 🙂

 24. Tolisbak said

  Ένα πρόσωπο μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, αλλά είναι πολύ πιο εύκολο να τα αλλάξει προς το χειρότερο. (Έχουμε και παραδείγματα αλλά δεν επεκτείνομαι για να μην θίξω πολιτικά κανέναν).

  Το πρόβλημα της απόστασης (αλλά μόνο αυτής) μάλλον οφείλεται στους επιχειρηματίες και λιγότερο στους πολιτικούς. Αν οι επιχειρηματίες (που είναι γνωστοί) θεωρούν πως μπορείς να ζήσεις με 600€, και εσύ (ή εγώ) το ανέχεσαι, γιατί να σε υπολογίζει το κράτος;

  Ντίνα, μάλλον δεν διάβασες το link που σου έστειλα παλαιόθεν. Αλλιώς θα έγραφες άλλα.

 25. Mo5hP3t3r said

  Μιλάς για το «Power Distance» μία από τις 4 διαστάσεις με τις οποίες το Geert Hofstede μελέτησε τις διαφορές μεταξύ πολιτισμών. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει λάβει σχετικά υψηλά σκορ στη συγκεκριμένη διάσταση. Ακόμα πιο δυστυχώς οι πολιτισμοί δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά σε μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ο κύριος λόγος είναι οτι ο πολιτισμός είναι ένα παγόβουνο και εμείς βλέπουμε μόνο την κορυφή του. Το 80% είναι κάτω από την επιφάνεια και όχι μόνο δεν το βλέπουμε, αλλά ακόμα και οι ίδιοι δεν μπορούμε να το αναγνωρίσουμε (Culture is learned and forgoten…).
  Επίσης οι άνθρωποι και οι πολιτισμοί δεν θέλουν να αλλάξουν γιατί φοβούνται αυτό που δεν γνωρίζουν. Μια άλλη διάσταση που παίζει μεγάλη σημασία σε αυτό είναι το «Uncertainty Avoidance» (πάλι σύμφωνα με τον Hofstede), το κατα πόσο δηλαδή τα μέλη μας κοινωνίας ενδέχεται να αποφύγουν το ρίσκο ή οχι. Δυστυχώς όμως και σε αυτή τη διάσταση η Ελλάδα έχει πάρει ψηλά σκορ.
  Οπότε… δεν βλέπω και πολύ μέλλον στην υπόθεση.

  Υ.Γ.1 Όπου λέω πολιτισμός αναφέρομαι στην κουλτούρα ουσιαστικά, αλλά δεν μου κολλάει η λέξη με τίποτα.
  Υ.Γ.2 Αν δεν βαριέστε πάρτε 2-3 Links όπου θα βρείτε και ακριβώς τη βαθμολογία που έχουμε πάρει. Όμως ΠΡΟΣΟΧΗ, τα αριθμιτικά αποτελέσματα δεν αποτελούν την αλήθεια παρά μόνο rough indicators της πραγματικότητας. Επίσης η έρευνά του έγινε μεταξύ 1967 και 1973 και μερικά πράγματα έχουν αλλάξει.

  http://www.geert-hofstede.com/
  http://www.geert-hofstede.com/hofstede_dimensions.php (όλα τα σκορ αριθμητικά)
  http://feweb.uvt.nl/center/hofstede/index.htm

 26. Mo5hP3t3r said

  Σορρυ ξέχασα να βάλω το «@constantina» στην αρχή… Απλά το λέω για να μην παρεξηγηθώ..

 27. COSTANTINA said

  Γμτ δεν προλαβαίνω!!! 😦

 28. chanana said

  Σήμερα πήρα τη σύνταξη του πατέρα μου. Ηταν χαρούμενος που πήρε αύξηση: 760 ευρώ παίρνει. Είναι τα μόνα χρήματα που έχουν με τη μητέρα μου. Πριν ανέβω στο σπίτι τους να τους τα δώσω είδα τα κοινόχρηστα: 165 ευρώ!
  Ο πατέρας μου είναι άρρωστος, εδώ και λίγο καιρό δεν μπορεί να περπατήσει, οι γιατροί όταν τους ρωτάω τι να κάνουμε μου δίνουν να τους δώσω βιταμίνες και αντικαταθλιπτικά χάπια. Η μητέρα μου είναι κι αυτή άρρωστη, αλλά τον φροντίζει. Τα βράδια δεν κοιμούνται, κοιτάζουνε την απέναντι οικοδομή και περιμένουν την αυγή, τότε μόνο μπαίνει ο ήλιος στο σπίτι.
  Εγώ πριν από λίγες μέρες έμεινα άνεργος, η γυναίκα μου κάνει μεροκάματα από ‘δω κι από ‘κει. Δεν έχω πει σε κανέναν ότι δεν έχω πια δουλειά.
  Και ξέρετε τι σκέφτομαι; Τα λεφτά της κηδείας του πατέρα μου! Και λέω: όταν και τον θάνατο τον έχουν καπαρώσει, δεν είναι ηλίθιο να ψάχνεις για απαντήσεις από κυβερνητικά μοντέλα;
  Σας τα λέω όλα αυτά, διότι δούλευα ως σύμβουλος υπουργού (μην τρομάζετε, δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο ακούγεται)κι έπαιρνα καλά λεφτά. Για να διατηρήσω, όμως, τη θέση μου θα έπρεπε να δεχόμουν μια μαλακιούλα και είπα «σιγά, μωρέ, η ζωή είναι μικρή για συμβιβασμούς». Τώρα μου φαίνεται ακόμα μικρότερη.
  Φαντάζομαι ότι στην επόμενη δουλειά μου θα κάνω ότι μου λένε… Είδατε;

 29. Anonymous said

  ΖΑΡΝΤΟΖ ΛΕΕΙ:

  ΑΓΑΠΗΤΗ CONSTANTINA,
  Στο θεμα θα συμφωνησω με τον
  αυθαδη tolisbak ,και αλλους
  επιμερους, δεν εχεις σχεση ,
  με την ζωη των πολιτικων
  και οι περρισοτεροι δεν εχουμε,
  αν εξετασει καποιος
  των συνολο (παραδειγμα) των βουλευτων
  θα ανακαλυψει οτι περιπου
  το οι μισοι και , ειναι απο πολλων
  χρονων οικογενειων που
  τα εδρανα της βουλης τα δηλωνουν
  στα Ε-9 στην εφορια απο προπαππου τους

  τα πιο νεα τζακια καφριλας της
  λεγομενης αρχουσας ταξης,
  π.χ. Π ΚΑΜΜΕΝΟΣ, Γ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ,
  και αλλοι διαφοροι τοχω ξαναπει
  φπα δεν πληρωνουν, σπιτια 900
  τμ διατηρουν, κλπ κλπ

  τελος παντων πολλα βρωμικα μπορουμε να πουμε,,

  π.χ. οι αυλικοι δημοσιογραφοι
  του συστηματος τυπου Γ ΤΡΑΓΚΑΣ,
  το κοτερο το σουλατσαρει στην
  μαρινα πριν το φλοισβο ,
  και για ναναι σενιο
  διαθετει κ προσωπικο
  απο φιλιππινες
  τους εργαζομενους στην εφημεριδα
  πουχει ,, παει καιρο πουχουν να δουν ευρα.

  δεν ειμαστε απλα καφροι,,
  κ δεν ειναι τα σκουπιδια το μονο,

  την χαμενη αξιοπρεπεια του συνταξιουχου
  για τα γαμησια των τελευταιων
  40 χρονων που πληρωνε ,
  πως να του εξηγησεις
  οτι το συστημα στο συνολο
  οταν ανακαλυψε περιπου τελη δεκαετια
  του ογδοντα
  του ελληνα(εργαζομενου στις τραπεζες) οι αποταμιευσεις τοτε
  ηταν καποια τρις κ βαλε ,,,,

  κοιταξαν να του τα φανε μεσω χρηματιστηριου, κ το καταφεραν
  τα λαμογια και οι πολιτικοι
  Μειναν απ εξω ,,, ?
  οχι βεβαια .
  τι μενει,,,?

  το χρημα στα ταμεια του ΙΚΑ
  ΤΣΑ ΤΕΒΕ ΤΣΜΔΕ Κ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ
  μετρητα που πληρωνε ο καφρος ΛΑΟΣ
  κ ειχαν εν μερει , με τους αγωνες τους
  καταφερει να κατοχυρωσουν,
  με αγωνες ,

  ΤΑ ΠΑΙΞΑΝ Κ ΤΑ ΧΑΣΑΝ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
  ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ ΤΑ ΚΟΘΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ
  ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΓΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

  «ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΗΤΑΝΕ
  ΣΤΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ»

  ΦΑΓΑΝΕ ΦΑΓΑΝΕ ΦΑΓΑΝΕ ……

  και ακομα τωρα το κανουν
  με τις καρτες , τα δανεια κλπ
  υποθηκευοντας τον καφρο λαο μας
  με χοντρες αλυσιδες ,,,, πουναι
  απο πλαστικο χρημα κ δεν σπανε.
  στον αιωνα τον απαντα .

  και τη ναπεις στον ελληνα εργαζομενο
  κ τον ελληνα βιοτεχνη που περνουν
  απο 350 (παιρνει ο πατερας μου)
  μεχρι 790, , γιατι κυριες κ κυριοι
  το 78% των συνταξιουχων εκει
  παιρνουν στατιστικα αν τους
  βαλεις ολους μαζι επι 12μηνες + δωρα
  δεν ειναι ουτε το 1 τις εκατο του προυπολογισμου.

  αφου βρε μ—–α ΙΠΠΟΜΠΕΡΕ
  ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ . ποιος ταφαγε?
  αφου και εσυ τοτε το ογδοντα
  στην εταιρια
  που φαγε τα περρισοτερα δουλευες
  και αλλα πολλα μαζι μα τους
  πρασινοταγματαρχες λιγουρηδες
  και ταλλα παιδια των οικογενειων
  που τα σπουδασαν στο IVY LEAGYE
  (YALE ,HARVARD, κ δε συμμαζευεται)

  Γι αυτο καλη μου CONSTANTINA

  TI τα θελεις και σκαλιζεις
  αφου εισαι διαθετειμενη την επανασταση σου μεχρι αυτο το μπλογκ
  να την κανεις (ετσι εχεις δηλωσει προσφατα).

  Και ολοι οι υπολοιποι τι σκοπο εχετε,
  ερωτω ?

  γιατι ο μητσος(το μυρμηγκι)
  κανει κεφαλοκλειδωμα σεναν ελεφαντα
  με τα υπολοιπα τα μυρμηγκακια να φωναζουν απο τις κερκιδες,

  ΔΩΣΤΟΥ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ…
  ΤΙ……?

  ΑΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΣΦΑΞΕΙΣ , ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ
  ΑΠ ΑΡΧΗΣ………ΔΕΝ……………..

  = Ζ Α Ρ Ν Τ Ο Ζ =

 30. alzap said

  Εγώ πάντως θα (ξανα) διάβαζα δύο και τρεις φορές το σχόλιο του chanana.Για να μου θυμίζει πόσο εύκολα μπορώ να γίνω τζάμπα μάγκας…

 31. alzap said

  Φίλε chanana ευχαριστώ και καλή δύναμη.

 32. το πιο παγερό απ όλα τα παγερά τέρατα λέγεται «κράτος»

  και όχι δεν μπορεί ένα παγερό τέρας να είναι ανθρώπινο

  αλλά αυτά είναι δεδομένα … αν τα ξαναβάζουμε στο τραπέζι της συζήτησης σημαίνει πως μάλλον δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε κάποια συμπεράσματα

  αλλά ακόμα?

 33. Marialena said

  Καλημέρα! Νομίζω πως η Ελλάδα στραγγαλίζει τα παιδιά της και όσα δεν στραγγαλίζονται με την πρώτη, έχουν και πολλές άλλες ευκαιρίες μέχρι να αποδημήσουν εις Κύριον! Έλλας, Ελλήνων ασφυκτιούντων! Μ.

 34. COSTANTINA said

  Tolisbak, ναι τώρα που το λές ένα πρόσωπο μπορεί να κάνει μαλακία, αλλά ας το αφήσουμε εδώ για ευνόητους λόγους.Για την απόσταση, αν οι επιχειρηματίες θεωρούν πως μπορώ να ζήσω με 600ευρώ, ότι και να κάνω δεν έχω δύναμη να τους αλλάξω γνώμη γιατί πολύ απλά είναι τεράστια η απόσταση ακόμη και από τους μεσάζοντες (πολιτικούς). Αν και τώρα που το σκέφτομαι, ίσως αυτή η απόσταση να είναι κατασκευασμένη για να παίρνονται όλο και πιο απάνθρωπες αποφάσεις. Μην μου την λες για το λινκ που έδωσες. Αν μιλάς γι΄αυτό με τον Τσόμσκι και την αναδρομή στην παιδεία, ήταν πολύ κουραστικό και κατάλαβα λίγα. Αυτό που μου έμεινε ήταν η νοοτροπία που είχε εμφυτευτεί στους εργάτες «i’m a miner and i’m proud». Κουφάθηκα, αλλά δεν κατάλαβα πολλά πολλά. Συγνώμη, ε; (btw,μ΄αρέσει που έχεις πράγματα να πεις και δεν βιάστηκα να παρεξηγήσω το στυλάκι σου).

  mo5etc, αυτό είναι το θέμα : «Επίσης οι άνθρωποι και οι πολιτισμοί δεν θέλουν να αλλάξουν γιατί φοβούνται αυτό που δεν γνωρίζουν». Από ακριβώς αυτή την πρόταση ξεκινούν όλοι μου οι προβληματισμοί. Και γμτ δεν είναι ότι δεν υπάρχουν προτάσεις, είναι ότι όντας εξαθλιωμένοι φοβόμαστε μην χάσουμε και αυτά που έχουμε. Που είναι ανθρώπινο και το καταλαβαίνω. Αν δεν έγραφες όλο αυτό δεν υπήρχε περίπτωση να φανταστώ ότι κάποιοι έχουν «μετρήσει» αυτήν την απόσταση. Είσαι θησαυρός και σ΄ευχαριστώ πολύ για τα λινκς. 🙂

  Chanana, ίσως το ουσιαστικότερο σχόλιο σε αυτό το κείμενο. Εύχομαι τα καλύτερα και πολύ πολύ κουράγιο. Ξέρεις, οι εκπτώσεις που κάνουμε καμμιά φορά για να επιβιώσουμε δεν είναι απαραίτητο να έχουν «κόστος» στην αξιοπρέπειά μας αν έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη. Αρκεί να ξέρεις να διαχωρίζεις μέσα σου το σωστό από το λάθος και όταν φτάσεις σε σημείο που δεν έχεις ανάγκη να το καταδυκνείεις. Σ’ ευχαριστώ πολύ και σου εύχομαι καλή δύναμη και υγεία για τους γονείς σου.

  Zardoz, είχα πει ότι αν είναι να πολεμήσω με την κυριολεκτική έννοια του όρου, δεν σκοπεύω να το κάνω παρά μόνο μέσα από εδώ. Άλλο αυτό, και άλλο οι κοινωνικοί αγώνες. Σε όλα αυτά που λες έχεις δίκιο αλλά δεν μπορείς να γνωρίζεις με ποιό τρόπο ο καθένας μας «πολεμά» εκτός από αυτά που γράφουμε σε αυτό το μπλογκ.

  Alzap, είδες τί εύκολο είναι να κάνουμε ακαδημαικές συζητήσεις και αναλύσεις και πόσο δύσκολο είναι όταν κάποιος τα ζει; Τσάμπα μάγκας κι εγώ φιλαράκι σήμερα.

  Καλημέρες. 🙂

 35. COSTANTINA said

  manifesto, για μένα τίποτε δεν είναι δεδομένο. Προσπαθώ δηλαδή. 🙂

  marilena, ακριβώς μωράκι. Καλημέρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: