X-PSILIKATZOY

ΕΙΜΑΙ Ο,ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΄ΜΑΙ

 • --------
 • Σελιδοδείκτης

 • Εγγραφή

 • Συμπληρώστε το mail σας για να λαμβάνετε εκεί τις ενημερώσεις του blog.

  Μαζί με 648 ακόμα followers

 • Kaltsovrako @ flickr

 • Τρέντι κλικς!

 • SheBlogs!

  SheBlogs!
 • RSS SheBlogs Feed

  • Έφτασε η εποχή για να φροντίσετε τα ξύλινα έπιπλα κήπου Σεπτεμβρίου 14, 2017
   Λατρεύουμε τα ξύλινα έπιπλα κήπου και τα χαιρόμαστε όλο το καλοκαίρι, τώρα που φθινοπωριάζει όμως πρέπει να τα φροντίσουμεThe post Έφτασε η εποχή για να φροντίσετε τα ξύλινα έπιπλα κήπου appeared first on SheBlogs.eu. […]
   Μαίρη Χαρίσκου
  • Pesto alla Genovese, το πέστο της Tiziana Σεπτεμβρίου 8, 2017
   Φτιάχνουμε Γενοβέζικο πέστο! μια αυθεντική ιταλική συνταγή που εκτός από βασιλικό, μυρίζει μεσόγειο σε όλο της το μεγαλείο!The post Pesto alla Genovese, το πέστο της Tiziana appeared first on SheBlogs.eu.
   Giannis Charpantidis
  • Σπουδή πάνω στο κρητικό πιλάφι Σεπτεμβρίου 6, 2017
   Το κρητικό πιλάφι είναι ένα τα πιο γνωστά πιάτα της κρητικής κουζίνας και η Καλλιόπη το μαγειρεύει με βασικό συστατικό το άρωμα των παιδικών της αναμνήσεωνThe post Σπουδή πάνω στο κρητικό πιλάφι appeared first on SheBlogs.eu. […]
   Kalliopi Fountoulaki
  • Παντζάρια σε βάζο Σεπτεμβρίου 1, 2017
   Σκεφτήκατε ποτέ να διατηρήσετε παντζάρια σε βάζο για να έχετε έτοιμη σαλάτα ή μεζέ οποιαδήποτε στιγμή;The post Παντζάρια σε βάζο appeared first on SheBlogs.eu.
   Μαίρη Χαρίσκου
  • Τι είναι τα hashtags, πώς και που τα βάζουμε στο Internet Αύγουστος 28, 2017
   Ακόμα κι αν δε ξέρεις τι είναι τα hashtags, σίγουρα έχεις δει στην τηλεόραση τις περίεργες λεξούλες με το καγκελάκι. Ας δούμε τι είναι τα hashtagsThe post Τι είναι τα hashtags, πώς και που τα βάζουμε στο Internet appeared first on SheBlogs.eu. […]
   Μαίρη Χαρίσκου
  • Πιτιά Καρπάθου Αύγουστος 25, 2017
   Ξέρεις τι είναι τα πιτιά Καρπάθου; Εγώ όχι. Αλλά ξέρει η αναγνώστρια μας η Άννα και μας στέλνει τη συνταγή της για να μάθουμε και να τα δοκιμάσουμεThe post Πιτιά Καρπάθου appeared first on SheBlogs.eu.
   Μαίρη Χαρίσκου
  • Πως να κρατήσεις τους φίλους σου όταν αποφασίσεις να κάνεις παιδάκι Αύγουστος 22, 2017
   Όταν αποφασίζεις να κάνεις ένα παιδάκι η ζωή σου αλλάζει. Αν δε θέλεις να αλλάξουν και οι φίλοι σου, θα πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι κάποια πράγματαThe post Πως να κρατήσεις τους φίλους σου όταν αποφασίσεις να κάνεις παιδάκι appeared first on SheBlogs.eu. […]
   Μαίρη Χαρίσκου
  • Μεσογειακή μελιτζανοσαλάτα Αύγουστος 22, 2017
   Πειράζουμε τη μελιτζανοσαλάτα για να της προσθέσουμε μέσα κι άλλες καλοκαιρινές γεύσεις για να ξεφύγει από τα συνηθισμέναThe post Μεσογειακή μελιτζανοσαλάτα appeared first on SheBlogs.eu.
   Μαίρη Χαρίσκου
  • Φτιάξε Μπακάλικα Πικάντικα Πιπεράκια σε βάζο Αύγουστος 20, 2017
   Γέμισαν οι λαϊκές αγορές με μικρά , πράσινα, πικάντικα πιπεράκια! Πάμε να φτιάξουμε πικάντικα, μπακάλικα πιπεράκια σε βάζα για να έχουμε για όλη την επόμενη χρονιά.The post Φτιάξε Μπακάλικα Πικάντικα Πιπεράκια σε βάζο appeared first on SheBlogs.eu. […]
   Μαίρη Χαρίσκου
  • Τι είναι η κατηγορία Go Social – Φτιάξε καφέ Αύγουστος 19, 2017
   Το σκεπτικό μου πίσω από τη δημιουργία της κατηγορίας Go Social του SheBlogs. Τι σκέφτομαι και γιατί την δημιούργησα.The post Τι είναι η κατηγορία Go Social – Φτιάξε καφέ appeared first on SheBlogs.eu.
   Μαίρη Χαρίσκου

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΕΣ ΛΙΓΩΝ ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ

Posted by Constantina Delimitrou στο Νοέμβριος 13, 2005

Είχα διαβάσει κάποτε, μια συνέντευξη ενός πολύ περίεργου συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας. Ο λόγος που τον είχα ψάξει (αν και πια δεν θυμάμαι τ΄όνομά του), ήταν γιατί πίστευε πως το τελευταίο του βιβλίο εικονικής πραγματικότητας, θα μπορούσε να γίνει πράξη. Γενικά, τρελλαίνομαι για ότι έχει να κάνει με επιστημονική φαντασία, έχω διαβάσει σχεδόν όλα τα βιβλία του Ι. Βέρν και έχω δει όλες μα όλες (καραγουστάρω b movies), τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Κυριολεκτικά, υπήρχαν μέρες, που έβλεπα πέντε και έξι ταινίες στην σειρά (αυτά, για να καταλάβετε την ανάγκη μου για «αποδράσεις» και «ταξίδια»). Γράφω εδώ, την κεντρική ιδέα, γιατί μετά από τόσα χρόνια, συνεχίζω και το σκέφτομαι διαρκώς, αν και μου είχε φανεί τότε, αρκετά πεζό και άσχημο.

Ήταν περίπου ένα είδος μάτριξ, αλλά με διαφορετική πλοκή και διαφορετικές αιτιάσεις για το αποτέλεσμα. Λοιπόν, υποστήριζε ο κύριος αυτός, ότι το σώμα μας, είναι μια βρώμικη, ταλαίπωρη μηχανή. Ότι είμαστε αναγκασμένοι, να περνάμε όλη αυτή την βρώμικη διαδικασία της τροφής, της πέψης και γενικά των βιολογικών διαδικασιών, τις περιπέτειες της υγείας μας, μόνο και μόνο για να επιβιώσουμε και να εξασφαλίσουμε ενέργεια. Θεωρούσε λοιπόν, ότι αν μπορούσαμε να «γδύσουμε» τον άνθρωπο από όλες αυτές τις διαδικασίες, θα είχαμε έναν ελεύθερο άνθρωπο.

Το μόνο που χρειαζόταν, κατά τον συγγραφέα, ήταν τα λίγα γραμμάρια του εγκεφάλου μας και ένας ηλεκτρονικός κόσμος με τον οποίο θα συνδέονταν οι νευρικές απολήξεις μας. Δεν θα υπήρχαν φτωχοί και πλούσιοι, δεν θα υπήρχε λόγος εργασίας με την έννοια της επιβίωσης, δεν θα υπήρχαν όμορφοι, άσχημοι, χοντροί, κοντοί. Χρησιμοποιώντας ωστόσο, ένα πολύπλοκο διάλυμα στο οποίο θα διατηρούσαμε τους εγκεφάλους, θα παρέτεινε την ζωή μας, μερικές εκατοντάδες χρόνια.

Υποστηρίζοντας λοιπόν στο βιβλίο του, ότι όλα αυτά είναι βατά, απάντησε σε μερικές λογικές ερωτήσεις στην συνέντευξη. Στο θέμα ηδονές και απολαύσεις, υποστήριξε ότι αυτά είναι αποτελέσματα ερεθισμάτων. Ακόμα και η σεξουαλική μας ζωή μπορεί άνετα, με τα κατάλληλα ερεθίσματα να είναι πολύ καλύτερη (δεδομένου ότι τα ερεθίσματα θα ήταν ουσιαστικά η εκπλήρωση οποιασδήποτε φαντασίωσης) . Στο θέμα αγάπη και προσωπικών σχέσεων, απάντησε ότι οι σχέσεις αυτές, θα είναι ουσιαστικότερες, γιατί δεν θα έχουν τα «φίλτρα» της εμφάνισης, της ηλικίας, της κοινωνικής θέσης, οπότε θα είναι αγνότερες.

Φυσικά, για να γίνουν όλα αυτά πράξη, βάζοντας στο όλο σχέδιο και την αναπαραγωγή και την συντήρηση του «εικονικού κόσμου» κάποιοι άνθρωποι θα ζούσαν «φυσικά», για κάποια χρόνια και μετά από μία συγκεκριμένη ηλικία θα «γδύνονταν» από το φυσικό τους σώμα. Έτσι, όλοι θα είχαμε επαφή με το φυσικό περιβάλλον και θα νοιώθαμε περισσότερη ευγνωμοσύνη για την «μετάβαση» αυτή.

Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση, ήταν η κεντρική ιδέα του όλου σχεδίου. Ότι δηλαδή, θα ήταν μία καλή λύση για να φτάσει ο άνθρωπος κοντύτερα στην ευτυχία. Μέσα από μία τέτοιου είδους «ζωή» και ελεύθεροι από καταναγκαστικές πράξεις επιβίωσης, προβλήματα, άγχος, θα μπορούσαμε να γίνουμε όλα αυτά που ποτέ δεν μπορούσαμε. Ο συγγραφέας, την ελευθερία την όριζε ως εξής : «Γνώση, Μάθηση, Παιχνίδι, Δημιουργία». Έννοιες που λίγοι από εμάς τις έχουμε αγγίξει και λίγοι τις ζούμε ή έχουμε την ελευθερία να τις αξιοποιήσουμε.

Η εικονική μου ζωή λοιπόν, θα ήταν χτισμένη σε ένα ξύλινο σπιτάκι δίπλα σε μια λίμνη και θα είχα δίπλα της, έναν δικό μου ζωολογικό κήπο με όλα τα ζώα του κόσμου. Στο χιονισμένο χωριό δίπλα, θα έμεναν όλοι οι συγγενείς και φίλοι μου, ενώ θα έρχονταν σχεδόν κάθε βράδι όλοι για παρέα. Θα έβλεπα ταινίες, θα διάβαζα, θα έπαιζα παιχνίδια με την οικογένειά μου και θα άκουγα μουσική όλη μέρα, πολύ δυνατά. Το βράδι, δεν θα κοιμόμουν ποτέ και το πρωί, θα χωνόμουν στα σκεπάσματα και θα χουζούρευα με αγκαλίτσες. Θα ταξίδευα όσο συχνά θα ήθελα και θα επισκεπτόμουν όλες τις χώρες του κόσμου.

Για να γίνουν όλα αυτά, που ποτέ δεν έχω κάνει, θα χρειαζόμουν πέντε κερδοφόρα λαχεία, τρεις κληρονομιές και τεράστια τύχη. Αλλά μπορεί και να πέθαινα από μία οποιαδήποτε ανίατη ασθένεια, πριν τα πραγματοποιήσω.

Για να γίνουν όλα αυτά, ίσως σε λίγο να φτάνει, να βγούμε από το σώμα μας, για να γίνουμε πάλι άνθρωποι.

Advertisements

9 Σχόλια to “ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΖΩΕΣ ΛΙΓΩΝ ΓΡΑΜΜΑΡΙΩΝ”

 1. Maiandros said

  Άντε και διατηρηθήκαμε άλλα 200 χρόνια σε μορφή εγκεφαλικής γλάστρας και ζούσαμε και όλες μας τις φαντασιώσεις (έστω εικονικά). Ξέρεις τι βαρεμάρα είχε να πέσει;

 2. Maiandros said

  Θα αρχίζαμε να ρίχνουμε λάσσο με τα ηλεκτρόδια προς τις άλλες γυάλες μπας και αποκτούσε λίγο νόημα η επίπλευσή μας…

 3. funEL said

  ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΤΥΡΟΠΙΤΑ.
  ΟΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 342.90872.375Η.640.089,2 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΛ ΦΤΙΑΞΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ) ΚΑΙ ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΠΟΛΥΠΛΟΚΑΜΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΑΤΛΑΝΤΕΣ ΧΑΛΑΣΑΝ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΣΑΜΕ ΚΑΙ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΙΠΟΔΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΕΠΕΙΤΑ ΗΡΘΕ Ο ΕΞΩΓΗΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΛΠ ΚΛΠ

  ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ ΘΕΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ, ΤΗ ΒΙΒΛΟ, ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑ…

  ΔΕ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΧΑΝΕΙΣ

  ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ… (καλά έκανες και τον έδιωξες τον πούστ… αυτός βρώμαγε)

 4. 0 Comments said

  Η (εικονική μου) ζωή ….όλες τις χώρες του κόσμου. Καλή τύχη!!

 5. Για να πάρεις κουράγιο, κάποιοι ήδη εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση!

 6. drugstv said

  ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ;ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΥ, ΚΑΠΟΤΕ, ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟ.ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΣΥ;ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΛΟΙΠΟΝ!!!!

 7. Marina said

  Αφού σου αρέσει η επιστημονική φαντασία, διάβασε το βιβλίο της Μάργκαρετ Ατγουντ «Ορυξ και Κρέηκ» εκδόσεις ωκεανίδα.
  Είναι για τον επόμενο κόσμο που θα βιώσουμε αν συνεχίσουμε να ζούμε όπως τώρα..Και τι κόσμος!!

 8. Πάνος said

  To όνειρο μιας ζωής απαλλαγμένης από τα «ενοχλητικά» του παρόντος βίου είναι διαχρονικό – από τότε που υπάρχουν άνθρωποι.

  Η παλιότερη σχετική πηγή που έχω εντοπίσει είναι ο αιρετικός χριστιανός (Γνωστικός) Βαλλεντίνος, που έζησε τον 2ο μΧ αιώνα.

  Για να μην πολυλογώ, πρότυπό του ήταν ο Ιησούς, ο οποίος κατ’ αυτόν δεν είχε ίχνος διαφθοράς μέσα του – τόσο πολύ που αν και έτρωγε κανονικά, δεν …αφόδευε (για παράδειγμα)

  Επειδή η τεχνολογία ήταν ακόμα μακριά από κομπιούτερ, interactive συνδέσεις κλπ, η επιστημονική φαντασία του Βαλεντίνου προέβλεπε την εξίσωση με το πρότυπο μέσω της Γνώσης, δηλαδή της αυτο-κατανόησης / συν μια σειρά τελετουργικών τεχνικών.

  Οι Βαλλεντινιανοί επιβίωσαν ως αίρεση, για πολλούς αιώνες. Η ανάγκη του ανθρώπου για παρηγορητικά παραμύθια δεν μειώθηκε ποτέ. Σήμερα απλώς ντύνεται με τα δεδομένα της εποχής – πολλές φορές και με επιστημονική σοβαροφάνεια, ίσης αξίας με το γοητευτικό κατά τα άλλα κυνήγι της «Γνώσης» του 2ου αιώνα.

  ΥΓ. Καλή βδομάδα!

 9. COSTANTINA said

  maiandre, ποιά βαρεμάρα; Εγώ, προσωπικά θα ήθελα τρεις αιώνες για να κάνω όλα αυτά που θα ήθελα.Εντάξει, σε αυτό με το λάσο, ψόφησα στα γέλια :))))

  Funel μου, πρέπει λοιπόν να πολεμήσουμε τους Άτλαντες και να πάρουμε το σώμα μας πίσω! Καλά λέω, ότι είσαι η μόνη Αλήθεια εδώ μέσα! 🙂

  O comments, δεν θέλει τύχη, απλά ονειρεύομαι ξύπνια 🙂

  Πάνο, δεν είχα ιδέα γι΄αυτό. Αλλά έχεις δίκιο, όλοι όσοι γουστάρουμε παραμύθια, τα ντύνουμε με επιστημονική σοβαροφάνεια, μπας και βρούμε κάτι να κρατηθούμε. Οκ, back to reality now.

  Καλή βδομάδα παιδιά 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: